Garam Masala – przyprawa

4/5 4 9 5 1
4/5 4 9 5 1
  • Przygotowanie: 10 min.

  • Oczekiwanie: 18 min.

  • Porcje: 10

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Suchą patelnię stawiamy na ogień. Rozgrzewamy ją mocno po czym ogień zmniejszamy na mały.
  2. Wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz gałki, czyli kmin, kolendrę, pieprz kolorowy, goździki, wyłuskany kardamon oraz laskę cynamonu. Całość prażymy na małym ogniu nawet do 15 minut często mieszając. Należy uważać, aby składników nie przypalić.
  3. W połowie prażenia dodajemy jeszcze listki laurowy. Uprażone przyprawy przesypujemy do moździerza.
  4. Ucieramy na proszek. Pod koniec dodajemy jeszcze gałkę i mieszamy. Gotowe.

Opis przepisu:

Nie bez powodu Garam Masala jest uznawana za rozgrzewającą przyprawę. Kombinacja indyjskich ziół sprawia, że serwowane dania są niezwykle aromatyczne. Należy pamiętać, by Garam Masala była dodawana do posiłków pod koniec gotowania, inaczej stracą one na aromacie.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?