Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kapusta kiszona to niezastąpiony dodatek do dania głównego, zwłaszcza jesienną lub zimową porą, gdy sezon na świeże warzywa za nami. Wypróbuj przepis na kapustę kiszoną w zupełnie nowej odsłonie, czyli gotowaną z przyprawami i kiełbasą, a także dodatkiem boczku. Gotowaną kapustę kiszoną przyrządzaj bez pośpiechu – dzięki temu dłużej będziesz napawać się jej wspaniałym aromatem!
Jak przygotować kapustę kiszoną gotowaną? Wydaje się to zadaniem prostym, ale jeśli chcesz otrzymać najlepszą gotowaną kapustę kiszoną, musisz poświęcić jej trochę więcej uwagi i starań. W zasadzie przepis na kapustę kiszoną gotowaną podzielić można na trzy etapy: gotowanie samej kapusty, przygotowanie dodatków oraz zasmażki.
Kapustę włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i owoce jałowca. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
W tym czasie przygotuj dodatki: pokrój w kostkę 150 gramów kiełbasy i 100 gramów wędzonego boczku. Posiekaj cebulkę i przesmaż na patelni wszystkie dodatki. Przełóż je do kapusty i gotuj dalej, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Zasmażkę przygotuj ze smalcu i mąki. W niewielkim rondlu lub na patelni rozpuść na małym ogniu 3 łyżki smalcu i dodaj jedną łyżkę mąki, intensywnie mieszając. Kiedy składniki połączą się ze sobą, dodaj je do kapusty, zagotuj całość i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie
40 min
Krok 1
15 min
Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać listek laurowy, angielskie ziele, owoce jałowca i gotować pod przykryciem około 15 minut.
Krok 2
15 min
W międzyczasie pokroić kiełbasę i boczek, włożyć na patelnię, podsmażyć, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić, połączyć z kapustą i gotować do miękkości.
Krok 3
10 min
Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z kapustą, zagotować, przyprawić do smaku.
Krok 1
z
3
Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać listek laurowy, angielskie ziele, owoce jałowca i gotować pod przykryciem około 15 minut.
Krok 2
z
3
W międzyczasie pokroić kiełbasę i boczek, włożyć na patelnię, podsmażyć, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić, połączyć z kapustą i gotować do miękkości.
Krok 3
z
3
Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z kapustą, zagotować, przyprawić do smaku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
C
Czesław Jerzy
Szukałem i znalazłem! Dziękuję i Pozdrawiam…
J
Jan
Kapusta kiszona wymaga dużo dłuższego gotowania,1 godz.lub półtorej.
Winiary
Expert
Janie, dziękujemy za wskazówkę. Oczywiście najlepiej samemu kontrolować czas podczas gotowania. Chodzi o to, żeby kapusta była miękka.
Komentarze 2