1

2

Przepisy

Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami

4/5

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 656 kcal / porcja

Farfalle, czyli włoski makaron w kształcie kokardek (nazywany także „motylkami”, z jęz. włoskiego „farfalla” znaczy „motyl”), pasuje nie tylko do dań z sosem bolońskim, ale także do zapiekanek makaronowych. My proponujemy użyć farfalle do zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym i brokułami, pieczonej w domowym sosie śmietankowo-serowym. Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami wypełnia swoim kuszącym zapachem całą kuchnię, aż nie można się doczekać końca zapiekania!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj we wrzątku przez około 5 minut.
  3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
  4. Dodaj mięso i całość chwilę przesmaż.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Obierz czosnek i posiekaj go.
  7. Czosnek dodaj do mięsa, duś około 10 minut.
  8. Wysmarowane masłem naczynie żaroodporne wyłóż połową makaronu. Następnie dodaj mięso z sosem, resztę makaronu i brokuł.
  9. Śmietanę wymieszaj z jajkami i żółtym serem. Wlej do naczynia.
  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 30 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: