Barszcz biały z boczkiem i tłuczonymi ziemniakami
74min
Łatwy
2 opakowań
1.5 l
Woda
500 g
Kiełbasa biała
200 g
Boczek wędzony
1
Cebula
1 łyżka
Smalec
3 łyżek
Kwaśna śmietana
4
Jajko gotowane na twardo
1 trochę
Sól
600 g
Ziemniaki
1
Cebula
3 ząbków
Czosnek
150 g
Boczek wędzony
1 łyżka
Majeranek
3 łyżek
Pietruszka
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
30.21 g
Węglowodany
21.13 g
Tłuszcze
59.65 g
Wartość energetyczna
790.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
74 min
Krok 1
20 min
Białą kiełbasę obgotuj w wodzie przez 20 minut.
Krok 2
7 min
Boczek i cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na tłuszczu, aż będą rumiane.
Krok 3
4 min
Kiełbasę wyjmij z wody, pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do wywaru razem z podsmażoną cebulą i boczkiem.
Krok 4
12 min
Zawartość opakowania barszczu białego rozrób w 300 ml wody i dodaj do zupy, dokładnie mieszając. Gotuj około 10 minut. Na koniec zabiel zupę śmietaną i dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
8 min
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
Krok 6
10 min
Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz, a mięso zrobi się rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż nabierze złotego koloru. Na końcu dodaj czosnek.
Krok 7
10 min
Ugotowane ziemniaki utłucz, a następnie dodaj do boczku z cebulą. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj na średniej mocy palnika około 5 minut.
Krok 8
3 min
Barszcz biały podawaj z klopsikami z tłuczonych ziemniaków i jajkiem ugotowanym na twardo.
Komentarze 0