Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

0
29min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Suche ziarna ciecierzycy lub 1 szklanka ciecierzycy konserwowej (ok.170g)
1 
Cebula
2  ząbków
1  łyżka
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Majeranek
0.25  łyżeczka
Mielony kminek
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  pęczek
Natka pietruszki do podania

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.38 g
Węglowodany
32.33 g
Tłuszcze
7.35 g
Wartość energetyczna
280.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

29 min
Krok 1
3 min
Jeśli zdecydujesz się użyć ciecierzycy konserwowej wystarczy odsączyć ją z nadmiaru płynu. Natomiast jeśli sięgasz po suche ziarna ciecierzycy, to musisz je wcześniej namoczyć, aby przyspieszyć proces gotowania. Przygotowanie zupy zacznij dzień wcześniej od zalania ziaren ciecierzycy wodą. Powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ przez noc ziarna wchłoną dużo płynu. Po min. 12 godzinach moczenia ciecierzycę przecedź i opłucz w sitku pod bieżącą wodą. Teraz nadaje się już do gotowania, które powinno trwać niecałą godzinę. Ciecierzycę gotuj na małym ogniu w świeżej wodzie z dodatkiem soli, do czasu aż będzie tak miękka, że ziarna będą się rozpływać pod dotykiem palca. Zwykle zajmuje to ok. 40 minut.
Krok 2
10 min
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę.
Krok 3
3 min
Zawartość opakowania Zupa grochowa Nasza Specjalność Winiary dokładnie rozprowadź w 750 ml zimnej wody.
Krok 4
10 min
Wlej do garnka z cebulą i czosnkiem, mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, często mieszając.
Krok 5
2 min
Dodaj ciecierzycę i dopraw majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem.
Krok 6
1 min
Zupę grochową z ciecierzycą podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

Krok 1 z 6

Jeśli zdecydujesz się użyć ciecierzycy konserwowej wystarczy odsączyć ją z nadmiaru płynu. Natomiast jeśli sięgasz po suche ziarna ciecierzycy, to musisz je wcześniej namoczyć, aby przyspieszyć proces gotowania. Przygotowanie zupy zacznij dzień wcześniej od zalania ziaren ciecierzycy wodą. Powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ przez noc ziarna wchłoną dużo płynu. Po min. 12 godzinach moczenia ciecierzycę przecedź i opłucz w sitku pod bieżącą wodą. Teraz nadaje się już do gotowania, które powinno trwać niecałą godzinę. Ciecierzycę gotuj na małym ogniu w świeżej wodzie z dodatkiem soli, do czasu aż będzie tak miękka, że ziarna będą się rozpływać pod dotykiem palca. Zwykle zajmuje to ok. 40 minut.

Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

Krok 2 z 6

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę.

Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

Krok 3 z 6

Zawartość opakowania Zupa grochowa Nasza Specjalność Winiary dokładnie rozprowadź w 750 ml zimnej wody.

Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

Krok 4 z 6

Wlej do garnka z cebulą i czosnkiem, mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, często mieszając.

Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

Krok 5 z 6

Dodaj ciecierzycę i dopraw majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem.

Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

Krok 6 z 6

Zupę grochową z ciecierzycą podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Ciecierzyca pojawia się jako składnik wielu dań: sałatek, curry czy past do pieczywa. Jest ona coraz bardziej doceniana w kuchni. Dlatego dziś udowodnimy, ze doskonale sprawdza się ona jako główny składnik zupy. Jedną z takich zup jest gęsta zupa grochowa z ciecierzycą, kminkiem i majerankiem. W błyskawiczny sposób przygotujesz ją na bazie Zupy Grochowej Nasza Specjalność Winiary doprawionej odpowiednim zestawem przypraw o gęstej, kremowej konsystencji. Istnieje możliwość wykorzystania suchej ciecierzycy. Wymaga ona jednak wcześniejszego moczenia (ok. 12 godzin). W szybszy sposób przygotujesz zupę wybierając ciecierzycę z puszki, która jest już gotowa do użycia. Dla mnie to niezawodny sposób na pożywny i bogaty w wartościowe składniki obiad, bo ciecierzyca ma mnóstwo zalet i idealnie nadaje się do urozmaicenia diety. Jest cennym źródłem białka, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika