Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasta z kisielem – niecodzienne pomysły na słodkie wypieki 

Kisiel nie należy do pierwszych składników, jakie przychodzą nam do głowy, kiedy myślimy o przepisach na ciasto. Kisiel nie jest nawet drugim ze składników, o jakich myślimy w tym kontekście. Szczerze powiedziawszy, sporo osób może w ogóle nie zdawać sobie sprawy z tego, że ciasta z kisielem da się upiec. A da się, jak najbardziej. I to na różne sposoby, bo kisiel w ciastach może odgrywać kilka ról. Zobacz nasze przepisy na ciasta z kisielem i odkryj zaskakujące zastosowania dla tego słodkiego składnika. 

Ciasta z kisielem – jak można wykorzystać ten składnik 

Istnieje kilka pomysłów na ciasta z kisielem. Po pierwsze można kisiel dodać bezpośrednio do masy ciasta. W efekcie otrzymamy ciasto puszyste i bardzo wilgotne, na dodatek jego kolor będzie zależał od koloru wybranego kisielu. Szczególnie dobrze sprawdza się tu kisiel cytrynowy, który sprawi, że ciasto będzie intensywnie żółte. Inne kisiele – na przykład truskawkowy czy agrestowy – dają po upieczeniu mniej wyraziste kolory – odpowiednio różowy i jasnozielony. Inną metodą przygotowania ciasta z kisielem jest zastosowanie go jako warstw w torcie. Najpierw należy upiec zwykły biszkopt i przygotować kremy. Następnie kroimy biszkopt i przekładamy go kremami oraz smarujemy kisielem, który w ten sposób tworzy dodatkowe warstwy. Wreszcie trzeci pomysł na ciasta z kisielem to przygotowanie kremu z jego udziałem. Możemy go zrobić na przykład z masła, galaretki i kisielu. W tym przypadku galaretka oraz kisiel powinny być w tym samym smaku. 

Jak widać, pomysłów na ciasta z kisielem nie brakuje. Sprawdź proponowane przez nas przepisy i wybierz taki, który najbardziej ci odpowiada.