Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapusta kiszona gotowana

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 dag
Kapusta Kiszona
1 
Cebula
1 
Liść laurowy
4 kulek
Ziele angielskie całe
2 kulek
Owoce jałowca
10 dag
Boczek wędzony
15 dag
Kiełbasa
3 łyżek
Smalec
12 g
Mąka
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
14.8 g
Węglowodany
15.25 g
Tłuszcze
43.38 g
Wartość energetyczna
502.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
15 min
Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać listek laurowy, angielskie ziele, owoce jałowca i gotować pod przykryciem około 15 minut.
Krok 2
15 min
W międzyczasie pokroić kiełbasę i boczek, włożyć na patelnię, podsmażyć, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić, połączyć z kapustą i gotować do miękkości.
Krok 3
10 min
Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z kapustą, zagotować, przyprawić do smaku.
Kapusta kiszona gotowana

Krok 1 z 3

Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać listek laurowy, angielskie ziele, owoce jałowca i gotować pod przykryciem około 15 minut.

Kapusta kiszona gotowana

Krok 2 z 3

W międzyczasie pokroić kiełbasę i boczek, włożyć na patelnię, podsmażyć, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić, połączyć z kapustą i gotować do miękkości.

Kapusta kiszona gotowana

Krok 3 z 3

Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z kapustą, zagotować, przyprawić do smaku.

Kapusta kiszona to niezastąpiony dodatek do dania głównego, zwłaszcza jesienną lub zimową porą, gdy sezon na świeże warzywa za nami. Wypróbuj przepis na kapustę kiszoną w zupełnie nowej odsłonie, czyli gotowaną z przyprawami i kiełbasą, a także dodatkiem boczku. Gotowaną kapustę kiszoną przyrządzaj bez pośpiechu – dzięki temu dłużej będziesz napawać się jej wspaniałym aromatem!

Jak przygotować kapustę kiszoną gotowaną? Wydaje się to zadaniem prostym, ale jeśli chcesz otrzymać najlepszą gotowaną kapustę kiszoną, musisz poświęcić jej trochę więcej uwagi i starań. W zasadzie przepis na kapustę kiszoną gotowaną podzielić można na trzy etapy: gotowanie samej kapusty, przygotowanie dodatków oraz zasmażki.

Kapustę włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i owoce jałowca. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.

W tym czasie przygotuj dodatki: pokrój w kostkę 150 gramów kiełbasy i 100 gramów wędzonego boczku. Posiekaj cebulkę i przesmaż na patelni wszystkie dodatki. Przełóż je do kapusty i gotuj dalej, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Zasmażkę przygotuj ze smalcu i mąki. W niewielkim rondlu lub na patelni rozpuść na małym ogniu 3 łyżki smalcu i dodaj jedną łyżkę mąki, intensywnie mieszając. Kiedy składniki połączą się ze sobą, dodaj je do kapusty, zagotuj całość i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika