Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kuskus z warzywami

Kuskus z warzywami

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  g
Bulion Drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY
1  kubek
Kasza kuskus
1 
Brokuł
1 
Cukinia
1 
Marchewka
1 
Cebula
3  łyżek
Oliwa z oliwek
1  ząbek
Czosnek
2  łyżek
Pietruszka
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.98 g
Węglowodany
39.32 g
Tłuszcze
11.24 g
Wartość energetyczna
287.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Delikatne warzywa z odżywczą kaszą połączone ze sobą w iście mistrzowskim smaku — właśnie to otrzymasz, jeśli zdecydujesz się zrobić kuskus z naszego przepisu. Zdecydowanie warto i to nie tylko ze względu na smak! Przygotowanie całego dania zajmie Ci zaledwie 40 min, a na Twoim talerzu znajdzie się danie, które rozpieści nie tylko kubki smakowe, ale także całe ciało. W końcu czy może być lepsze połączenie dla zdrowia i pełnego żołądka niż warzywa i kasza? Aby wykonać kuskus z warzywami, będziesz potrzebować prostych składników, które znajdziesz w każdym markecie. Przygotuj: bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, kaszę kuskus, brokuł, cukinię, marchewkę, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Dokładne proporcje znajdziesz powyżej.

Kasza kuskus z warzywami — przepis krok po kroku

Zaczynamy od zalania kaszy kuskus posolonym wrzątkiem. Powinien on sięgać centymetr ponad powierzchnię. Następnie czas przejść do przygotowania warzyw. Cukinię, brokuł, marchew i cebulę obierz, umyj, a następnie pokrój na drobne kawałki. W osobnym naczyniu lub na patelni rozgrzej olej. Wsyp do niego cebulę i poczekaj, aż się zeszkli, a następnie dodaj resztę warzyw. Duś całość na niewielkim ogniu, co chwilę dolewając wody. Kiedy wszystko zmięknie, pokrusz kostkę Bulionu Drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a następnie dodaj ją do garnka i jeszcze chwilę gotuj. Tak przygotowane warzywa wymieszaj z kaszą kuskus. Kolejny krok to obranie czosnku i przeciśnięcie go przez praskę. Danie należy także doprawić solą i pieprzem, a na koniec dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Taka sałatka z kuskusem i warzywami idealnie sprawdza się zarówno podawana na ciepło, jak i zimo. Opcjonalnie można do niej także dodać sos tatarski lub czosnkowy.

Kuskus z warzywami — zaskakujący smak w prostym daniu

Kasza kuskus z warzywami to odżywcze i sycące danie o niebanalnym smaku. Nie dziwi więc fakt, że jeśli ktoś raz go spróbuje, chętnie robi to po raz kolejny. Sałatka doskonale nadaje się jako uzupełnienie codziennej diety całej rodziny lub też jako danie podczas imprez. Możesz śmiało położyć ją na stole, kiedy do Twojego domu lub mieszkania zawitają goście. Z pewnością będzie także smakować uczestnikom bankietów, wesel, chrzcin, komunii i innych przyjęć okolicznościowych. Sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie dań mięsnych czy wegańskiego gulaszu. Dzięki dużej zawartości różnorodnych warzyw będzie prawdziwą ucztą nie tylko dla kubków smakowych, ale także oczu.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    3 min
    Kaszę zalej posolonym wrzątkiem, centymetr ponad powierzchnię.
  • Krok 2

    10 min
    Warzywa obierz, oczyść i drobno pokrój.
  • Krok 3

    10 min
    Olej rozgrzej i zeszklij cebulę, następnie dodaj brokuł, cukinię i marchew. Duś na wolnym ogniu podlewając wodą.
  • Krok 4

    2 min
    Dodaj pokruszoną kostkę bulionową.
  • Krok 5

    5 min
    Ciepłe warzywa wymieszaj z kuskusem. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  • Krok 6

    5 min
    Dopraw solą, czosnkiem i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj.
  • Krok 7

    5 min
    Sałatkę możesz podawać na ciepło i na zimno z Sosem tatarskim lub czosnkowym.
Kuskus z warzywami

Krok 1 z 7

Kaszę zalej posolonym wrzątkiem, centymetr ponad powierzchnię.

Kuskus z warzywami

Krok 2 z 7

Warzywa obierz, oczyść i drobno pokrój.

Kuskus z warzywami

Krok 3 z 7

Olej rozgrzej i zeszklij cebulę, następnie dodaj brokuł, cukinię i marchew. Duś na wolnym ogniu podlewając wodą.

Kuskus z warzywami

Krok 4 z 7

Dodaj pokruszoną kostkę bulionową.

Kuskus z warzywami

Krok 5 z 7

Ciepłe warzywa wymieszaj z kuskusem. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.

Kuskus z warzywami

Krok 6 z 7

Dopraw solą, czosnkiem i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj.

Kuskus z warzywami

Krok 7 z 7

Sałatkę możesz podawać na ciepło i na zimno z Sosem tatarskim lub czosnkowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Jesień
  • Karnawał
  • Kolacja
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Na zimno
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Sałatka
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegańskie
  • Wiosna
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z kuskusem i brokułami

    Sałatka z kuskusem i brokułami

    32 min Łatwy
  • Sałatka kuskus z warzywami

    Sałatka kuskus z warzywami

    42 min Łatwy
  • Cygański garnek

    Cygański garnek

    58 min Łatwy
  • Leczo z cukinią i bakłażanem

    Leczo z cukinią i bakłażanem

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu