Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

(0)
53min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Młoda cukinia
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
2 
Cebula młoda
1  ząbek
Czosnek
1  łyżka
Masło klarowane
100  g
Serek topiony
50  g
Parmezan
1  porcja
Sok z ćwiartki cytryny
3  gałązek
Świeży tymianek lub natka pietruszki
1 
Półbagietka lub 2 bułki pszenne
50  g
Miękkie masło
1  łyżka
Świeżo posiekane zioła
1  ząbek
Czosnek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.61 g
Węglowodany
23.4 g
Tłuszcze
22.16 g
Wartość energetyczna
327.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Cukinia to wdzięczne warzywo, idealne do letnich kulinarnych szaleństw. Można z nią zrobić całe mnóstwo przepysznych rzeczy, począwszy od grillowania, poprzez faszerowanie, duszenie, przerabianie na zupę po zajadanie się nią na surowo. Im więcej będziemy mieli na nią pomysłów, tym lepiej. Ale to wcale nie znaczy, że tylko kreatywni mogą z cukinii zrobić coś naprawdę wielkiego. Cukinia jest dla wszystkich! Także dla tych, którzy dopiero zaczynają kulinarną przygodę, tych zapracowanych, którzy nie mogą sobie pozwolić na dłuższe chwile zapomnienia w kuchni, i dla tych, którzy zwyczajnie nie lubią bawić się w masterchefa, a chcą dobrze zjeść (w końcu zupy są dla wszystkich!).

Przepis na krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem jest właśnie przykładem na to, że cukinię można przerobić w coś pysznego w bardzo prosty sposób. Zupa została przygotowana na Bulionie warzywnym Winiary, który jest świetną bazą do przygotowania przeróżnych zup – mamy więc z głowy przygotowywanie warzywnego wywaru, a jednocześnie pewność, że zupa będzie aromatyczna. Pozostało nam podduszenie cukinii z cebulką i przygotowanie ziołowych grzanek. Póki cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać ani też usuwać pestek. Starsze egzemplarze będą jednak wymagać obierania i usuwania pestek (to najłatwiej zrobić, przecinając cukinię wzdłuż na pół i przeciągając łyżeczką przez środek). Przyznacie, że z przygotowaniem zupy nie będzie problemów?

Do zupy dodałam serek topiony, by miała aksamitną konsystencję i przyjemnie kremowy smak. Na co dzień unikam takich bomb kalorycznych, ale moim zdaniem, wszystko jest dla ludzi – byle z umiarem. Tym razem zupa ma być bardziej kaloryczna, trafia więc do niej serek, grzanki z ziołowym masłem i spora ilość płatków parmezanu. Oczywiście zupę można przygotować w wersji light, bez serka (a za to z kleksem jogurtu) i z grzankami bez dodatku masła. Ja jednak dziś serwuję wersję na bogato. Carpe diem!

Zobacz też

Zobacz Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą

Zobacz Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1 - Zupa krem z cukinii z serkiem topionym

    3 min
    Cebulę obieramy, siekamy, podduszamy na maśle. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku.
  • Krok 2

    5 min
    Do cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, dusimy kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 3

    20 min
    Podlewamy warzywa 0,7-1 l wody, zagotowujemy. Dodajemy kostki bulionu, mieszamy, gotujemy 15 minut.
  • Krok 4

    3 min
    Miksujemy zupę na gładki krem. Dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny.
  • Krok 5

    1 min
    Podajemy zupę z grzankami i płatkami parmezanu. Posypujemy listkami tymianku lub pietruszki.
  • Krok 6 - Grzanki ziołowe

    1 min
    Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
  • Krok 7

    2 min
    Masło łączymy z ziołami i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
  • Krok 8

    2 min
    Bagietkę lub bułkę kroimy na kromki, smarujemy masłem (po posmarowaniu można pokroić kromeczki w kostkę).
  • Krok 9

    15 min
    Nasmarowane masłem kromki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
  • Krok 10

    1 min
    Grzanki, jeszcze ciepłe, podajemy z zupą (można je dodać do zupy lub podać osobno na talerzyku).
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Krok 1 - Zupa krem z cukinii z serkiem topionym z 10

Cebulę obieramy, siekamy, podduszamy na maśle. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku.

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Krok 2 z 10

Do cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, dusimy kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Krok 3 z 10

Podlewamy warzywa 0,7-1 l wody, zagotowujemy. Dodajemy kostki bulionu, mieszamy, gotujemy 15 minut.

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Krok 4 z 10

Miksujemy zupę na gładki krem. Dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny.

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Krok 5 z 10

Podajemy zupę z grzankami i płatkami parmezanu. Posypujemy listkami tymianku lub pietruszki.

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Krok 6 - Grzanki ziołowe z 10

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Krok 7 z 10

Masło łączymy z ziołami i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Krok 8 z 10

Bagietkę lub bułkę kroimy na kromki, smarujemy masłem (po posmarowaniu można pokroić kromeczki w kostkę).

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Krok 9 z 10

Nasmarowane masłem kromki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Krok 10 z 10

Grzanki, jeszcze ciepłe, podajemy z zupą (można je dodać do zupy lub podać osobno na talerzyku).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

    Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

    1 godz 26 min Łatwy
  • Zupa z dyni z imbirem i pomidorami

    Zupa z dyni z imbirem i pomidorami

    43 min Łatwy
  • Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

    Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

    1 godz 30 min Łatwy
  • Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta

    Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta

    33 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu