
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Domowy keczup na zimę

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Ketchup dzięki wspaniałym przyprawom jest niesamowicie esencjonalny i aromatyczny. Wykonaj swój własny domowy ketchup już dziś!
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
60 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
5 minKrok 6
320 minKrok 7
2 minKrok 8
5 minKrok 9
240 minKrok 10
15 minKrok 1 z 10
Umytą cukinię obierz ze skórki, wykrój miąższ ze środka, a resztę pokrój w kostkę. Przełóż do miski i zasyp 2 łyżkami soli.
Krok 2 z 10
Zamieszaj i odstaw na godzinę , aż puszczą sok, nie odciskaj.
Krok 3 z 10
Pomidory umyj i pokrój w kostkę (nie trzeba ich sparzać).
Krok 4 z 10
Blenderem zmiksuj pomidory, przełóż je do dwóch garnków. Zmiksuj cukinię, przełóż do dwóch garnków.
Krok 5 z 10
Paprykę czerwoną i zieloną pokrój drobno i zmiksuj blenderem. Następnie także przełóż do dwóch garnków.
Krok 6 z 10
Gotuj na małym ogniu, mieszając. Po godzinie zawartość trochę się wygotuje. Po około 4 godzinach wyłącz gaz. Zmiksuj ugotowane składniki jeszcze raz.
Krok 7 z 10
Przełóż wszystko do jednego, dużego garnka 5 litrowego.
Krok 8 z 10
Obierz i pokrój czosnek. Dodaj do ketchupu. Dodaj pieprz, cukier, paprykę, ocet winny, cynamon, imbir, ziele angielskie).
Krok 9 z 10
Gotuj przez kolejne 3 godziny (objętość znowu zmniejszy się o połowę). Na samym końcu dodaj suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią, czosnek posiekany. Gotuj godzinę.
Krok 10 z 10
Gorący keczup wkłóż w słoiczki i pasteryzuj przez 15 minut.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0