Kapuśniak z białej kapusty

5/5 5 23 5 1
5/5 5 23 5 1
  • Przygotowanie: 42 min.

  • Oczekiwanie: 40 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rosół i Kostkę Mięsną rozpuść w 1,5 l wody.
  2. Kapustę poszatkuj i oprósz solą.
  3. Oczyść marchew, umyj ją i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Cebulę obierz i posiekaj. Warzywa smaż na łyżce masła.
  5. Do rosołu dodaj kapustę i podsmażone warzywa. Gotuj przez 20 minut.
  6. Masło roztop i zasmaż z mąką.
  7. Do zupy dodaj zasmażkę i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą.
  8. Podawaj z ziemniakami lub chlebem.

Opis przepisu:

Pyszny, lekki kapuśniak z białej kapusty, z marchewką i cebulą, na aromatycznym Rosole drobiowym oraz Kostce Mięsnej. Zagęszczamy zasmażką z masła i mąki, doprawiamy koncentratem pomidorowym - i w pół godziny mamy gotową zupę, którą możemy podać z kromką chleba lub z ziemniakami. Kapuśniak będzie mniej kaloryczny, jeśli zrezygnujemy z zasmażki i zagęścimy zupę ziemniakami puree.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?