Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

(0)
1 godz 54 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
WINIARY Żurek Nasza Specjalność
10  g
Suszone grzyby
45  g
Kapusta Kiszona
1  łyżka
Chrzan tarty
trochę
Pieprz czarny
150  g
Boczek wędzony
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
trochę
Oliwa z oliwek
4 
Ziemniaki
250  g
Kapusta Kiszona
2 
Jajko
150  ml
Śmietana 30%
1  łyżeczka
Majeranek
trochę
Sól
80  g
Kiełbasa wieprzowa
1500  ml
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.37 g
Węglowodany
10.12 g
Tłuszcze
21.63 g
Wartość energetyczna
314.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem jest propozycją na aromatyczny obiad wielkanocny. Żurek Nasza Specjalność WINIARY połączony z sycącą zapiekanką z ziemniaków, kiszonej kapusty i boczku powinien posmakować zarówno miłośnikom tradycyjnych dań, jak i amatorom nowych, oryginalnych smaków. Niecodzienne chipsy z kiełbasy to chrupiące i aromatyczne dopełnienie pysznej zupy. Zobacz też inny przepis na pyszne danie z kiełbasą.

Przygotowanie

114 min
  • Krok 1

    5 min
    Suszone grzyby namocz i posiekaj.
  • Krok 2

    15 min
    Żurek WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zagotuj. Dodaj namoczone grzyby (razem z zalewą), kapustę i chrzan, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Boczek pokrój w kostkę i obsmaż na patelni, aż będzie chrupiący.
  • Krok 4

    12 min
    Cebulę pokrój w piórka i podsmażaj na oleju, aż zrobi się rumiana. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek, a następnie posiekaną kiszoną kapustę i smaż całość jeszcze przez około 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Ziemniaki obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
  • Krok 6

    10 min
    W dużej misce wymieszaj ziemniaki oraz podsmażony boczek z kapustą, cebulą i czosnkiem. Dodaj jajka, śmietankę, majeranek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Krok 7

    45 min
    Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
  • Krok 8

    10 min
    Jeśli chcesz podać danie z kiełbasą, pokrój ją w „zapałkę” i rozsyp na papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 10 minut, aż kiełbasa zrobi się złota i chrupiąca.
  • Krok 9

    5 min
    Zapiekankę po upieczeniu podziel na porcje.
  • Krok 10

    2 min
    Zupę podawaj z zapiekanką, posypaną chrustem z kiełbasy.
Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 1 z 10

Suszone grzyby namocz i posiekaj.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 2 z 10

Żurek WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zagotuj. Dodaj namoczone grzyby (razem z zalewą), kapustę i chrzan, a następnie dopraw solą i pieprzem.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 3 z 10

Boczek pokrój w kostkę i obsmaż na patelni, aż będzie chrupiący.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 4 z 10

Cebulę pokrój w piórka i podsmażaj na oleju, aż zrobi się rumiana. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek, a następnie posiekaną kiszoną kapustę i smaż całość jeszcze przez około 10 minut.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 5 z 10

Ziemniaki obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 6 z 10

W dużej misce wymieszaj ziemniaki oraz podsmażony boczek z kapustą, cebulą i czosnkiem. Dodaj jajka, śmietankę, majeranek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 7 z 10

Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 8 z 10

Jeśli chcesz podać danie z kiełbasą, pokrój ją w „zapałkę” i rozsyp na papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 10 minut, aż kiełbasa zrobi się złota i chrupiąca.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 9 z 10

Zapiekankę po upieczeniu podziel na porcje.

Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Krok 10 z 10

Zupę podawaj z zapiekanką, posypaną chrustem z kiełbasy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Jajka
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    1 godz 14 min Średni
  • Bigos staropolski

    Bigos staropolski

    4 godz 50 min Łatwy
  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

    Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

    1 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu