Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowy keczup na zimę
Dodaj do CookBook

Domowy keczup na zimę

(0)
10 godz 45 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest JoannaJoannaJoanna
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

15 15 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Cukinia
20  ząbków
Czosnek
3  kg
Pomidory
4 
Papryka czerwona
3  łyżek
Suszone pomidory
1  szklanka
Cukier
5  oz
Ocet winny
3  łyżeczek
Słodka papryka
1  łyżeczka
Pieprz czarny
1  łyżka
Sól
1  łyżeczka
Cynamon
1  łyżeczka
Korzeń imbiru
3  kulek
Ziele angielskie
1  łyżeczka
Curry
4 
Papryka zielona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32 g
Wartość energetyczna
146.9 kcal
Tłuszcze
1.6 g
Białko
4.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nie ma nic lepszego niż domowa spiżarnia, z której możemy korzystać praktycznie cały rok! Głównymi składnikami, które wchodzą w skład pysznego ketchupu są zblendowane i gotowane pomidory, cukinie i papryki.
Ketchup dzięki wspaniałym przyprawom jest niesamowicie esencjonalny i aromatyczny. Wykonaj swój własny domowy ketchup już dziś!

Przygotowanie

645 min
  • Krok 1

    10 min
    Umytą cukinię obierz ze skórki, wykrój miąższ ze środka, a resztę pokrój w kostkę. Przełóż do miski i zasyp 2 łyżkami soli.
  • Krok 2

    60 min
    Zamieszaj i odstaw na godzinę , aż puszczą sok, nie odciskaj.
  • Krok 3

    5 min
    Pomidory umyj i pokrój w kostkę (nie trzeba ich sparzać).
  • Krok 4

    5 min
    Blenderem zmiksuj pomidory, przełóż je do dwóch garnków. Zmiksuj cukinię, przełóż do dwóch garnków.
  • Krok 5

    5 min
    Paprykę czerwoną i zieloną pokrój drobno i zmiksuj blenderem. Następnie także przełóż do dwóch garnków.
  • Krok 6

    320 min
    Gotuj na małym ogniu, mieszając. Po godzinie zawartość trochę się wygotuje. Po około 4 godzinach wyłącz gaz. Zmiksuj ugotowane składniki jeszcze raz.
  • Krok 7

    2 min
    Przełóż wszystko do jednego, dużego garnka 5 litrowego.
  • Krok 8

    5 min
    Obierz i pokrój czosnek. Dodaj do ketchupu. Dodaj pieprz, cukier, paprykę, ocet winny, cynamon, imbir, ziele angielskie).
  • Krok 9

    240 min
    Gotuj przez kolejne 3 godziny (objętość znowu zmniejszy się o połowę). Na samym końcu dodaj suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią, czosnek posiekany. Gotuj godzinę.
  • Krok 10

    15 min
    Gorący keczup wkłóż w słoiczki i pasteryzuj przez 15 minut.
Domowy keczup na zimę

Krok 1 z 10

Umytą cukinię obierz ze skórki, wykrój miąższ ze środka, a resztę pokrój w kostkę. Przełóż do miski i zasyp 2 łyżkami soli.

Domowy keczup na zimę

Krok 2 z 10

Zamieszaj i odstaw na godzinę , aż puszczą sok, nie odciskaj.

Domowy keczup na zimę

Krok 3 z 10

Pomidory umyj i pokrój w kostkę (nie trzeba ich sparzać).

Domowy keczup na zimę

Krok 4 z 10

Blenderem zmiksuj pomidory, przełóż je do dwóch garnków. Zmiksuj cukinię, przełóż do dwóch garnków.

Domowy keczup na zimę

Krok 5 z 10

Paprykę czerwoną i zieloną pokrój drobno i zmiksuj blenderem. Następnie także przełóż do dwóch garnków.

Domowy keczup na zimę

Krok 6 z 10

Gotuj na małym ogniu, mieszając. Po godzinie zawartość trochę się wygotuje. Po około 4 godzinach wyłącz gaz. Zmiksuj ugotowane składniki jeszcze raz.

Domowy keczup na zimę

Krok 7 z 10

Przełóż wszystko do jednego, dużego garnka 5 litrowego.

Domowy keczup na zimę

Krok 8 z 10

Obierz i pokrój czosnek. Dodaj do ketchupu. Dodaj pieprz, cukier, paprykę, ocet winny, cynamon, imbir, ziele angielskie).

Domowy keczup na zimę

Krok 9 z 10

Gotuj przez kolejne 3 godziny (objętość znowu zmniejszy się o połowę). Na samym końcu dodaj suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią, czosnek posiekany. Gotuj godzinę.

Domowy keczup na zimę

Krok 10 z 10

Gorący keczup wkłóż w słoiczki i pasteryzuj przez 15 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w błonnik
  • Curry
  • Dip
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Sos
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy gulasz z łopatki

    Domowy gulasz z łopatki

    54 min Średni
  • Wafle przekładane domowym kremem czekoladowym

    Wafle przekładane domowym kremem czekoladowym

    24 godz 45 min Łatwy
  • Domowy makaron do rosołu

    Domowy makaron do rosołu

    37 min Średni
  • Przepis na chrzan domowy

    Przepis na chrzan domowy

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu