
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Szybka sałatka makaronowa z żółtym serem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jak przygotować szybką sałatkę makaronową z żółtym serem ? Zacznij od ugotowania al dente wybranego rodzaju makaronu (penne lub kokardki nadają się świetnie, ale możesz sięgnąć praktycznie po każdy krótki makaron). Odcedź go i odstaw do wystygnięcia.
Pokrój w 2-centymetrowe paski szynkę konserwową, a ogórki konserwowe – w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W dużej misce wymieszaj składniki z ostudzonym makaronem.
W kubku lub niewielkiej misce wymieszaj 4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i 120 mililitrów jogurtu naturalnego. Dopraw solą i pieprzem. Wlej tak przygotowany sos do sałatki i wymieszaj dokładnie. Na koniec posyp sałatkę makaronową z żółtym serem posiekanym szczypiorkiem.
Jeśli chcesz, sałatkę makaronową z żółtym serem możesz wzbogacić także o kukurydzę (konserwową, odsączoną z zalewy) oraz czosnek (sprasowane ząbki należy dodać do składników lub sosu w ilości odpowiadającej twoim preferencjom).
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
15 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 1 z 4
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy.
Krok 2 z 4
Szynkę kroimy w paseczki, około 2 cm, ogórki konserwowe kroimy w kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski włącznie z makaronem.
Krok 3 z 4
Do kubka wlewamy jogurt dodajemy do niego majonez oraz sól i pieprz - dokładnie mieszamy.
Krok 4 z 4
Zalewamy sosikiem sałatkę i dokładnie mieszamy. Na koniec siekamy szczypiorek i posypujemy na wierzch sałatki. Smacznego
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0