Szpinak z patelni dla niejednego dorosłego jest zmorą z dzieciństwa. Istnieją jednak sposoby, aby zasmakował nawet tym osobom. Odpowiednie przyprawy i dodatki potrafią wydobyć ze świeżego szpinaku na patelni pełnię smaku. Kluczem do sukcesu jest użycie świeżego szpinaku. Ten w niezamrożonych liściach nie przybierze formy papki, a bardziej sałatki. Trudniej też go rozgotować. Sama roślina jest bogata w witaminy A, E, B6, C, K, żelazo, potas, magnez i (co ważne dla kobiet ciężarnych) kwas foliowy. Zawiera przeciwutleniacze - elementy spowalniające starzenie i rozwój nowotworów. Cenną informacją dla osób dbających o zdrowie jest fakt, że szpinak po obróbce cieplnej nie traci wiele z zawartych w nim makro i mikroelementów. Szpinak z czosnkiem doceniają osoby liczące kalorie - sam zawiera ich niewiele, a dodatkowo przyspiesza metabolizm i katalizuje wydzielanie hormonów sytości.
Sposoby podana szpinaku z patelni
W każdym domu na świecie przyrządza się szpinak inaczej. Świetnie smakuje już przed ugotowaniem bądź usmażeniem, jako dodatek do surówek, koktajli warzywnych, a nawet pizzy. Dodaje się go nawet do ciast, np. leśnego mchu. Przygotowany zgodnie z naszym przepisem szpinak z patelni może być podany jako dopełnienie obiadu, zamiast innych warzyw. To nie wszystko. Można użyć go jako farszu do pierogów, naleśników i roladek drobiowych. Doskonale smakuje jako nadzienie ciasta francuskiego i omletów. Podawany z makaronem dobrze zastępuje pesto. To uniwersalne, szybkie w przygotowaniu danie może być też samodzielnym posiłkiem.
Jak przygotować szpinak?
W przygotowaniu szpinaku ważne są przyprawy. Nasz przepis opisuje prostą wersję, którą można rozszerzać za pomocą ulubionych dodatków. Świeże liście doskonale komponują się z pieprzem, czosnkiem, solą, cebulą i gałką muszkatołową. Szpinak przyrządzany na maśle - z pieprzem, cebulą, chilli, kurkumą, solą, i czosnkiem. Smakosze uwielbiają dodawać do niego ser feta. Większość wymienionych przypraw i sam szpinak tracą swoje walory smakowe i gorzknieją, jeśli są przypalone, należy bardzo uważać, aby nie zrumienić ich zbyt mocno.
Świeży szpinak - przepis
Jak zrobić świeży szpinak na patelni? Przygotowanie jest bardzo proste. Po otworzeniu szpinak należy przejrzeć i odrzucić suche listki. Pozostałe płucze się w zimnej wodzie do czystości. Tak przygotowane liście należy ułożyć razem z masłem na patelni. Kiedy liście zaczną więdnąć można dodać przyprawy - w naszym przepisie są to czosnek i czosnek niedźwiedzi. Po 10 minutach na patelni danie jest gotowe i może zostać podane.
Komentarze 0