Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami

Oceń ten przepis!

4/5 4 91 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 91 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj we wrzątku przez około 5 minut.
  3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
  4. Dodaj mięso i całość chwilę przesmaż. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Obierz czosnek i posiekaj, dodaj do mięsa.
  6. Sos pieczeniowy jasny WINIARY rozmieszaj w szklance zimnej wody i wlej do mięsa. Zagotuj i duś około 10 minut.
  7. Wysmarowane masłem naczynie żaroodporne wyłóż połową makaronu. Następnie dodaj mięso z sosem, resztę makaronu i brokuł.
  8. Śmietanę wymieszaj z jajkami i żółtym serem. Wlej do naczynia.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 30 minut.

Opis przepisu:

Farfalle, czyli włoski makaron w kształcie kokardek (nazywany także „motylkami”, z jęz. włoskiego „farfalla” znaczy „motyl”), pasuje nie tylko do dań z sosem bolońskim, ale także do zapiekanek makaronowych. My proponujemy użyć farfalle do zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym i brokułami, pieczonej w domowym sosie śmietankowo-serowym. Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami wypełnia swoim kuszącym zapachem całą kuchnię, aż nie można się doczekać końca zapiekania!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?