Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapuśniak

(0)
1 godz 42 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Kiszona kapusta
6  łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
1 
Duża cebula
4 
Ziemniaki
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
0.25 
Duży seler
2  łyżek
Olej roślinny
1  łyżeczka
Mielona, słodka papryka
1  łyżeczka
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.25 g
Węglowodany
23.62 g
Tłuszcze
7.62 g
Wartość energetyczna
167.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

102 min
Krok 1
10 min
Przygotuj bulion, zagotuj, a następnie trzymaj na małym ogniu.
Krok 2
5 min
Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki, natomiast pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Krok 3
5 min
W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
Krok 4
5 min
Dodaj startą pietruszkę i seler, podsmaż przez ok. 3 minuty, następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Warzywa podsmaż jeszcze przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 5
15 min
Warzywa zalej połową bulionu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
5 min
Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj, włóż do osobnego garnka i zalej pozostałym bulionem.
Krok 7
50 min
Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
Krok 8
5 min
Kapustę z bulionem przelej do garnka z warzywami i gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
Krok 9
2 min
Kapuśniak dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek. Pod koniec gotowania spróbuj, czy kapuśniak nie jest za kwaśny. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę miodu lub cukru.
Kapuśniak

Krok 1 z 9

Przygotuj bulion, zagotuj, a następnie trzymaj na małym ogniu.

Kapuśniak

Krok 2 z 9

Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki, natomiast pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.

Kapuśniak

Krok 3 z 9

W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.

Kapuśniak

Krok 4 z 9

Dodaj startą pietruszkę i seler, podsmaż przez ok. 3 minuty, następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Warzywa podsmaż jeszcze przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Kapuśniak

Krok 5 z 9

Warzywa zalej połową bulionu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Kapuśniak

Krok 6 z 9

Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj, włóż do osobnego garnka i zalej pozostałym bulionem.

Kapuśniak

Krok 7 z 9

Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).

Kapuśniak

Krok 8 z 9

Kapustę z bulionem przelej do garnka z warzywami i gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.

Kapuśniak

Krok 9 z 9

Kapuśniak dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek. Pod koniec gotowania spróbuj, czy kapuśniak nie jest za kwaśny. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę miodu lub cukru.

Jest smaczna, zdrowa i dostępna o każdej porze roku. Kapusta kiszona, bo o niej mowa pojawia się na moim stole bardzo często. Zimą wykorzystuję ją do przygotowania gęstej, sycącej, a przede wszystkim mocno rozgrzewającej zupy – kapuśniaku.

Kapuśniak w sezonie jesienno-zimowym to wręcz obowiązkowa pozycja w menu. W tym przepisie proponuję Wam kapuśniak z dodatkiem ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki, doprawiony majerankiem oraz słodką papryką. To wszystko ugotowane w bulionie wołowym.


Zobacz też inne przepisy z kiszoną kapustą – nie tylko na kapuśniaki!


Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą
Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha