Kapuśniak z suszonymi pomidorami
1 godz 5 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
25.26 g
Węglowodany
40.86 g
Tłuszcze
21.98 g
Wartość energetyczna
442.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
65 min
Krok 1
20 min
Żeberka umyć, pokroić na paski. Przełożyć do dużego garnka. Zalać 1,5 l zimnej wody, dodać liść laurowy, obrane ząbki czosnku oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu. W tym czasie marchewki, pietruszki i ziemniaki obrać. Marchewki i pietruszki pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodać do gotującego się wywaru.
Krok 2
40 min
Kiedy warzywa nieco zmiękną, wyłowić czosnek oraz liść laurowy i dodać kiszoną kapustę. W zależności od tego, czy lubimy zupę bardziej czy mniej kwaśną, kapustę możemy przepłukać lub z tej czynności zrezygnować. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na kilku łyżkach oliwy. Wraz z puszką pomidorów i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami dodać do gotującej się zupy z kapusty.
Krok 3
5 min
Na koniec kapuśniak należy doprawić solą, pieprzem i majerankiem – do smaku. Uważajmy, aby nie przesadzić z solą, sporo zawierają jej już w sobie suszone pomidory.
Recepturę przyrządzania kapuśniaku na żeberkach przywiozłam „spod samiuśkich Tater” – z Zakopanego. Po całodziennych górskich wędrówkach nic nie smakowało mi tak bardzo, jak tradycyjna kwaśnica. Górale twierdzą, że prawdziwy kapuśniak powinno gotować się właśnie na żebrach i nie warto się z nimi w tym temacie spierać. Dodatek suszonych pomidorów to z kolei pomysł na drobne urozmaicenie i nadanie zupie z kapusty wyrazistości i słonecznego aromatu!
Zobacz też inne przepisy na zupy z dodatkiem suszonych pomidorów:
oraz oczywiście naDomowe suszone pomidory
Komentarze 0