Krem z brokuła z groszkiem i dodatkiem żółtka
17min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.85 g
Węglowodany
2.97 g
Tłuszcze
3.66 g
Wartość energetyczna
51.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
17 min
Krok 1
10 min
Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy. Groszek dokładnie myjemy. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na wrzątek, gotujemy 10 minut.
Krok 2
5 min
Wyciągamy z garnka brokuła, oddzielamy widelcem „kwiatki”, resztę przekładamy do garnka i miksujemy na krem z dodatkiem oliwy z oliwek. Do zmiksowanej zupy dodajemy oddzielone wcześniej „kwiatki”.
Krok 3
2 min
Zupę podajemy z połową żółtka.
W jaki sposób zapewnić dziecku zdrową dietę i odpowiednią ilość warzyw? Dzieci lubią dania, w tym zupy w ciekawych kolorach. Zielony krem z brokuła z groszkiem i dodatkiem żółtka będzie apetycznym sposobem na "przemycenie" do diety dziennej dawki ważnych dla rozwoju witamin. Jeśli Twojemu dziecku zasmakował zielony krem z brokuła, wypróbuj też np. zupę marchewkową w pomarańczowym kolorze. Mniam!
Komentarze 0