Zupa z soczewicą

Oceń ten przepis!

4/5 4 23 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 55 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 4

4/5 4 23 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Soczewicę namocz w 1 szklance letniej wody i odstaw na 30 minut.
  2. Oczyść i obierz pozostałe warzywa. Pokrój je w kostkę.
  3. Zagotuj 1 litr wody.
  4. Do wody dodaj soczewicę wraz z wodą, w której się moczyła, warzywa, ziele angielskie, listek laurowy i przyprawę JARZYNKA.
  5. Gotuj całość na małym ogniu tak długo, aż soczewica będzie miękka.
  6. Boczek pokrój w paseczki. Podsmaż go na patelni, oprósz mąką, a następnie całość rozprowadź 1 szklanką wywaru.
  7. Zawartość patelni wlej do zupy. Zagotuj.
  8. Na koniec dodaj szczypiorek i dopraw pieprzem. Podawaj.

Opis przepisu:

Zupa z soczewicą swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza kompozycji przypraw – listkowi laurowemu, zielu angielskiemu oraz Przyprawie ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Do zupy z soczewicą dodajemy też paseczki wysmażonego na chrupko boczku oraz odrobinę szczypiorku. Zupę można zagęścić łyżeczką mąki lub ugotować z makaronem typu zacierka. Kto lubi, może dodać do zupy mleka, jogurtu lub śmietany. Zupa z soczewicy idealnie rozgrzewa i świetnie smakuje!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?