Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli lubisz proste, ale mistrzowskie przekąski, koniecznie wypróbuj przepis na fit ruloniki z szynki z sosem jogurtowo-chrzanowym. Wykonanie nie zajmie dużo czasu, a efekt będzie przepyszny. Zaletą ruloników jest to, że doskonale sprawdzą się na różne okazje – od niezobowiązującego przyjęcia w gronie rodziny i przyjaciół, poprzez świąteczne śniadanie wielkanocne, aż po przekąskę na pierwszym wiosennym grillu. Goście ją docenią podczas oczekiwania na dania główne, a Ty zabłyśniesz, choć wcale się nie napracujesz! Mimo typowo „wiosennego” smaku, to proste danie okaże się też doskonałym dodatkiem do szwedzkiego stołu na kameralne przyjęcie sylwestrowe lub karnawałowe. Sekretem jest w tym przypadku połączenie lekko orzechowego smaku selera ze słodkością jabłka i ostrą nutą chrzanu, jakiej nadaje Sos chrzanowy WINIARY.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
23 min
Krok 1
10 min
Umyj i oczyść seler i jabłko. Seler zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a jabłko na grubych oczkach. Skrop je sokiem z cytryny.
Krok 2
2 min
Następnie dodaj Sos chrzanowy WINIARY (2 łyżki) i dopraw szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3
5 min
Na plastry szynki nakładaj porcje pasty selerowej i zawijaj w rulony.
Krok 4
5 min
Przygotuj sos. Wymieszaj Sos chrzanowy WINIARY (2 łyżki) z jogurtem. Dopraw szczyptą soli i cukru.
Krok 5
1 min
Ruloniki podawaj z sosem chrzanowym, udekorowane natką pietruszki.
Krok 1
z
5
Umyj i oczyść seler i jabłko. Seler zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a jabłko na grubych oczkach. Skrop je sokiem z cytryny.
Krok 2
z
5
Następnie dodaj Sos chrzanowy WINIARY (2 łyżki) i dopraw szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3
z
5
Na plastry szynki nakładaj porcje pasty selerowej i zawijaj w rulony.
Krok 4
z
5
Przygotuj sos. Wymieszaj Sos chrzanowy WINIARY (2 łyżki) z jogurtem. Dopraw szczyptą soli i cukru.
Krok 5
z
5
Ruloniki podawaj z sosem chrzanowym, udekorowane natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
U
Urszula
Też uważam , że chyba chodzi o zwykły seler ponieważ seler naciowy ciężko byłoby zetrzeć na drobnej tarce
K
Kaha
Czy napewno seler powinien być naciowy a nie zwykła bulwa?
K
Kasia
Pomimo zrobienia dokładnie wszystkiego według przepisu sos jest za rzadki. Po zawinięciu w plastry wypływa drugą stroną. Czym go zagęścić?
Winiary
Expert
Kasiu, nie wiemy, z jakiego jogurtu korzystałaś, ale jeśli był on naturalny i rzadki, zamiast niego możesz wykorzystać gęsty jogurt bałkański - wówczas nic nie powinno wypływać. Pozdrawiamy!
Komentarze 3