Zupa z soczewicą

Oceń ten przepis!

4/5 4 23 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 55 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 4

4/5 4 23 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Soczewicę namocz w 1 szklance letniej wody i odstaw na 30 minut.
  2. Oczyść i obierz pozostałe warzywa. Pokrój je w kostkę.
  3. Zagotuj 1 litr wody.
  4. Do wody dodaj soczewicę wraz z wodą, w której się moczyła, warzywa, ziele angielskie, listek laurowy i przyprawę JARZYNKA.
  5. Gotuj całość na małym ogniu tak długo, aż soczewica będzie miękka.
  6. Boczek pokrój w paseczki. Podsmaż go na patelni, oprósz mąką, a następnie całość rozprowadź 1 szklanką wywaru.
  7. Zawartość patelni wlej do zupy. Zagotuj.
  8. Na koniec dodaj szczypiorek i dopraw pieprzem. Podawaj.

Opis przepisu:

Choć zupa z soczewicą nie należy do dań tradycyjnej polskiej kuchni, to jednak powinna znaleźć się na stałe w naszym menu. Jest sycąca, rozgrzewająca i dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych. Ma wyjątkowy smak i aromat, a to za sprawą odpowiedniej kompozycji przypraw – m.in. liścia laurowego i ziela angielskiego. Całości dopełnia zaś Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Dodatek wysmażonego na chrupko boczku i świeżego szczypiorku sprawia, że tej zupie trudno się oprzeć.

Zaletą, jaka wyróżnia nasz przepis na zupę z soczewicy jest łatwość przygotowania. Zacznij od namoczenia soczewicy w 1 szklance ciepłej wody i odstawienia na pół godziny. W tym czasie oczyść i obierz ziemniaki, marchewkę i seler, a następnie pokrój je w kostkę. Zagotuj 1 litr wody i wrzuć do niej soczewicę oraz pokrojone warzywa. Do wywaru dodaj też ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę JARZYNKA WINIARY.

Gotuj zupę na małym ogniu, aż soczewica stanie się miękka. Chudy boczek pokrój w paski i podsmaż na patelni. Oprósz mąką i całość rozprowadź 1 szklanką wywaru. Przelej zawartość patelni do garnka z zupą i zagotuj. Zupa z soczewicy zielonej doskonale komponuje się z siekanym świeżym szczypiorkiem. Jej smak podkreśli też pieprz. Świetnie smakuje podana natychmiast po przyrządzeniu, jak i następnego dnia.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?