Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

(0)
25min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Białe szparagi
1  łyżka
Masło
1 
Szalotka (lub 1/2 cebuli)
1  szczypta
Gałka muszkatołowa do smaku
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
60  g
Serek topiony śmietankowy
trochę
Orzechy nerkowca
450  ml
Bulion warzywny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.65 g
Węglowodany
21.22 g
Tłuszcze
23.9 g
Wartość energetyczna
318.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przyszedł czas na delikatną, kremową zupę z białych szparagów. Są zwolennicy zielonych szparagów i miłośnicy białych albo – tak jak ja – grono wielbicieli szparagów w każdym kolorze i pod każdą postacią.

Zupę krem z białych szparagów można przygotować ją na wiele sposobów. Do tej zupy dodałam odrobinę śmietankowego sera topionego. Zupa zdecydowanie zyskała i nabrała charakteru. Nadal jest delikatna w smaku, ale jak dla mnie wersja kremowej zupy z serkiem jest jedną z najlepszych jakie jadłam.

Moja zupa ma konsystencję gęstej śmietany, ale jeśli lubicie bardziej gęste zupy to wystarczy dodać nieco mniej bulionu i odwrotnie,jeśli chcecie zupę mniej gęstą, to wystarczy dodać więcej bulionu niż w przepisie.

(z podanych składników można przygotować 2 porcje zupy)


Polecam też :

Krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Zupę szparagową z awokado i miętą

Zupę krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    1 min
    Szparagi myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki i obieramy zaczynając od główki. Kroimy na około 1 cm kawałki.
  • Krok 2

    1 min
    Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka.
  • Krok 3

    8 min
    Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy szparagi oraz szalotkę. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut co jakiś czas mieszając.
  • Krok 4

    10 min
    Po tym czasie zalewamy zimnym bulionem. Zostawiamy jeszcze około 10 minut na gazie. W tym czasie serek topiony kroimy na małe kawałki. Do osobnej miski odlewamy kilka łyżek gotującego się już (gorącego) bulionu i wrzucamy pokrojony serek.
  • Krok 5

    1 min
    Mieszamy trzepaczką lub widelcem aż cały serek się rozpuści.
  • Krok 6

    1 min
    Dodajemy do zupy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i białym pieprzem.
  • Krok 7

    1 min
    Gotową zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
  • Krok 8

    1 min
    Orzeszki przesypujemy do rozdrabniacza, a następnie prażymy na patelni bez tłuszczu.
  • Krok 9

    1 min
    Porcję ciepłej zupy posypujemy orzeszkami i podajemy z ulubionymi ziołami.
Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 1 z 9

Szparagi myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki i obieramy zaczynając od główki. Kroimy na około 1 cm kawałki.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 2 z 9

Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 3 z 9

Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy szparagi oraz szalotkę. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut co jakiś czas mieszając.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 4 z 9

Po tym czasie zalewamy zimnym bulionem. Zostawiamy jeszcze około 10 minut na gazie. W tym czasie serek topiony kroimy na małe kawałki. Do osobnej miski odlewamy kilka łyżek gotującego się już (gorącego) bulionu i wrzucamy pokrojony serek.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 5 z 9

Mieszamy trzepaczką lub widelcem aż cały serek się rozpuści.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 6 z 9

Dodajemy do zupy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i białym pieprzem.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 7 z 9

Gotową zupę miksujemy blenderem na gładki krem.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 8 z 9

Orzeszki przesypujemy do rozdrabniacza, a następnie prażymy na patelni bez tłuszczu.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 9 z 9

Porcję ciepłej zupy posypujemy orzeszkami i podajemy z ulubionymi ziołami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

    Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

    1 godz 6 min Łatwy
  • Zupa słoikowa – zupa krem ze szparagów, czyli idziemy na piknik

    Zupa słoikowa – zupa krem ze szparagów, czyli idziemy na piknik

    35 min Łatwy
  • Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

    Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

    1 godz 11 min Średni
  • Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami

    Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami

    51 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu