Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Świeży szpinak na patelni (na maśle)

Świeży szpinak na patelni (na maśle)

(0)
17min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Szpinak świeży
2  szczypt
Czosnek niedźwiedzi
2  łyżeczek
Masło
1  ząbek
Czosnek
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.12 g
Węglowodany
4.48 g
Tłuszcze
8.51 g
Wartość energetyczna
98.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szpinak z patelni dla niejednego dorosłego jest zmorą z dzieciństwa. Istnieją jednak sposoby, aby zasmakował nawet tym osobom. Odpowiednie przyprawy i dodatki potrafią wydobyć ze świeżego szpinaku na patelni pełnię smaku. Kluczem do sukcesu jest użycie świeżego szpinaku. Ten w niezamrożonych liściach nie przybierze formy papki, a bardziej sałatki. Trudniej też go rozgotować. Sama roślina jest bogata w witaminy A, E, B6, C, K, żelazo, potas, magnez i (co ważne dla kobiet ciężarnych) kwas foliowy. Zawiera przeciwutleniacze - elementy spowalniające starzenie i rozwój nowotworów. Cenną informacją dla osób dbających o zdrowie jest fakt, że szpinak po obróbce cieplnej nie traci wiele z zawartych w nim makro i mikroelementów. Szpinak z czosnkiem doceniają osoby liczące kalorie - sam zawiera ich niewiele, a dodatkowo przyspiesza metabolizm i katalizuje wydzielanie hormonów sytości.

Sposoby podana szpinaku z patelni

W każdym domu na świecie przyrządza się szpinak inaczej. Świetnie smakuje już przed ugotowaniem bądź usmażeniem, jako dodatek do surówek, koktajli warzywnych, a nawet pizzy. Dodaje się go nawet do ciast, np. leśnego mchu. Przygotowany zgodnie z naszym przepisem szpinak z patelni może być podany jako dopełnienie obiadu, zamiast innych warzyw. To nie wszystko. Można użyć go jako farszu do pierogów, naleśników i roladek drobiowych. Doskonale smakuje jako nadzienie ciasta francuskiego i omletów. Podawany z makaronem dobrze zastępuje pesto. To uniwersalne, szybkie w przygotowaniu danie może być też samodzielnym posiłkiem.

Jak przygotować szpinak?

W przygotowaniu szpinaku ważne są przyprawy. Nasz przepis opisuje prostą wersję, którą można rozszerzać za pomocą ulubionych dodatków. Świeże liście doskonale komponują się z pieprzem, czosnkiem, solą, cebulą i gałką muszkatołową. Szpinak przyrządzany na maśle - z pieprzem, cebulą, chilli, kurkumą, solą, i czosnkiem. Smakosze uwielbiają dodawać do niego ser feta. Większość wymienionych przypraw i sam szpinak tracą swoje walory smakowe i gorzknieją, jeśli są przypalone, należy bardzo uważać, aby nie zrumienić ich zbyt mocno.

Świeży szpinak - przepis

Jak zrobić świeży szpinak na patelni? Przygotowanie jest bardzo proste. Po otworzeniu szpinak należy przejrzeć i odrzucić suche listki. Pozostałe płucze się w zimnej wodzie do czystości. Tak przygotowane liście należy ułożyć razem z masłem na patelni. Kiedy liście zaczną więdnąć można dodać przyprawy - w naszym przepisie są to czosnek i czosnek niedźwiedzi. Po 10 minutach na patelni danie jest gotowe i może zostać podane.

Przygotowanie

17 min
  • Krok 1

    5 min
    Szpinak świeży przebieramy i płuczemy.
  • Krok 2

    1 min
    Przekładamy szpinak na patelnię.
  • Krok 3

    10 min
    Dodajemy masło, podduszamy i doprawiamy czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim - dusimy 10 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Podajemy na ciepło jako dodatek.
Świeży szpinak na patelni (na maśle)

Krok 1 z 4

Szpinak świeży przebieramy i płuczemy.

Świeży szpinak na patelni (na maśle)

Krok 2 z 4

Przekładamy szpinak na patelnię.

Świeży szpinak na patelni (na maśle)

Krok 3 z 4

Dodajemy masło, podduszamy i doprawiamy czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim - dusimy 10 minut.

Świeży szpinak na patelni (na maśle)

Krok 4 z 4

Podajemy na ciepło jako dodatek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dla sportowców
  • Dodatek
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wiosna

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kremowa zupa szpinakowa z serem feta

    Kremowa zupa szpinakowa z serem feta

    47 min Łatwy
  • SZPINAK NA CIEPŁO

    SZPINAK NA CIEPŁO

    50 min Łatwy
  • Zupa ze świeżego szpinaku z mascarpone

    Zupa ze świeżego szpinaku z mascarpone

    33 min Łatwy
  • Zupa szpinakowa z serem feta

    Zupa szpinakowa z serem feta

    27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu