1

2

Przepisy

Prosta babka budyniowa

5/5 5 243 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 50 minut

porcje: 16 porcji

176 calories kalorie: 176 kcal / porcja


Pulchna, rozpływająca się w ustach, delikatna i słodka…mowa o babce budyniowej, na którą polecamy wyjątkowo prosty przepis – idealny nawet dla początkujących w wypiekach w domowej kuchni! Aby uzyskać perfekcyjną babkę z budyniem, koniecznie wykorzystaj nasze produkty: Budyń o smaku śmietankowym bez dodatku cukru WINIARYProszek do pieczenia WINIARY. Babkę budyniową polecamy po upieczeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem – dla smaku i dekoracji wypieku.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wbij 5 jajek do miski, dodaj cukier i ubij mikserem do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
  2. Mąkę przesiej z Budyniem i Proszkiem do pieczenia.
  3. Następnie delikatnie połącz mąkę z masą jajeczną, mieszając łyżką.
  4. Na koniec dodaj roztopione masło.
  5. Masę przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45-­50 minut.
  7. Podawaj po wystudzeniu, możesz polukrować lub posypać babkę cukrem pudrem.

3 wskazówki do przepisu

  • Teresa
    Dodałam otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Uzyskałam bardziej wyrazisty smak. Następnym razem spróbuję z kakao.
  • Kamila
    Zamiast budyniu dodałam 40g kartoflanki i łyżeczkę wanilii.
  • hnjhouh
    Jeśli macie większą formę to zwiększcie sobie ilość porcji

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: