Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Dorada pieczona z ziemniakami
70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
22g / 28%
Węglowodany
23.2g / 28%
Tłuszcze
15.8g / 44%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Dorada pieczona z ziemniakami

+

Dorada pieczona z ziemniakami

Wróć

Dorada pieczona z ziemniakami

(0)
1 godz 6 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Dorada
3  g
Przyprawa do ryb
3  plastrów
Boczek wędzony
trochę
Sól morska
2  łyżeczek
Pietruszka
3  plastrów
Cytryna
1  łyżka
Sok z cytryny
1  ząbek
Czosnek
0.5  porcja
Białe wino
4 
Ziemniaki
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  pęczek
Rozmaryn
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.99 g
Węglowodany
23.19 g
Tłuszcze
15.82 g
Wartość energetyczna
343.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dorada to mało znana ryba, która jednak od tej pory będzie częstym gościem w Waszej kuchni. Pieczona razem z ziemniakami tworzy delikatne i wykwintne danie, o którym nie sposób zapomnieć. Przyprawa do ryb WINIARY podkreśli jej smak i sprawi, że zjemy ją z jeszcze większą przyjemnością. Smacznego!

Przygotowanie

66 min
  • Krok 1

    5 min
    Oczyszczoną, dokładnie wypatroszoną, umytą i osuszoną rybę należy posypać z wierzchu solą i przyprawą do ryb, można skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo na skórze można zrobić 2-3 głębsze ukośne nacięcia.
  • Krok 2

    5 min
    Środek ryby również obsypać przyprawą i wypełnić posiekaną zieloną pietruszką, posiekanym czosnkiem i plasterkiem cytryny.
  • Krok 3

    5 min
    Rybę owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przy pomocy pędzelka posmarować oliwą.
  • Krok 4

    30 min
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach. Po upływie około 10 minut rybę podlać białym winem i piec jeszcze ok.15-20 minut (w zależności od wielkości ryby). W trakcie pieczenia rybę należy dodatkowo (1 lub 2 razy) polewać z wierzchu wytworzonym sosem.
  • Krok 5

    15 min
    Doskonałym dodatkiem do ryby są pieczone ziemniaki, które należy pokroić w plastry, podgotować, ułożyć na blaszce, doprawić do smaku i piec razem z rybą.
  • Krok 6

    5 min
    Kiedy wierzch ryby jest ładnie przyrumieniony, należy wyjąć ją z piekarnika, przełożyć na półmisek i obłożyć ziemniakami.
  • Krok 7

    1 min
    Mój dodatek to gotowana fasolka szparagowa, brokuł i zielone szparagi, brukselka w cytrynowym sosie sałatkowym.
Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 1 z 7

Oczyszczoną, dokładnie wypatroszoną, umytą i osuszoną rybę należy posypać z wierzchu solą i przyprawą do ryb, można skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo na skórze można zrobić 2-3 głębsze ukośne nacięcia.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 2 z 7

Środek ryby również obsypać przyprawą i wypełnić posiekaną zieloną pietruszką, posiekanym czosnkiem i plasterkiem cytryny.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 3 z 7

Rybę owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przy pomocy pędzelka posmarować oliwą.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 4 z 7

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach. Po upływie około 10 minut rybę podlać białym winem i piec jeszcze ok.15-20 minut (w zależności od wielkości ryby). W trakcie pieczenia rybę należy dodatkowo (1 lub 2 razy) polewać z wierzchu wytworzonym sosem.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 5 z 7

Doskonałym dodatkiem do ryby są pieczone ziemniaki, które należy pokroić w plastry, podgotować, ułożyć na blaszce, doprawić do smaku i piec razem z rybą.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 6 z 7

Kiedy wierzch ryby jest ładnie przyrumieniony, należy wyjąć ją z piekarnika, przełożyć na półmisek i obłożyć ziemniakami.

Dorada pieczona z ziemniakami

Krok 7 z 7

Mój dodatek to gotowana fasolka szparagowa, brokuł i zielone szparagi, brukselka w cytrynowym sosie sałatkowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Lunch
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dorsz w warzywach pieczony w folii

    Dorsz w warzywach pieczony w folii

    1 godz 41 min Łatwy
  • Pstrąg z patelni grillowej

    Pstrąg z patelni grillowej

    1 godz 33 min Łatwy
  • Pstrąg z pietruszką z piekarnika

    Pstrąg z pietruszką z piekarnika

    47 min Łatwy
  • Jesiotr z piekarnika

    Jesiotr z piekarnika

    3 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu