składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Wbij 5 jajek do miski, dodaj cukier i ubij mikserem do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
- Mąkę przesiej z Budyniem i Proszkiem do pieczenia.
- Następnie delikatnie połącz mąkę z masą jajeczną, mieszając łyżką.
- Na koniec dodaj roztopione masło.
- Masę przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45-50 minut.
- Podawaj po wystudzeniu, możesz polukrować lub posypać babkę cukrem pudrem.
Opis przepisu:
Autor: WINIARY
Jeśli nie czujesz się zbyt pewnie w świecie wypieków i stawiasz w nim dopiero
pierwsze kroki, koniecznie wypróbuj prosty przepis na babkę budyniową.
Przygotowanie zajmie Ci zaledwie około 20 minut, co czyni z babki idealną
propozycję na coś słodkiego na niedzielne popołudnie. Sprawdzi się też zawsze
wtedy, gdy goście zaskoczą Cię zapowiedzianą na ostatni moment wizytą. Ty i Twoja
rodzina pokochacie ją za delikatny, słodki smak. Ze względu na ograniczoną ilość
cukru docenią ją także wszystkie osoby, które dbają o linię.
Wykonanie perfekcyjnej babki z budyniem zacznij od ubicia 5 jajek z cukrem – ubijaj
aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę połącz z Budyniem o smaku
śmietankowym bez dodatku cukru WINIARY i z Proszkiem do pieczenia WINIARY.
Następnie połącz suche składniki z mokrymi, delikatnie mieszając łyżką. Na sam
koniec wlej roztopione masło. Tak uzyskaną masę przełóż do foremki wysmarowanej
masłem. Piecz w 170 stopniach przez 45-50 minut. Babkę po upieczeniu i
wystudzeniu możesz udekorować cukrem pudrem albo lukrem i dowolną posypką.
Ten nieskomplikowany przepis możesz z powodzeniem wykorzystać zupełnie bez
okazji, jako deser na co dzień, ale równie dobrze sprawdzi się jako świąteczny
wypiek. Weź ją pod uwagę na święta Wielkiej Nocy, podczas których tradycyjnie
podaje się właśnie babki!
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?