
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przyszedł czas na delikatną, kremową zupę z białych szparagów. Są zwolennicy zielonych szparagów i miłośnicy białych albo – tak jak ja – grono wielbicieli szparagów w każdym kolorze i pod każdą postacią.
Zupę krem z białych szparagów można przygotować ją na wiele sposobów. Do tej zupy dodałam odrobinę śmietankowego sera topionego. Zupa zdecydowanie zyskała i nabrała charakteru. Nadal jest delikatna w smaku, ale jak dla mnie wersja kremowej zupy z serkiem jest jedną z najlepszych jakie jadłam.
Moja zupa ma konsystencję gęstej śmietany, ale jeśli lubicie bardziej gęste zupy to wystarczy dodać nieco mniej bulionu i odwrotnie,jeśli chcecie zupę mniej gęstą, to wystarczy dodać więcej bulionu niż w przepisie.
(z podanych składników można przygotować 2 porcje zupy)
Polecam też :
Krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Przygotowanie
Krok 1
1 minKrok 2
1 minKrok 3
8 minKrok 4
10 minKrok 5
1 minKrok 6
1 minKrok 7
1 minKrok 8
1 minKrok 9
1 min
Krok 1 z 9
Szparagi myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki i obieramy zaczynając od główki. Kroimy na około 1 cm kawałki.

Krok 2 z 9
Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka.

Krok 3 z 9
Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy szparagi oraz szalotkę. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut co jakiś czas mieszając.

Krok 4 z 9
Po tym czasie zalewamy zimnym bulionem. Zostawiamy jeszcze około 10 minut na gazie. W tym czasie serek topiony kroimy na małe kawałki. Do osobnej miski odlewamy kilka łyżek gotującego się już (gorącego) bulionu i wrzucamy pokrojony serek.

Krok 5 z 9
Mieszamy trzepaczką lub widelcem aż cały serek się rozpuści.

Krok 6 z 9
Dodajemy do zupy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i białym pieprzem.

Krok 7 z 9
Gotową zupę miksujemy blenderem na gładki krem.

Krok 8 z 9
Orzeszki przesypujemy do rozdrabniacza, a następnie prażymy na patelni bez tłuszczu.

Krok 9 z 9
Porcję ciepłej zupy posypujemy orzeszkami i podajemy z ulubionymi ziołami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0