Kapuśniak
1 godz 42 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
3.25 g
Węglowodany
23.62 g
Tłuszcze
7.62 g
Wartość energetyczna
167.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
102 min
Krok 1
10 min
Przygotuj bulion, zagotuj, a następnie trzymaj na małym ogniu.
Krok 2
5 min
Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki, natomiast pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Krok 3
5 min
W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
Krok 4
5 min
Dodaj startą pietruszkę i seler, podsmaż przez ok. 3 minuty, następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Warzywa podsmaż jeszcze przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 5
15 min
Warzywa zalej połową bulionu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
5 min
Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj, włóż do osobnego garnka i zalej pozostałym bulionem.
Krok 7
50 min
Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
Krok 8
5 min
Kapustę z bulionem przelej do garnka z warzywami i gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
Krok 9
2 min
Kapuśniak dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek. Pod koniec gotowania spróbuj, czy kapuśniak nie jest za kwaśny. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę miodu lub cukru.
Jest smaczna, zdrowa i dostępna o każdej porze roku. Kapusta kiszona, bo o niej mowa pojawia się na moim stole bardzo często. Zimą wykorzystuję ją do przygotowania gęstej, sycącej, a przede wszystkim mocno rozgrzewającej zupy – kapuśniaku.
Kapuśniak w sezonie jesienno-zimowym to wręcz obowiązkowa pozycja w menu. W tym przepisie proponuję Wam kapuśniak z dodatkiem ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki, doprawiony majerankiem oraz słodką papryką. To wszystko ugotowane w bulionie wołowym.
Zobacz też inne przepisy z kiszoną kapustą – nie tylko na kapuśniaki!
Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą
Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty
Komentarze 0