Niebieskie owoce pełne słodyczy 

Borówka amerykańska to większa i słodsza kuzynka powszechnie znanej w Polsce leśnej jagody. Wspaniale smakuje jedzona na surowo, a także jako składnik wielu rewelacyjnych ciast i deserów. Uwielbiasz wypieki z drożdży? Zmiksuj kilka garści borówek i połącz je z pastą daktylową. Tak przygotowanym słodkim farszem wypełnij bułeczki i zabierz je ze sobą do pracy lub szkoły. Możesz także przykryć borówki pod kruszonką tradycyjnego drożdżowego placka lub udekorować nimi małe drożdżówki pełne smacznego, budyniowego nadzienia. 

 

Klasyczne i pomysłowe ciasta 

Nie wiesz, do czego dodać borówki? Te małe owoce wspaniale ozdobią tradycyjny sernik lub słodką tartę z serkiem waniliowym na kakaowym spodzie. Niespodziewanych gości na pewno zachwycisz szybkim i łatwym w przygotowaniu ciastem jogurtowym. Kawałek tego delikatnego ciasta z borówkami podbije serce każdego łasucha. 

 

Ambitni miłośnicy wypieków mogą wyczarować z borówek i galaretek tęczowy torcik lub roladę. Na specjalną okazję polecamy czekoladowo-kawowy tort z kremem budyniowym i wiórkami kokosowymi. Ten wykwintny deser z borówkami na wierzchu będzie idealną niespodzianką na urodziny bliskiej osoby. 

 

Desery z borówkami bez pieczenia 

Przepisy z borówkami to nie tylko wariacja na temat sernika, drożdżówki lub tarty. Wolisz desery, które nie wymagają pieczenia? Koniecznie przygotuj dla swoich gości efektowne pucharki wypełnione smaczną galaretką lub deser z dodatkiem serka mascarpone, który ozdobisz świeżymi borówkami. W upalne dni idealnie sprawdzi się orzeźwiający sernik na zimno, urozmaicony dodatkiem borówek, truskawek i innych słodkich darów lata.