Dorada pieczona z ziemniakami

Oceń ten przepis!

4/5 4 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 23 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 2

4/5 4 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Oczyszczoną, dokładnie wypatroszoną, umytą i osuszoną rybę należy posypać z wierzchu solą i przyprawą do ryb, można skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo na skórze można zrobić 2-3 głębsze ukośne nacięcia.
  2. Środek ryby również obsypać przyprawą i wypełnić posiekaną zieloną pietruszką, posiekanym czosnkiem i plasterkiem cytryny.
  3. Rybę owinąć plastrami boczku i ułożyć a naczyniu do zapiekania. Przy pomocy pędzelka posmarować oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach.Po upływie około 10 minut rybę podlać białym winem i  piec jeszcze ok.15-20 minut (w zależności od wielkości ryby). W trakcie pieczenia rybę należy dodatkowo (1 lub 2 razy) polewać z wierzchu wytworzonym sosem.
  4. Doskonałym dodatkiem do ryby są pieczone ziemniaki, które należy pokroić w plastry, podgotować, ułożyć na blaszce, doprawić do smaku i piec razem z rybą.
  5. Kiedy wierzch ryby jest ładnie przyrumieniony należy wyjąć ją z piekarnika, przełożyć na półmisek i obłożyć ziemniakami.
  6. Mój dodatek to gotowana fasolka szparagowa, brokuł i zielone szparagi, brukselka w  cytrynowym sosie sałatkowym.

Opis przepisu:

Dorada to mało znana ryba, która jednak od tej pory będzie częstym gościem w Waszej kuchni. Pieczona razem z ziemniakami tworzy delikatne i wykwintne danie, o którym nie sposób zapomnieć. Przyprawa do ryb WINIARY podkreśli jej smak i sprawi, że zjemy ją z jeszcze większą przyjemnością. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?