Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dorada pieczona z ziemniakami
Dodaj do CookBook

Dorada pieczona z ziemniakami

(0)
1 godz 6 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Łukasz15
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Dorada
3  g
Przyprawa do ryb
3  plastrów
Boczek wędzony
trochę
Sól morska
2  łyżeczek
Pietruszka
3  plastrów
Cytryna
1  łyżka
Sok z cytryny
1  ząbek
Czosnek
0.5  porcja
Białe wino
4 
Ziemniaki
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  pęczek
Rozmaryn
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.2 g
Wartość energetyczna
343.8 kcal
Tłuszcze
15.8 g
Białko
22 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dorada to mało znana ryba, która jednak od tej pory będzie częstym gościem w Waszej kuchni. Pieczona razem z ziemniakami tworzy delikatne i wykwintne danie, o którym nie sposób zapomnieć. Przyprawa do ryb WINIARY podkreśli jej smak i sprawi, że zjemy ją z jeszcze większą przyjemnością. Smacznego!

Przygotowanie

66 min
  • Krok 1

    5 min
    Oczyszczoną, dokładnie wypatroszoną, umytą i osuszoną rybę należy posypać z wierzchu solą i przyprawą do ryb, można skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo na skórze można zrobić 2-3 głębsze ukośne nacięcia.
  • Krok 2

    5 min
    Środek ryby również obsypać przyprawą i wypełnić posiekaną zieloną pietruszką, posiekanym czosnkiem i plasterkiem cytryny.
  • Krok 3

    5 min
    Rybę owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przy pomocy pędzelka posmarować oliwą.
  • Krok 4

    30 min
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach. Po upływie około 10 minut rybę podlać białym winem i piec jeszcze ok.15-20 minut (w zależności od wielkości ryby). W trakcie pieczenia rybę należy dodatkowo (1 lub 2 razy) polewać z wierzchu wytworzonym sosem.
  • Krok 5

    15 min
    Doskonałym dodatkiem do ryby są pieczone ziemniaki, które należy pokroić w plastry, podgotować, ułożyć na blaszce, doprawić do smaku i piec razem z rybą.
  • Krok 6

    5 min
    Kiedy wierzch ryby jest ładnie przyrumieniony, należy wyjąć ją z piekarnika, przełożyć na półmisek i obłożyć ziemniakami.
  • Krok 7

    1 min
    Mój dodatek to gotowana fasolka szparagowa, brokuł i zielone szparagi, brukselka w cytrynowym sosie sałatkowym.
Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 1 z 7

Oczyszczoną, dokładnie wypatroszoną, umytą i osuszoną rybę należy posypać z wierzchu solą i przyprawą do ryb, można skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo na skórze można zrobić 2-3 głębsze ukośne nacięcia.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 2 z 7

Środek ryby również obsypać przyprawą i wypełnić posiekaną zieloną pietruszką, posiekanym czosnkiem i plasterkiem cytryny.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 3 z 7

Rybę owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przy pomocy pędzelka posmarować oliwą.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 4 z 7

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach. Po upływie około 10 minut rybę podlać białym winem i piec jeszcze ok.15-20 minut (w zależności od wielkości ryby). W trakcie pieczenia rybę należy dodatkowo (1 lub 2 razy) polewać z wierzchu wytworzonym sosem.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 5 z 7

Doskonałym dodatkiem do ryby są pieczone ziemniaki, które należy pokroić w plastry, podgotować, ułożyć na blaszce, doprawić do smaku i piec razem z rybą.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 6 z 7

Kiedy wierzch ryby jest ładnie przyrumieniony, należy wyjąć ją z piekarnika, przełożyć na półmisek i obłożyć ziemniakami.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 7 z 7

Mój dodatek to gotowana fasolka szparagowa, brokuł i zielone szparagi, brukselka w cytrynowym sosie sałatkowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowana dorada z pieczonymi ziemniaczkami

    Grillowana dorada z pieczonymi ziemniaczkami

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu