1

2

Przepisy

Zupa z soczewicą

4/5 4 17 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

147 calories kalorie: 147 kcal / porcja

Zupa z zielonej soczewicy swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza kompozycji przypraw (listek laurowy, ziele angielskie oraz Jarzynka WINIARY), paseczkom wysmażonego na chrupko boczku oraz nutce szczypiorku. Można zagęścić ją łyżeczką mąki lub ugotować z makaronem typu zacierka (2/3 szklanki). Kto lubi, może dodać do zupy mleka, jogurtu lub śmietany.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Soczewicę namocz w 1 szklance letniej wody i odstaw na 30 minut.
  2. Oczyść i obierz pozostałe warzywa.
  3. Pokrój je w kostkę.
  4. Zagotuj 1 litr wody.
  5. Do wody dodaj soczewicę wraz z wodą, w której się moczyła, warzywa, ziele angielskie, listek laurowy i przyprawę JARZYNKA.
  6. Gotuj całość na małym ogniu tak długo, aż soczewica będzie miękka.
  7. Boczek pokrój w paseczki.
  8. Podsmaż go na patelni, oprósz mąką, a następnie całość rozprowadź 1 szklanką wywaru.
  9. Zawartość patelni wlej do zupy. Zagotuj.
  10. Na koniec dodaj szczypiorek i dopraw pieprzem. Podawaj.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: