Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Świeży szpinak na patelni (na maśle)
Dodaj do CookBook

Świeży szpinak na patelni (na maśle)

(3)
17 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Szpinak świeży
2  szczypt
Czosnek niedźwiedzi
2  łyżeczek
Masło
1  ząbek
Czosnek
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.5 g
Wartość energetyczna
98.6 kcal
Tłuszcze
8.5 g
Białko
3.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szpinak z patelni dla niejednego dorosłego jest zmorą z dzieciństwa. Istnieją jednak sposoby, aby zasmakował nawet tym osobom. Odpowiednie przyprawy i dodatki potrafią wydobyć ze świeżego szpinaku na patelni pełnię smaku. Kluczem do sukcesu jest użycie świeżego szpinaku. Ten w niezamrożonych liściach nie przybierze formy papki, a bardziej sałatki. Trudniej też go rozgotować. Sama roślina jest bogata w witaminy A, E, B6, C, K, żelazo, potas, magnez i (co ważne dla kobiet ciężarnych) kwas foliowy. Zawiera przeciwutleniacze - elementy spowalniające starzenie i rozwój nowotworów. Cenną informacją dla osób dbających o zdrowie jest fakt, że szpinak po obróbce cieplnej nie traci wiele z zawartych w nim makro i mikroelementów. Szpinak z czosnkiem doceniają osoby liczące kalorie - sam zawiera ich niewiele, a dodatkowo przyspiesza metabolizm i katalizuje wydzielanie hormonów sytości.


Sposoby podana szpinaku z patelni

W każdym domu na świecie przyrządza się szpinak inaczej. Świetnie smakuje już przed ugotowaniem bądź usmażeniem, jako dodatek do surówek, koktajli warzywnych, a nawet pizzy. Dodaje się go nawet do ciast, np. leśnego mchu. Przygotowany zgodnie z naszym przepisem szpinak z patelni może być podany jako dopełnienie obiadu, zamiast innych warzyw. To nie wszystko. Można użyć go jako farszu do pierogów, naleśników i roladek drobiowych. Doskonale smakuje jako nadzienie ciasta francuskiego i omletów. Podawany z makaronem dobrze zastępuje pesto. To uniwersalne, szybkie w przygotowaniu danie może być też samodzielnym posiłkiem.


Jak przygotować szpinak?

W przygotowaniu szpinaku ważne są przyprawy. Nasz przepis opisuje prostą wersję, którą można rozszerzać za pomocą ulubionych dodatków. Świeże liście doskonale komponują się z pieprzem, czosnkiem, solą, cebulą i gałką muszkatołową. Szpinak przyrządzany na maśle - z pieprzem, cebulą, chilli, kurkumą, solą, i czosnkiem. Smakosze uwielbiają dodawać do niego ser feta. Większość wymienionych przypraw i sam szpinak tracą swoje walory smakowe i gorzknieją, jeśli są przypalone, należy bardzo uważać, aby nie zrumienić ich zbyt mocno.


Świeży szpinak - przepis

Jak zrobić świeży szpinak na patelni? Przygotowanie jest bardzo proste. Po otworzeniu szpinak należy przejrzeć i odrzucić suche listki. Pozostałe płucze się w zimnej wodzie do czystości. Tak przygotowane liście należy ułożyć razem z masłem na patelni. Kiedy liście zaczną więdnąć można dodać przyprawy - w naszym przepisie są to czosnek i czosnek niedźwiedzi. Po 10 minutach na patelni danie jest gotowe i może zostać podane.

Przygotowanie

17 min
  • Krok 1

    5 min
    Szpinak świeży przebieramy i płuczemy.
  • Krok 2

    1 min
    Przekładamy szpinak na patelnię.
  • Krok 3

    10 min
    Dodajemy masło, podduszamy i doprawiamy czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim - dusimy 10 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Podajemy na ciepło jako dodatek.
Świeży szpinak na patelni (na maśle)

Krok 1 z 4

Szpinak świeży przebieramy i płuczemy.

Świeży szpinak na patelni (na maśle)

Krok 2 z 4

Przekładamy szpinak na patelnię.

Świeży szpinak na patelni (na maśle)

Krok 3 z 4

Dodajemy masło, podduszamy i doprawiamy czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim - dusimy 10 minut.

Świeży szpinak na patelni (na maśle)

Krok 4 z 4

Podajemy na ciepło jako dodatek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Anna

Patrzyłam na ten szpinak z wielkim dystansem. Wreszcie się zdecydowałam, tylko zamiast zwykłego czosnku dodałam szczyptę czosnku kolorowego. Coś wspaniałego. Przepyszny dodatek do jajka sądzonego i ziemniakow pure
Anonim (niezweryfikowany) 02/09/2024-03:42 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/10/2024-03:39 CEST
Anno, bardzo się cieszymy, że przepis przypadł Ci do gustu! Szpinak wcale nie musi być zły 😊 Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Dla sportowców
  • Dodatek
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wiosna
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych

    Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych

    30 min Łatwy
  • Sałatka z chrupiącym boczkiem i świeżymi warzywami

    Sałatka z chrupiącym boczkiem i świeżymi warzywami

    25 min Łatwy
  • Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

    Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

    57 min Łatwy
  • Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu