Dobry staropolski kapuśniak nie należy do lekkich potraw. Choć nie jadamy go na co dzień, czasem warto ugotować jego lżejszą wersję – kapuśniak na indyku. Delikatny nie tylko w smaku, ale także dla żołądka, bo pozbawiony smażonych dodatków. Taki lekki kapuśniak warto przygotować na indyku. Ja wybrałam szyjkę indyczą, może to być także skrzydło, ale pozbawione skóry, która jest bardzo tłusta.
Tradycyjnie kapuśniak został przyprawiony kminkiem. Można użyć kminku mielonego, całych ziaren lub nasion lekko zmiażdżonych w moździerzu.
Jeśli do kapuśniaku dodajecie koncentrat pomidorowy, koniecznie musicie wypróbować kapuśniak z pomidorami z puszki, które podkreślają łagodny smak zupy. Najlepiej wykorzystać pomidory w całości, bez skórki, które przed dodaniem do zupy kroimy w mniejsze kawałki.
Ten kapuśniak ma być delikatny, dlatego też kapustę przed dodaniem do zupy dobrze płuczemy na sicie, aby zupa nie była zbyt kwaśna. Wielbiciele kwaśnego kapuśniaku mogą ten krok pominąć.
Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji kapuśniaku.
A jeśli szukasz kolejnych przepisów na dania z wykorzystaniem pomidorów z puszki, wypróbuj również:
Komentarze 0