Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przyszedł czas na delikatną, kremową zupę z białych szparagów. Są zwolennicy zielonych szparagów i miłośnicy białych albo – tak jak ja – grono wielbicieli szparagów w każdym kolorze i pod każdą postacią.
Zupę krem z białych szparagów można przygotować ją na wiele sposobów. Do tej zupy dodałam odrobinę śmietankowego sera topionego. Zupa zdecydowanie zyskała i nabrała charakteru. Nadal jest delikatna w smaku, ale jak dla mnie wersja kremowej zupy z serkiem jest jedną z najlepszych jakie jadłam.
Moja zupa ma konsystencję gęstej śmietany, ale jeśli lubicie bardziej gęste zupy to wystarczy dodać nieco mniej bulionu i odwrotnie,jeśli chcecie zupę mniej gęstą, to wystarczy dodać więcej bulionu niż w przepisie.
(z podanych składników można przygotować 2 porcje zupy)
Szparagi myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki i obieramy zaczynając od główki. Kroimy na około 1 cm kawałki.
Krok 2
1 min
Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka.
Krok 3
8 min
Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy szparagi oraz szalotkę. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 4
10 min
Po tym czasie zalewamy zimnym bulionem. Zostawiamy jeszcze około 10 minut na gazie. W tym czasie serek topiony kroimy na małe kawałki. Do osobnej miski odlewamy kilka łyżek gotującego się już (gorącego) bulionu i wrzucamy pokrojony serek.
Krok 5
1 min
Mieszamy trzepaczką lub widelcem aż cały serek się rozpuści.
Krok 6
1 min
Dodajemy do zupy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i białym pieprzem.
Krok 7
1 min
Gotową zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
Krok 8
1 min
Orzeszki przesypujemy do rozdrabniacza, a następnie prażymy na patelni bez tłuszczu.
Krok 9
1 min
Porcję ciepłej zupy posypujemy orzeszkami i podajemy z ulubionymi ziołami.
Krok 1
z
9
Szparagi myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki i obieramy zaczynając od główki. Kroimy na około 1 cm kawałki.
Krok 2
z
9
Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka.
Krok 3
z
9
Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy szparagi oraz szalotkę. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 4
z
9
Po tym czasie zalewamy zimnym bulionem. Zostawiamy jeszcze około 10 minut na gazie. W tym czasie serek topiony kroimy na małe kawałki. Do osobnej miski odlewamy kilka łyżek gotującego się już (gorącego) bulionu i wrzucamy pokrojony serek.
Krok 5
z
9
Mieszamy trzepaczką lub widelcem aż cały serek się rozpuści.
Krok 6
z
9
Dodajemy do zupy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i białym pieprzem.
Krok 7
z
9
Gotową zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
Krok 8
z
9
Orzeszki przesypujemy do rozdrabniacza, a następnie prażymy na patelni bez tłuszczu.
Krok 9
z
9
Porcję ciepłej zupy posypujemy orzeszkami i podajemy z ulubionymi ziołami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0