Barszcz biały z jajkiem po szkocku
97min
Łatwy
2 opakowań
1.5 l
Woda
200 g
Boczek wędzony
1
Cebula
1 łyżka
Kwaśna śmietana
1 trochę
Olej
1 trochę
Sól
8
Jajka przepiórcze
4
Kiełbasa biała
1 pęczek
Szczypiorek
1
Jajko
1 szklanka
Bułka tarta
1 trochę
Olej
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
15.79 g
Węglowodany
13.13 g
Tłuszcze
29.9 g
Wartość energetyczna
424.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
97 min
Krok 1
15 min
Boczek i cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni z olejem, aż będą rumiane. Zalej wodą i zagotuj.
Krok 2
5 min
Barszcz Biały Nasza Specjalność WINIARY wymieszaj w osobnym naczyniu z 500 ml wody, po czym dodaj do gotującego się mięsa z cebulką. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
Gotuj całość około 10 minut.
Krok 4
2 min
Na koniec dodaj do zupy kwaśną śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
Jajka przepiórcze ugotuj na miękko, po czym zahartuj je w wodzie z lodem i odstaw do wystygnięcia. Jajka obierz.
Krok 6
5 min
Surową kiełbasę wyciśnij ze skórki, dodaj posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
Krok 7
10 min
Z odrobiny mięsa uformuj niewielki placek, połóż na nim ugotowane jajko i dokładnie zawiń, formując pulpecik z jajkiem w środku.
Krok 8
30 min
Tak przygotowane pulpeciki odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Krok 9
10 min
Po wyjęciu panieruj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na średniej mocy palnika, aż będą z wierzchu rumiane, a mięso należycie usmażone.
Krok 10
5 min
Gotowe jajka po szkocku przekrój na połówki i podaj z gorącą zupą - po dwie połówki na porcję.
Barszcz biały z jajkiem po szkocku jest wykwintną propozycją dania na wielkanocny stół. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a efekt końcowy – smakowity i zachwycający! Sekret tkwi w użyciu malutkich jajek przepiórczych zamiast kurzych, które łatwo można zawinąć w mięsne pulpeciki. Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY podany z przekrojonymi jajkami po szkocku sprawi, że jedzenie tego dania będzie ucztą zarówno dla podniebienia, jak i dla oczu.
Komentarze 0