Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kapuśniak z suszonymi pomidorami
Kapuśniak z suszonymi pomidorami
Kapuśniak z suszonymi pomidorami
Kapuśniak z suszonymi pomidorami
Kapuśniak z suszonymi pomidorami

Kapuśniak z suszonymi pomidorami

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
350  g
Żeberka wieprzowe
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
5 
Ziemniaki
400  g
Kapusta Kiszona
1  puszka
Krojone pomidory
200  g
Suszone pomidory
3  łyżek
Oliwa
0.5  łyżeczka
Majeranek
1 
Liść laurowy
1 
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
25.26 g
Węglowodany
40.86 g
Tłuszcze
21.98 g
Wartość energetyczna
442.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Recepturę przyrządzania kapuśniaku na żeberkach przywiozłam „spod samiuśkich Tater” – z Zakopanego. Po całodziennych górskich wędrówkach nic nie smakowało mi tak bardzo, jak tradycyjna kwaśnica. Górale twierdzą, że prawdziwy kapuśniak powinno gotować się właśnie na żebrach i nie warto się z nimi w tym temacie spierać. Dodatek suszonych pomidorów to z kolei pomysł na drobne urozmaicenie i nadanie zupie z kapusty wyrazistości i słonecznego aromatu!

Zobacz też inne przepisy na zupy z dodatkiem suszonych pomidorów:

  • Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami
  • Zupa z kurek z suszonymi pomidorami

oraz oczywiście naDomowe suszone pomidory

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    20 min
    Żeberka umyć, pokroić na paski. Przełożyć do dużego garnka. Zalać 1,5 l zimnej wody, dodać liść laurowy, obrane ząbki czosnku oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu. W tym czasie marchewki, pietruszki i ziemniaki obrać. Marchewki i pietruszki pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodać do gotującego się wywaru.
  • Krok 2

    40 min
    Kiedy warzywa nieco zmiękną, wyłowić czosnek oraz liść laurowy i dodać kiszoną kapustę. W zależności od tego, czy lubimy zupę bardziej czy mniej kwaśną, kapustę możemy przepłukać lub z tej czynności zrezygnować. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na kilku łyżkach oliwy. Wraz z puszką pomidorów i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami dodać do gotującej się zupy z kapusty.
  • Krok 3

    5 min
    Na koniec kapuśniak należy doprawić solą, pieprzem i majerankiem – do smaku. Uważajmy, aby nie przesadzić z solą, sporo zawierają jej już w sobie suszone pomidory.
Kapuśniak z suszonymi pomidorami

Krok 1 z 3

Żeberka umyć, pokroić na paski. Przełożyć do dużego garnka. Zalać 1,5 l zimnej wody, dodać liść laurowy, obrane ząbki czosnku oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu. W tym czasie marchewki, pietruszki i ziemniaki obrać. Marchewki i pietruszki pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodać do gotującego się wywaru.

Kapuśniak z suszonymi pomidorami

Krok 2 z 3

Kiedy warzywa nieco zmiękną, wyłowić czosnek oraz liść laurowy i dodać kiszoną kapustę. W zależności od tego, czy lubimy zupę bardziej czy mniej kwaśną, kapustę możemy przepłukać lub z tej czynności zrezygnować. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na kilku łyżkach oliwy. Wraz z puszką pomidorów i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami dodać do gotującej się zupy z kapusty.

Kapuśniak z suszonymi pomidorami

Krok 3 z 3

Na koniec kapuśniak należy doprawić solą, pieprzem i majerankiem – do smaku. Uważajmy, aby nie przesadzić z solą, sporo zawierają jej już w sobie suszone pomidory.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kapuściana z ziemniakami

    Zupa kapuściana z ziemniakami

    38 min Łatwy
  • Zupa grzybowa

    Zupa grzybowa

    1 godz 2 min Łatwy
  • Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

    Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

    53 min Średni
  • Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

    Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

    13 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu