Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jest smaczna, zdrowa i dostępna o każdej porze roku. Kapusta kiszona, bo o niej mowa pojawia się na moim stole bardzo często. Zimą wykorzystuję ją do przygotowania gęstej, sycącej, a przede wszystkim mocno rozgrzewającej zupy – kapuśniaku.
Kapuśniak w sezonie jesienno-zimowym to wręcz obowiązkowa pozycja w menu. W tym przepisie proponuję Wam kapuśniak z dodatkiem ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki, doprawiony majerankiem oraz słodką papryką. To wszystko ugotowane w bulionie wołowym.
Zobacz też inne przepisy z kiszoną kapustą – nie tylko na kapuśniaki!
Przygotuj bulion, zagotuj, a następnie trzymaj na małym ogniu.
Krok 2
5 min
Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki, natomiast pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Krok 3
5 min
W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
Krok 4
5 min
Dodaj startą pietruszkę i seler, podsmaż przez ok. 3 minuty, następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Warzywa podsmaż jeszcze przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 5
15 min
Warzywa zalej połową bulionu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
5 min
Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj, włóż do osobnego garnka i zalej pozostałym bulionem.
Krok 7
50 min
Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
Krok 8
5 min
Kapustę z bulionem przelej do garnka z warzywami i gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
Krok 9
2 min
Kapuśniak dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek. Pod koniec gotowania spróbuj, czy kapuśniak nie jest za kwaśny. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę miodu lub cukru.
Krok 1
z
9
Przygotuj bulion, zagotuj, a następnie trzymaj na małym ogniu.
Krok 2
z
9
Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki, natomiast pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Krok 3
z
9
W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
Krok 4
z
9
Dodaj startą pietruszkę i seler, podsmaż przez ok. 3 minuty, następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Warzywa podsmaż jeszcze przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 5
z
9
Warzywa zalej połową bulionu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
z
9
Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj, włóż do osobnego garnka i zalej pozostałym bulionem.
Krok 7
z
9
Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
Krok 8
z
9
Kapustę z bulionem przelej do garnka z warzywami i gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
Krok 9
z
9
Kapuśniak dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek. Pod koniec gotowania spróbuj, czy kapuśniak nie jest za kwaśny. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę miodu lub cukru.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0