Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

0
97 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 l
Woda
200 g
Boczek wędzony
1 
Cebula
1 łyżka
Kwaśna śmietana
1 trochę
Olej
1 trochę
Sól
8 
Jajka przepiórcze
4 
Kiełbasa biała
1 pęczek
Szczypiorek
1 
Jajko
1 szklanka
Bułka tarta
1 trochę
Olej
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.13 g
Tłuszcze
29.9 g
Białko
15.79 g
Wartość energetyczna
424.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

97 min
Krok 1
15 min
Boczek i cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni z olejem, aż będą rumiane. Zalej wodą i zagotuj.
Krok 2
5 min
Barszcz Biały Nasza Specjalność WINIARY wymieszaj w osobnym naczyniu z 500 ml wody, po czym dodaj do gotującego się mięsa z cebulką. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
Gotuj całość około 10 minut.
Krok 4
2 min
Na koniec dodaj do zupy kwaśną śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
Jajka przepiórcze ugotuj na miękko, po czym zahartuj je w wodzie z lodem i odstaw do wystygnięcia. Jajka obierz.
Krok 6
5 min
Surową kiełbasę wyciśnij ze skórki, dodaj posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
Krok 7
10 min
Z odrobiny mięsa uformuj niewielki placek, połóż na nim ugotowane jajko i dokładnie zawiń, formując pulpecik z jajkiem w środku.
Krok 8
30 min
Tak przygotowane pulpeciki odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Krok 9
10 min
Po wyjęciu panieruj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na średniej mocy palnika, aż będą z wierzchu rumiane, a mięso należycie usmażone.
Krok 10
5 min
Gotowe jajka po szkocku przekrój na połówki i podaj z gorącą zupą - po dwie połówki na porcję.
Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 1 z 10

Boczek i cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni z olejem, aż będą rumiane. Zalej wodą i zagotuj.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 2 z 10

Barszcz Biały Nasza Specjalność WINIARY wymieszaj w osobnym naczyniu z 500 ml wody, po czym dodaj do gotującego się mięsa z cebulką. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 3 z 10

Gotuj całość około 10 minut.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 4 z 10

Na koniec dodaj do zupy kwaśną śmietanę, dopraw solą i pieprzem.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 5 z 10

Jajka przepiórcze ugotuj na miękko, po czym zahartuj je w wodzie z lodem i odstaw do wystygnięcia. Jajka obierz.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 6 z 10

Surową kiełbasę wyciśnij ze skórki, dodaj posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 7 z 10

Z odrobiny mięsa uformuj niewielki placek, połóż na nim ugotowane jajko i dokładnie zawiń, formując pulpecik z jajkiem w środku.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 8 z 10

Tak przygotowane pulpeciki odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 9 z 10

Po wyjęciu panieruj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na średniej mocy palnika, aż będą z wierzchu rumiane, a mięso należycie usmażone.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 10 z 10

Gotowe jajka po szkocku przekrój na połówki i podaj z gorącą zupą - po dwie połówki na porcję.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku jest wykwintną propozycją dania na wielkanocny stół. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a efekt końcowy – smakowity i zachwycający! Sekret tkwi w użyciu malutkich jajek przepiórczych zamiast kurzych, które łatwo można zawinąć w mięsne pulpeciki. Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY podany z przekrojonymi jajkami po szkocku sprawi, że jedzenie tego dania będzie ucztą zarówno dla podniebienia, jak i dla oczu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika