Zupa ogórkowa

Oceń ten przepis!

4/5 4 21 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 26 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 4

4/5 4 21 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kostki bulionowe rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.
  2. Warzywa obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Ogórki pokrój w ten sam sposób.
  4. Warzywa dodaj do bulionu i gotuj przez 15 minut.
  5. Dodaj ogórki, surowy makaron i gotuj kolejne 10-15 minut.
  6. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy i zagotuj.
  7. Przed podaniem posyp koperkiem.

Opis przepisu:

Zupa ogórkowa to jeden z klasyków polskiej kuchni. Trudno dziwić się temu, że tak chętnie ją przyrządzamy. Jest smaczna, pożywna i nie zajmuje wiele czasu, by dzięki niej stworzyć obiad na kolejny dzień. Bulion na żeberkach WINIARY podkreśli jej aromat, a warzywa i makaron kolanka sprawią, że będzie bardzo pożywna. Dodatek śmietany i siekanego koperku nada jej swojskiego charakteru.

Ta gęsta i konkretna zupa jest znakomitym sposobem na pełny obiad podana jako samodzielne danie. Sprawdzi się również jako element dwudaniowego posiłku. Nasz przepis na zupę ogórkową jest wyjątkowo prosty. Przygotujesz ją w zaledwie godzinę, wliczając w to czas gotowania.

2 kostki Bulionu na żeberkach WINIARY rozpuść w 1 litrze gotującej się wody. Marchew, por i seler oczyść, obierz i pokrój w cienkie plasterki. 3 kiszone ogórki również pokrój w ten sam sposób. Wszystkie warzywa dodaj do bulionu i gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie dodaj także ogórki oraz surowy makaron. Możesz wybrać kolanka lub dowolny inny makaron. Gotuj zupę jeszcze przez 10-15 minut.

Na koniec wymieszaj 100 ml śmietany 18% z mąką pszenną, dodaj ją do zupy i zagotuj. Przed podaniem posyp zupę świeżym koperkiem lub siekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem lub solo.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?