Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką
Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką
Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką
Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką
Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką
Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką
Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką
Dodaj do CookBook

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

(0)
57 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  puszka
Biała fasola (wybrałam gotowaną na parze)
2 
Ziemniaki
2 
Cebulka
2  ząbków
Czosnek
100  g
Surowa szynka w plasterkach (u mnie francuska)
1  opakowanie
Zupa fasolowa Nasza Specjalność WINIARY
2  łyżek
Oliwa
5  gałązek
Świeży majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.7 g
Wartość energetyczna
291.6 kcal
Tłuszcze
12.5 g
Białko
13.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kremowa zupa fasolowa podana z paluszkami grissini owiniętymi w plasterki szynki francuskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnej swojskiej fasolówki. Dodatek ziemniaczanego puree sprawia, że zupa fasolowa nabiera aksamitnej konsystencji. Szybka w przygotowaniu, aromatyczna dzięki świeżemu majerankowi i podana w niezwykle apetyczny sposób. Smacznego.

Aromatyczna szynka świetnie sprawdza się jako dodatek do zupy – nie tylko fasolowej. Zobacz przepisy na zupy z szynką:
Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem
Zupa fasolowa ze świeżej fasoli Jaś
Czeska zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej
Zupa pomidorowa z grissini

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulkę kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie w głębszym rondlu.
  • Krok 2

    5 min
    Do cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę dusimy, aż czosnek uwolni swój aromat.
  • Krok 3

    6 min
    Dodajemy do cebulki pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy.
  • Krok 4

    15 min
    Podlewamy ziemniaki z cebulką ok. 0,5-0,7 l wody, gotujemy 15 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Miksujemy ziemniaki i cebulkę na puree (powinno być płynne). Odstawiamy na bok.
  • Krok 6

    5 min
    W drugim rondlu zagotowujemy zupę fasolową przygotowaną według instrukcji na opakowaniu. Gotujemy 5 minut, często mieszając.
  • Krok 7

    3 min
    Do zupy fasolowej dodajemy ziemniaczane puree, mieszamy.
  • Krok 8

    5 min
    Połowę szynki kroimy w kosteczkę, delikatnie podsmażamy. Pozostałe plastry kroimy na pół i nawijamy na paluszki grissini.
  • Krok 9

    5 min
    Fasolkę z puszki przepłukujemy wodą, odsączamy na sicie.
  • Krok 10

    3 min
    Zupę fasolową podajemy z paluszkami grissini z szynką, do każdej porcji dodajemy fasolkę, podsmażoną szynkę, dekorujemy listkami majeranku.
Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 1 z 10

Cebulkę kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie w głębszym rondlu.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 2 z 10

Do cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę dusimy, aż czosnek uwolni swój aromat.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 3 z 10

Dodajemy do cebulki pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 4 z 10

Podlewamy ziemniaki z cebulką ok. 0,5-0,7 l wody, gotujemy 15 minut.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 5 z 10

Miksujemy ziemniaki i cebulkę na puree (powinno być płynne). Odstawiamy na bok.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 6 z 10

W drugim rondlu zagotowujemy zupę fasolową przygotowaną według instrukcji na opakowaniu. Gotujemy 5 minut, często mieszając.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 7 z 10

Do zupy fasolowej dodajemy ziemniaczane puree, mieszamy.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 8 z 10

Połowę szynki kroimy w kosteczkę, delikatnie podsmażamy. Pozostałe plastry kroimy na pół i nawijamy na paluszki grissini.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 9 z 10

Fasolkę z puszki przepłukujemy wodą, odsączamy na sicie.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 10 z 10

Zupę fasolową podajemy z paluszkami grissini z szynką, do każdej porcji dodajemy fasolkę, podsmażoną szynkę, dekorujemy listkami majeranku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy
  • Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

    Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

    40 min Łatwy
  • Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    56 min Łatwy
  • Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem

    Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu