Strucla drożdżowa z serem

Oceń ten przepis!

3/5 3 30 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 7 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 52 min.

  • Porcje 10

3/5 3 30 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

rozczyn:

ciasto właściwe:

masa serowa:

Przygotowanie:

  1. Drożdże dokładnie połącz z mlekiem i cukrem do otrzymania konsystencji gęstej śmietany. Odstaw tak otrzymany rozczyn w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
  2. Masło delikatnie rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.
  3. Mąkę, cukier, szczyptę soli wysyp na stolnicę. Żółtka ubij wraz z cukrem na puch i wylej na stolnicę. Wyrób ciasto wlewając powoli wyrośnięte drożdże.
  4. Kiedy składniki się połączą dolej do ciasta roztopiony tłuszcz i wyrób aż masa będzie odchodziła od ręki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  5. Ser twarogowy przełóż do miseczki, dodaj żółtka oraz cukry i dokładnie wymieszaj widelcem do połączenia się wszystkich składników
  6. Wąską blaszkę (może być również keksówka) wysmaruj tłuszczem.
  7. Po wyrośnięciu ciasto nakłuj palcem w kilku miejscach żeby opadło.
  8. Wyjmij na stolnicę wyłożoną pergaminem i rozwałkowuj na prostokąt.
  9. Na tak przygotowanym cieście rozsmaruj przygotowany ser i delikatnie zawiń w tzw. roladę.
  10. Gotową struclę przełóż do blaszki. Ponownie odstaw blaszkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  11. Białko roztrzep w miseczce i pędzelkiem cukierniczym rozsmaruj je na wyrośniętym cieście. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 190°C na ok. 1,5 godz.

Opis przepisu:

Cudownie puszysta, delikatna strucla drożdżowa z serem to idealny podwieczorek na deszczowy weekend. Ciasto wyrasta sobie powoli, a my ucieramy słodką masę serową, pachnącą Cukrem wanilinowym WINIARY. Można dodać do niej garść sparzonych i odsączonych rodzynek albo nieco skórki pomarańczowej. Zawiniętą struclę możemy przed pieczeniem ponacinać delikatnie ostrym nożem - dzięki temu wszystko równomiernie się upiecze. Gdy ostygnie, możemy posypać cukrem pudrem, a najlepiej - posmarować lukrem cytrynowym. Teraz trzeba się tylko zdecydować, czy zjemy naszą struclę z mlekiem, kawą, herbatą czy kakao.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?