Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami
Dodaj do CookBook

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

(0)
25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Białe szparagi
1  łyżka
Masło
1 
Szalotka (lub 1/2 cebuli)
1  szczypta
Gałka muszkatołowa do smaku
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
60  g
Serek topiony śmietankowy
trochę
Orzechy nerkowca
450  ml
Bulion warzywny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.2 g
Wartość energetyczna
318.7 kcal
Tłuszcze
23.9 g
Białko
10.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przyszedł czas na delikatną, kremową zupę z białych szparagów. Są zwolennicy zielonych szparagów i miłośnicy białych albo – tak jak ja – grono wielbicieli szparagów w każdym kolorze i pod każdą postacią.

Zupę krem z białych szparagów można przygotować ją na wiele sposobów. Do tej zupy dodałam odrobinę śmietankowego sera topionego. Zupa zdecydowanie zyskała i nabrała charakteru. Nadal jest delikatna w smaku, ale jak dla mnie wersja kremowej zupy z serkiem jest jedną z najlepszych jakie jadłam.

Moja zupa ma konsystencję gęstej śmietany, ale jeśli lubicie bardziej gęste zupy to wystarczy dodać nieco mniej bulionu i odwrotnie,jeśli chcecie zupę mniej gęstą, to wystarczy dodać więcej bulionu niż w przepisie.

(z podanych składników można przygotować 2 porcje zupy)


Polecam też :

Krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Zupę szparagową z awokado i miętą

Zupę krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    1 min
    Szparagi myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki i obieramy zaczynając od główki. Kroimy na około 1 cm kawałki.
  • Krok 2

    1 min
    Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka.
  • Krok 3

    8 min
    Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy szparagi oraz szalotkę. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut co jakiś czas mieszając.
  • Krok 4

    10 min
    Po tym czasie zalewamy zimnym bulionem. Zostawiamy jeszcze około 10 minut na gazie. W tym czasie serek topiony kroimy na małe kawałki. Do osobnej miski odlewamy kilka łyżek gotującego się już (gorącego) bulionu i wrzucamy pokrojony serek.
  • Krok 5

    1 min
    Mieszamy trzepaczką lub widelcem aż cały serek się rozpuści.
  • Krok 6

    1 min
    Dodajemy do zupy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i białym pieprzem.
  • Krok 7

    1 min
    Gotową zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
  • Krok 8

    1 min
    Orzeszki przesypujemy do rozdrabniacza, a następnie prażymy na patelni bez tłuszczu.
  • Krok 9

    1 min
    Porcję ciepłej zupy posypujemy orzeszkami i podajemy z ulubionymi ziołami.
Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 1 z 9

Szparagi myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki i obieramy zaczynając od główki. Kroimy na około 1 cm kawałki.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 2 z 9

Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 3 z 9

Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy szparagi oraz szalotkę. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut co jakiś czas mieszając.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 4 z 9

Po tym czasie zalewamy zimnym bulionem. Zostawiamy jeszcze około 10 minut na gazie. W tym czasie serek topiony kroimy na małe kawałki. Do osobnej miski odlewamy kilka łyżek gotującego się już (gorącego) bulionu i wrzucamy pokrojony serek.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 5 z 9

Mieszamy trzepaczką lub widelcem aż cały serek się rozpuści.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 6 z 9

Dodajemy do zupy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i białym pieprzem.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 7 z 9

Gotową zupę miksujemy blenderem na gładki krem.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 8 z 9

Orzeszki przesypujemy do rozdrabniacza, a następnie prażymy na patelni bez tłuszczu.

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Krok 9 z 9

Porcję ciepłej zupy posypujemy orzeszkami i podajemy z ulubionymi ziołami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąski
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu