Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki
Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki
Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

(0)
1 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Mała indycza szyjka
2 
Medaliony z indyka
2  l
Woda
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
4 
Ziemniaki
40  dag
Kiszona kapusta
1  puszka
Pomidory bez skórki
2 
Liść laurowy
4 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  łyżeczka
Kminek
1  szczypta
Cukier
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.7 g
Węglowodany
18.19 g
Tłuszcze
3.85 g
Wartość energetyczna
149.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dobry staropolski kapuśniak nie należy do lekkich potraw. Choć nie jadamy go na co dzień, czasem warto ugotować jego lżejszą wersję – kapuśniak na indyku. Delikatny nie tylko w smaku, ale także dla żołądka, bo pozbawiony smażonych dodatków. Taki lekki kapuśniak warto przygotować na indyku. Ja wybrałam szyjkę indyczą, może to być także skrzydło, ale pozbawione skóry, która jest bardzo tłusta.

Tradycyjnie kapuśniak został przyprawiony kminkiem. Można użyć kminku mielonego, całych ziaren lub nasion lekko zmiażdżonych w moździerzu.

Jeśli do kapuśniaku dodajecie koncentrat pomidorowy, koniecznie musicie wypróbować kapuśniak z pomidorami z puszki, które podkreślają łagodny smak zupy. Najlepiej wykorzystać pomidory w całości, bez skórki, które przed dodaniem do zupy kroimy w mniejsze kawałki.

Ten kapuśniak ma być delikatny, dlatego też kapustę przed dodaniem do zupy dobrze płuczemy na sicie, aby zupa nie była zbyt kwaśna. Wielbiciele kwaśnego kapuśniaku mogą ten krok pominąć.

Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji kapuśniaku.

A jeśli szukasz kolejnych przepisów na dania z wykorzystaniem pomidorów z puszki, wypróbuj również:

  • Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem
  • Zupa rybna z pomidorami
  • Śródziemnomorska zupa warzywna
  • Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    30 min
    Skrzydło lub szyję z indyka przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy i gotujemy 30 minut.
  • Krok 2

    15 min
    Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy warzywa do garnka (por pozostawiamy w kawałku), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli, gotujemy 15 minut. W tym momencie można dodać do zupy pokrojone w kostkę medaliony z indyka.
  • Krok 3

    5 min
    Kapustę przepłukujemy na sicie, odcedzamy, szatkujemy.
  • Krok 4

    15 min
    Uzupełniamy odparowaną wodę, dodajemy kapustę do garnka, dodajemy roztarte w moździerzu nasiona kminku, gotujemy kolejne 15 minut.
  • Krok 5

    3 min
    Pomidory z puszki kroimy w kawałki, dodajemy do garnka z zupą chwilę przed końcem gotowania, razem z sokiem pomidorowym. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  • Krok 6

    1 min
    Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

Krok 1 z 6

Skrzydło lub szyję z indyka przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy i gotujemy 30 minut.

Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

Krok 2 z 6

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy warzywa do garnka (por pozostawiamy w kawałku), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli, gotujemy 15 minut. W tym momencie można dodać do zupy pokrojone w kostkę medaliony z indyka.

Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

Krok 3 z 6

Kapustę przepłukujemy na sicie, odcedzamy, szatkujemy.

Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

Krok 4 z 6

Uzupełniamy odparowaną wodę, dodajemy kapustę do garnka, dodajemy roztarte w moździerzu nasiona kminku, gotujemy kolejne 15 minut.

Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

Krok 5 z 6

Pomidory z puszki kroimy w kawałki, dodajemy do garnka z zupą chwilę przed końcem gotowania, razem z sokiem pomidorowym. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

Krok 6 z 6

Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krupnik na golonce - przepis

    Zupa krupnik na golonce - przepis

    1 godz 33 min Łatwy
  • Zupa z karpia ze śmietaną

    Zupa z karpia ze śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Tradycyjny krupnik na żeberkach

    Tradycyjny krupnik na żeberkach

    1 godz 31 min Średni
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    1 godz 38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu