Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
sałatka, sałatki, przepis na sałatkę, pomysł na sałatkę, sałatka pomysły, pyszna sałatka

Sałatka z kaparami

Słone, pikantne i kwaskowate – kapary są idealną przyprawą do wielu wytrawnych dań. Sprawdź nasze przepisy na pyszne sałatki z dodatkiem kaparów. 

Przepisy 12
Przepis na tatar z łososia z kaparami

Przepis na tatar z łososia z kaparami

20 min Łatwy
Sałatka z łososiem i kaparami

Sałatka z łososiem i kaparami

16 min Łatwy
Sałatka z młodych ziemniaków

Sałatka z młodych ziemniaków

36 min Łatwy
Polędwiczki wieprzowe z pomidorami i kaparami

Polędwiczki wieprzowe z pomidorami i kaparami

95
1 godz 12 min Łatwy
Sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem

Sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem

45 min Łatwy
Jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym

18 min Łatwy
Filety z kurczaka w boczku

Filety z kurczaka w boczku

65
43 min Łatwy
Śledzie w sosie majonezowym

Śledzie w sosie majonezowym

55 min Łatwy
Sałatka z sosem z anchois

Sałatka z sosem z anchois

40 min Łatwy
Wiosenna sałatka z kaparami, grzankami i dressingiem WINIARY

Wiosenna sałatka z kaparami, grzankami i dressingiem WINIARY

9 min Łatwy
Sałatka z bobu

Sałatka z bobu

43 min Łatwy
Letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem

Letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem

25 min Łatwy

Czym właściwie są kapary? 

Kapary prawdopodobnie pochodzą z Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej. Przez Arabów od tysiącleci były używane w celach leczniczych. Są to zielone, jeszcze nie otwarte i ususzone pąki kwiatu, zamarynowane w solance, occie lub oleju. Charakteryzują się dość ostrym, cierpko-kwaśnym i gorzkawym smakiem, idealnie podkreślającym smak różnych potraw. Kapary są marynowane przez mieszkańców południowej Europy od ponad 2000 lat. W tamtych regionach są też najczęściej dodawane do mięs, sosów, pizzy oraz orzeźwiających sałatek. W francuskiej Prowansji z kaparów, oliwek, czosnku, anchois i przypraw wytwarza się tapenadę – znakomitą pastę do smarowania świeżego pieczywa. 

Sycące sałatki z kaparami 

Kapary nadają sałatkom tyle smaku, że właściwie nie ma potrzeby ich przyprawiać. Są świetnym składnikiem delikatnych potraw takich jak np. sałatka z młodych ziemniaków, w której wraz z suszonymi pomidorami, szczypiorkiem i fetą tworzą wyraziste danie, idealne na domowy lunch lub letnią imprezę. Delikatne jajka w sosie musztardowym także zmienią się w wyjątkową potrawę, gdy dodamy do niej kilka ostro-słonych kaparów. Również klasyczny letni Colesław po dodaniu rzodkiewki, szczypiorku i garści kaparów zamieni się w zupełnie inną, pełną smaków i aromatów sałatkę. Przygotowując dania z kaparami, warto pamiętać, by nie przesadzać z ich ilością, ponieważ mogą wtedy całkowicie zdominować smak danej potrawy. 

Kapary w sałatkach rybnych 

Ryby i kapary to duet idealny. Oba te składniki doskonale komponują się we wszelakich sałatkach, dlatego warto z nimi eksperymentować. Zarówno aromatyczna sałatka z łososiem i kaparami, jak i holenderska sałatka z pstrągiem to wyjątkowe przepisy łączące w sobie wyraziste kapary z wędzonymi rybami i mnóstwem pysznych warzyw. Z kolei słodko-pikantne śledzie w sosie majonezowym tworzą wyśmienitą sałatkę, w której kapary, jabłko i cebula nadają zaskakującego pikantno-słodkiego smaku. 

Ostre kapary i wyraziste anchois? Jak najbardziej! Takie zestawienie w sałatce daje niesamowity efekt. Świetnym przykładem jest sałatka z sosem anchois oraz sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem, która znakomicie łączy smak śledzia oraz świeżych warzyw z przepysznym dressingiem zrobionym na bazie anchois, kaparów i majonezu. To dania, których po prostu trzeba spróbować! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu