Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz biały z boczkiem i tłuczonymi ziemniakami

0
74 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 l
Woda
500 g
Kiełbasa biała
200 g
Boczek wędzony
1 
Cebula
1 łyżka
Smalec
3 łyżek
Kwaśna śmietana
4 
Jajko gotowane na twardo
1 trochę
Sól
600 g
Ziemniaki
1 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
150 g
Boczek wędzony
1 łyżka
Majeranek
3 łyżek
Pietruszka
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.13 g
Wartość energetyczna
790.87 kcal
Białko
30.21 g
Tłuszcze
59.65 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

74 min
Krok 1
20 min
Białą kiełbasę obgotuj w wodzie przez 20 minut.
Krok 2
7 min
Boczek i cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na tłuszczu, aż będą rumiane.
Krok 3
4 min
Kiełbasę wyjmij z wody, pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do wywaru razem z podsmażoną cebulą i boczkiem.
Krok 4
12 min
Zawartość opakowania barszczu białego rozrób w 300 ml wody i dodaj do zupy, dokładnie mieszając. Gotuj około 10 minut. Na koniec zabiel zupę śmietaną i dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
8 min
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
Krok 6
10 min
Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz, a mięso zrobi się rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż nabierze złotego koloru. Na końcu dodaj czosnek.
Krok 7
10 min
Ugotowane ziemniaki utłucz, a następnie dodaj do boczku z cebulą. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj na średniej mocy palnika około 5 minut.
Krok 8
3 min
Barszcz biały podawaj z klopsikami z tłuczonych ziemniaków i jajkiem ugotowanym na twardo.
Barszcz biały z boczkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 1 z 8

Białą kiełbasę obgotuj w wodzie przez 20 minut.

Barszcz biały z boczkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 2 z 8

Boczek i cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na tłuszczu, aż będą rumiane.

Barszcz biały z boczkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 3 z 8

Kiełbasę wyjmij z wody, pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do wywaru razem z podsmażoną cebulą i boczkiem.

Barszcz biały z boczkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 4 z 8

Zawartość opakowania barszczu białego rozrób w 300 ml wody i dodaj do zupy, dokładnie mieszając. Gotuj około 10 minut. Na koniec zabiel zupę śmietaną i dopraw solą i pieprzem.

Barszcz biały z boczkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 5 z 8

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.

Barszcz biały z boczkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 6 z 8

Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz, a mięso zrobi się rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż nabierze złotego koloru. Na końcu dodaj czosnek.

Barszcz biały z boczkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 7 z 8

Ugotowane ziemniaki utłucz, a następnie dodaj do boczku z cebulą. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj na średniej mocy palnika około 5 minut.

Barszcz biały z boczkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 8 z 8

Barszcz biały podawaj z klopsikami z tłuczonych ziemniaków i jajkiem ugotowanym na twardo.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika