Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz biały z jajkiem po szkocku
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
15.8g / 16%
Węglowodany
13.1g / 14%
Tłuszcze
29.9g / 69%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

+

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Wróć

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

(2)
1 godz 37 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
WINIARY Nasza Specjalność Barszcz biały
1.5  l
Woda
200  g
Boczek wędzony
1 
Cebula
1  łyżka
Kwaśna śmietana
trochę
Olej
trochę
Sól
8 
Jajka przepiórcze
4 
Kiełbasa biała
1  pęczek
Szczypiorek
1 
Jajko
1  szklanka
Bułka tarta
trochę
Olej
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.79 g
Węglowodany
13.13 g
Tłuszcze
29.9 g
Wartość energetyczna
424.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz biały z jajkiem po szkocku jest wykwintną propozycją dania na wielkanocny stół. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a efekt końcowy – smakowity i zachwycający! Sekret tkwi w użyciu malutkich jajek przepiórczych zamiast kurzych, które łatwo można zawinąć w mięsne pulpeciki. Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY podany z przekrojonymi jajkami po szkocku sprawi, że jedzenie tego dania będzie ucztą zarówno dla podniebienia, jak i dla oczu.

Przygotowanie

97 min
  • Krok 1

    15 min
    Boczek i cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni z olejem, aż będą rumiane. Zalej wodą i zagotuj.
  • Krok 2

    5 min
    Barszcz Biały Nasza Specjalność WINIARY wymieszaj w osobnym naczyniu z 500 ml wody, po czym dodaj do gotującego się mięsa z cebulką. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    10 min
    Gotuj całość około 10 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Na koniec dodaj do zupy kwaśną śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 5

    5 min
    Jajka przepiórcze ugotuj na miękko, po czym zahartuj je w wodzie z lodem i odstaw do wystygnięcia. Jajka obierz.
  • Krok 6

    5 min
    Surową kiełbasę wyciśnij ze skórki, dodaj posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 7

    10 min
    Z odrobiny mięsa uformuj niewielki placek, połóż na nim ugotowane jajko i dokładnie zawiń, formując pulpecik z jajkiem w środku.
  • Krok 8

    30 min
    Tak przygotowane pulpeciki odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Krok 9

    10 min
    Po wyjęciu panieruj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na średniej mocy palnika, aż będą z wierzchu rumiane, a mięso należycie usmażone.
  • Krok 10

    5 min
    Gotowe jajka po szkocku przekrój na połówki i podaj z gorącą zupą - po dwie połówki na porcję.
Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 1 z 10

Boczek i cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni z olejem, aż będą rumiane. Zalej wodą i zagotuj.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 2 z 10

Barszcz Biały Nasza Specjalność WINIARY wymieszaj w osobnym naczyniu z 500 ml wody, po czym dodaj do gotującego się mięsa z cebulką. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 3 z 10

Gotuj całość około 10 minut.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 4 z 10

Na koniec dodaj do zupy kwaśną śmietanę, dopraw solą i pieprzem.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 5 z 10

Jajka przepiórcze ugotuj na miękko, po czym zahartuj je w wodzie z lodem i odstaw do wystygnięcia. Jajka obierz.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 6 z 10

Surową kiełbasę wyciśnij ze skórki, dodaj posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 7 z 10

Z odrobiny mięsa uformuj niewielki placek, połóż na nim ugotowane jajko i dokładnie zawiń, formując pulpecik z jajkiem w środku.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 8 z 10

Tak przygotowane pulpeciki odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 9 z 10

Po wyjęciu panieruj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na średniej mocy palnika, aż będą z wierzchu rumiane, a mięso należycie usmażone.

Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Krok 10 z 10

Gotowe jajka po szkocku przekrój na połówki i podaj z gorącą zupą - po dwie połówki na porcję.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Impreza
  • Jajka
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    1 godz 14 min Średni
  • Kuleczki ziemniaczane z serem żółtym

    Kuleczki ziemniaczane z serem żółtym

    47 min Średni
  • Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

    Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

    1 godz 3 min Łatwy
  • Apetyczne pulpeciki w wyśmienitym sosie

    Apetyczne pulpeciki w wyśmienitym sosie

    1 godz 13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu