Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dorada pieczona z ziemniakami

0
66min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest cris04

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Dorada
3 g
Przyprawa do ryb
3 plastrów
Boczek wędzony
1 trochę
Sól morska
2 łyżeczek
Pietruszka
1 łyżka
Oliwa z oliwek
3 plastrów
Cytryna
1 łyżka
Sok z cytryny
1 ząbek
Czosnek
0.5 porcja
Białe wino
4 
Ziemniaki
1 łyżka
Oliwa z oliwek
1 pęczek
Rozmaryn
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.14 g
Węglowodany
16.34 g
Tłuszcze
22.54 g
Wartość energetyczna
377.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

66 min
Krok 1
5 min
Oczyszczoną, dokładnie wypatroszoną, umytą i osuszoną rybę należy posypać z wierzchu solą i przyprawą do ryb, można skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo na skórze można zrobić 2-3 głębsze ukośne nacięcia.
Krok 2
5 min
Środek ryby również obsypać przyprawą i wypełnić posiekaną zieloną pietruszką, posiekanym czosnkiem i plasterkiem cytryny.
Krok 3
5 min
Rybę owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przy pomocy pędzelka posmarować oliwą.
Krok 4
30 min
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach. Po upływie około 10 minut rybę podlać białym winem i piec jeszcze ok.15-20 minut (w zależności od wielkości ryby). W trakcie pieczenia rybę należy dodatkowo (1 lub 2 razy) polewać z wierzchu wytworzonym sosem.
Krok 5
15 min
Doskonałym dodatkiem do ryby są pieczone ziemniaki, które należy pokroić w plastry, podgotować, ułożyć na blaszce, doprawić do smaku i piec razem z rybą.
Krok 6
5 min
Kiedy wierzch ryby jest ładnie przyrumieniony, należy wyjąć ją z piekarnika, przełożyć na półmisek i obłożyć ziemniakami.
Krok 7
1 min
Mój dodatek to gotowana fasolka szparagowa, brokuł i zielone szparagi, brukselka w cytrynowym sosie sałatkowym.
Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 1 z 7

Oczyszczoną, dokładnie wypatroszoną, umytą i osuszoną rybę należy posypać z wierzchu solą i przyprawą do ryb, można skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo na skórze można zrobić 2-3 głębsze ukośne nacięcia.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 2 z 7

Środek ryby również obsypać przyprawą i wypełnić posiekaną zieloną pietruszką, posiekanym czosnkiem i plasterkiem cytryny.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 3 z 7

Rybę owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przy pomocy pędzelka posmarować oliwą.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 4 z 7

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach. Po upływie około 10 minut rybę podlać białym winem i piec jeszcze ok.15-20 minut (w zależności od wielkości ryby). W trakcie pieczenia rybę należy dodatkowo (1 lub 2 razy) polewać z wierzchu wytworzonym sosem.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 5 z 7

Doskonałym dodatkiem do ryby są pieczone ziemniaki, które należy pokroić w plastry, podgotować, ułożyć na blaszce, doprawić do smaku i piec razem z rybą.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 6 z 7

Kiedy wierzch ryby jest ładnie przyrumieniony, należy wyjąć ją z piekarnika, przełożyć na półmisek i obłożyć ziemniakami.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 7 z 7

Mój dodatek to gotowana fasolka szparagowa, brokuł i zielone szparagi, brukselka w cytrynowym sosie sałatkowym.

Dorada to mało znana ryba, która jednak od tej pory będzie częstym gościem w Waszej kuchni. Pieczona razem z ziemniakami tworzy delikatne i wykwintne danie, o którym nie sposób zapomnieć. Przyprawa do ryb WINIARY podkreśli jej smak i sprawi, że zjemy ją z jeszcze większą przyjemnością. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
22.1g / 24%
Węglowodany
16.3g / 18%
Tłuszcze
22.5g / 57%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika