Pomidorowa zupa krem
40min
Łatwy
2 kostek
3 łyżek
Koncentrat pomidorowy
3 łyżek
Masło
1 łyżka
Mąka pszenna
100 ml
Śmietana 18%
1
Żółtko
1 łyżka
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
1.79 g
Węglowodany
4.02 g
Tłuszcze
12.99 g
Wartość energetyczna
136.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
10 min
Bulion rozpuść w 1 l gorącej wody.
Krok 2
3 min
Koncentrat pomidorowy przesmaż na rozgrzanej na patelni łyżce masła przez 2-3 minuty.
Krok 3
5 min
Pozostałe masło rozpuść w garnku, dodaj mąkę, zasmaż, ale nie zrumieniaj.
Krok 4
10 min
Podlej Bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy i zagotuj.
Krok 5
5 min
Śmietanę połącz dokładnie z żółtkiem, rozprowadź w 100 ml wywaru i dodaj do zupy (nie gotuj).
Krok 6
2 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
5 min
Zupę podawaj posypaną natką pietruszki.
Szybka w przygotowaniu zupa krem pomidorowa, to coś dla zapracowanych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez talerza gorącej zupy. Jest ona bajecznie prosta w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilkanaście minut, aby móc cieszyć się pysznym smakiem naszej zupy pomidorowej. W roli głównej Bulion cielęcy WINIARY – smacznego!
Komentarze 0