Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ruloniki z szynki z sosem chrzanowo-jogurtowym

(0)
23min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

150  g
Seler naciowy
1 
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
2  łyżek
Natka pietruszki
4  łyżek
8  plastrów
Szynka Konserwowa
2  szczypt
Cukier
2  łyżek
Jogurt naturalny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.31 g
Węglowodany
8.22 g
Tłuszcze
4.97 g
Wartość energetyczna
118.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

23 min
Krok 1
10 min
Umyj i oczyść seler i jabłko. Seler zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a jabłko na grubych oczkach. Skrop je sokiem z cytryny.
Krok 2
2 min
Następnie dodaj Sos chrzanowy WINIARY (2 łyżki) i dopraw szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3
5 min
Na plastry szynki nakładaj porcje pasty selerowej i zawijaj w rulony.
Krok 4
5 min
Przygotuj sos. Wymieszaj Sos chrzanowy WINIARY (2 łyżki) z jogurtem. Dopraw szczyptą soli i cukru.
Krok 5
1 min
Ruloniki podawaj z sosem chrzanowym, udekorowane natką pietruszki.
Ruloniki z szynki z sosem chrzanowo-jogurtowym

Krok 1 z 5

Umyj i oczyść seler i jabłko. Seler zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a jabłko na grubych oczkach. Skrop je sokiem z cytryny.

Ruloniki z szynki z sosem chrzanowo-jogurtowym

Krok 2 z 5

Następnie dodaj Sos chrzanowy WINIARY (2 łyżki) i dopraw szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dokładnie wymieszaj.

Ruloniki z szynki z sosem chrzanowo-jogurtowym

Krok 3 z 5

Na plastry szynki nakładaj porcje pasty selerowej i zawijaj w rulony.

Ruloniki z szynki z sosem chrzanowo-jogurtowym

Krok 4 z 5

Przygotuj sos. Wymieszaj Sos chrzanowy WINIARY (2 łyżki) z jogurtem. Dopraw szczyptą soli i cukru.

Ruloniki z szynki z sosem chrzanowo-jogurtowym

Krok 5 z 5

Ruloniki podawaj z sosem chrzanowym, udekorowane natką pietruszki.

Jeśli lubisz proste, ale mistrzowskie przekąski, koniecznie wypróbuj przepis na ruloniki z szynki z sosem jogurtowo-chrzanowym. Wykonanie nie zajmie dużo czasu, a efekt będzie przepyszny. Zaletą ruloników jest to, że doskonale sprawdzą się na różne okazje – od niezobowiązującego przyjęcia w gronie rodziny i przyjaciół, poprzez świąteczne śniadanie wielkanocne, aż po przekąskę na pierwszym wiosennym grillu. Goście ją docenią podczas oczekiwania na dania główne, a Ty zabłyśniesz, choć wcale się nie napracujesz! Mimo typowo „wiosennego” smaku, to proste danie okaże się też doskonałym dodatkiem do szwedzkiego stołu na kameralne przyjęcie sylwestrowe lub karnawałowe. Sekretem smaku jest w tym przypadku połączenie lekko orzechowego smaku selera ze słodkością jabłka i ostrą nutą chrzanu, jakiej nadaje mu Sos chrzanowy WINIARY. Doprawione solą i pieprzem, tworzą znakomitą pastę selerową. Wystarczy nałożyć ją na plaster szynki i zawinąć. Całość możesz polać Sosem chrzanowym WINIARY lub podać go osobno. Smak ruloników podkręci świeża natka pietruszki, a poszczególne elementy połączy jogurtowa łagodność. Ruloniki z szynki z sosem jogurtowo-chrzanowym to także sprytny patent na niejadka. Nie możesz przekonać dziecka, by zjadło seler lub jabłko? Pomysłowo podana roladka z tajemniczym nadzieniem pozwoli przemycić do diety te składniki, po które maluch, a także niejeden dorosły, sięga zbyt rzadko!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha