
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
15 minKrok 3
5 minKrok 4
12 minKrok 5
5 minKrok 6
10 minKrok 7
45 minKrok 8
10 minKrok 9
5 minKrok 10
2 minKrok 1 z 10
Suszone grzyby namocz i posiekaj.
Krok 2 z 10
Żurek WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zagotuj. Dodaj namoczone grzyby (razem z zalewą), kapustę i chrzan, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Krok 3 z 10
Boczek pokrój w kostkę i obsmaż na patelni, aż będzie chrupiący.
Krok 4 z 10
Cebulę pokrój w piórka i podsmażaj na oleju, aż zrobi się rumiana. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek, a następnie posiekaną kiszoną kapustę i smaż całość jeszcze przez około 10 minut.
Krok 5 z 10
Ziemniaki obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
Krok 6 z 10
W dużej misce wymieszaj ziemniaki oraz podsmażony boczek z kapustą, cebulą i czosnkiem. Dodaj jajka, śmietankę, majeranek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 7 z 10
Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Krok 8 z 10
Jeśli chcesz podać danie z kiełbasą, pokrój ją w „zapałkę” i rozsyp na papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 10 minut, aż kiełbasa zrobi się złota i chrupiąca.
Krok 9 z 10
Zapiekankę po upieczeniu podziel na porcje.
Krok 10 z 10
Zupę podawaj z zapiekanką, posypaną chrustem z kiełbasy.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0