Placki ziemniaczane

Oceń ten przepis!

4/5 4 72 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Porcje 3

4/5 4 72 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy płuczemy. cebulę obieramy. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce do ziemniaków (najmniejsze oczka)
  2. Dodajemy jajko i mąkę pszenną ok 3 duże łyżki
  3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy ok 2 łyżki masy na jednego placka
  5. Smażymy na złoto ok 2 do 3 minut z każdej strony
  6. Podajemy z ulubionym dodatkiem bądź same

Opis przepisu:

Pomysł na danie bardzo proste, ale i czasochłonne. Placki ziemniaczane przyrządzamy ze startych ziemniaków, mąki i jajka. Całość mieszamy na jednolitą masę, a następnie placki ziemniaczane smażymy na rumiano. Najlepiej podawać je tuż po usmażeniu, bo są wtedy przyjemnie chrupiące. Placki ziemniaczane smakują tak samo dobrze podane na słono, np. z gulaszem, jak i na słodko, np. z cukrem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?