Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

(0)
57min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  puszka
Biała fasola (wybrałam gotowaną na parze)
2 
Ziemniaki
2 
Cebulka
2  ząbków
Czosnek
100  g
Surowa szynka w plasterkach (u mnie francuska)
1  opakowanie
Zupa fasolowa Nasza Specjalność WINIARY
2  łyżek
Oliwa
5  gałązek
Świeży majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.95 g
Węglowodany
33.73 g
Tłuszcze
12.54 g
Wartość energetyczna
291.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kremowa zupa fasolowa podana z paluszkami grissini owiniętymi w plasterki szynki francuskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnej swojskiej fasolówki. Dodatek ziemniaczanego puree sprawia, że zupa fasolowa nabiera aksamitnej konsystencji. Szybka w przygotowaniu, aromatyczna dzięki świeżemu majerankowi i podana w niezwykle apetyczny sposób. Smacznego.

Aromatyczna szynka świetnie sprawdza się jako dodatek do zupy – nie tylko fasolowej. Zobacz przepisy na zupy z szynką:
Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem
Zupa fasolowa ze świeżej fasoli Jaś
Czeska zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej
Zupa pomidorowa z grissini

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulkę kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie w głębszym rondlu.
  • Krok 2

    5 min
    Do cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę dusimy, aż czosnek uwolni swój aromat.
  • Krok 3

    6 min
    Dodajemy do cebulki pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy.
  • Krok 4

    15 min
    Podlewamy ziemniaki z cebulką ok. 0,5-0,7 l wody, gotujemy 15 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Miksujemy ziemniaki i cebulkę na puree (powinno być płynne). Odstawiamy na bok.
  • Krok 6

    5 min
    W drugim rondlu zagotowujemy zupę fasolową przygotowaną według instrukcji na opakowaniu. Gotujemy 5 minut, często mieszając.
  • Krok 7

    3 min
    Do zupy fasolowej dodajemy ziemniaczane puree, mieszamy.
  • Krok 8

    5 min
    Połowę szynki kroimy w kosteczkę, delikatnie podsmażamy. Pozostałe plastry kroimy na pół i nawijamy na paluszki grissini.
  • Krok 9

    5 min
    Fasolkę z puszki przepłukujemy wodą, odsączamy na sicie.
  • Krok 10

    3 min
    Zupę fasolową podajemy z paluszkami grissini z szynką, do każdej porcji dodajemy fasolkę, podsmażoną szynkę, dekorujemy listkami majeranku.
Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 1 z 10

Cebulkę kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie w głębszym rondlu.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 2 z 10

Do cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę dusimy, aż czosnek uwolni swój aromat.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 3 z 10

Dodajemy do cebulki pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 4 z 10

Podlewamy ziemniaki z cebulką ok. 0,5-0,7 l wody, gotujemy 15 minut.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 5 z 10

Miksujemy ziemniaki i cebulkę na puree (powinno być płynne). Odstawiamy na bok.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 6 z 10

W drugim rondlu zagotowujemy zupę fasolową przygotowaną według instrukcji na opakowaniu. Gotujemy 5 minut, często mieszając.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 7 z 10

Do zupy fasolowej dodajemy ziemniaczane puree, mieszamy.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 8 z 10

Połowę szynki kroimy w kosteczkę, delikatnie podsmażamy. Pozostałe plastry kroimy na pół i nawijamy na paluszki grissini.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 9 z 10

Fasolkę z puszki przepłukujemy wodą, odsączamy na sicie.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

Krok 10 z 10

Zupę fasolową podajemy z paluszkami grissini z szynką, do każdej porcji dodajemy fasolkę, podsmażoną szynkę, dekorujemy listkami majeranku.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami

    2 godz 13 min Średni
  • Barszcz z fasolą i kapustą włoską

    1 godz 10 min Łatwy
  • Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

    50 min
  • Chowder z batatów i pieczonego selera

    1 godz 41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu