Kapusta kiszona gotowana
40min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
14.8 g
Węglowodany
15.25 g
Tłuszcze
43.38 g
Wartość energetyczna
502.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
15 min
Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać listek laurowy, angielskie ziele, owoce jałowca i gotować pod przykryciem około 15 minut.
Krok 2
15 min
W międzyczasie pokroić kiełbasę i boczek, włożyć na patelnię, podsmażyć, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić, połączyć z kapustą i gotować do miękkości.
Krok 3
10 min
Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z kapustą, zagotować, przyprawić do smaku.
Kapusta kiszona to niezastąpiony dodatek do dania głównego, zwłaszcza jesienną lub zimową porą, gdy sezon na świeże warzywa za nami. Wypróbuj przepis na kapustę kiszoną w zupełnie nowej odsłonie, czyli gotowaną z przyprawami i kiełbasą, a także dodatkiem boczku. Gotowaną kapustę kiszoną przyrządzaj bez pośpiechu – dzięki temu dłużej będziesz napawać się jej wspaniałym aromatem!
Jak przygotować kapustę kiszoną gotowaną? Wydaje się to zadaniem prostym, ale jeśli chcesz otrzymać najlepszą gotowaną kapustę kiszoną, musisz poświęcić jej trochę więcej uwagi i starań. W zasadzie przepis na kapustę kiszoną gotowaną podzielić można na trzy etapy: gotowanie samej kapusty, przygotowanie dodatków oraz zasmażki.
Kapustę włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i owoce jałowca. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
W tym czasie przygotuj dodatki: pokrój w kostkę 150 gramów kiełbasy i 100 gramów wędzonego boczku. Posiekaj cebulkę i przesmaż na patelni wszystkie dodatki. Przełóż je do kapusty i gotuj dalej, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Zasmażkę przygotuj ze smalcu i mąki. W niewielkim rondlu lub na patelni rozpuść na małym ogniu 3 łyżki smalcu i dodaj jedną łyżkę mąki, intensywnie mieszając. Kiedy składniki połączą się ze sobą, dodaj je do kapusty, zagotuj całość i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Jak przygotować kapustę kiszoną gotowaną? Wydaje się to zadaniem prostym, ale jeśli chcesz otrzymać najlepszą gotowaną kapustę kiszoną, musisz poświęcić jej trochę więcej uwagi i starań. W zasadzie przepis na kapustę kiszoną gotowaną podzielić można na trzy etapy: gotowanie samej kapusty, przygotowanie dodatków oraz zasmażki.
Kapustę włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i owoce jałowca. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
W tym czasie przygotuj dodatki: pokrój w kostkę 150 gramów kiełbasy i 100 gramów wędzonego boczku. Posiekaj cebulkę i przesmaż na patelni wszystkie dodatki. Przełóż je do kapusty i gotuj dalej, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Zasmażkę przygotuj ze smalcu i mąki. W niewielkim rondlu lub na patelni rozpuść na małym ogniu 3 łyżki smalcu i dodaj jedną łyżkę mąki, intensywnie mieszając. Kiedy składniki połączą się ze sobą, dodaj je do kapusty, zagotuj całość i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarze 0