Grochówka z kiełbasą

Oceń ten przepis!

4/5 4 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 35 min.

  • Porcje 2

4/5 4 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Groch przebierz, opłucz. Zalej 2 szklankami bulionu i zagotuj.
  2. Odstaw na 2 godziny.
  3. Do grochu dodaj 3 szklanki bulionu (szklankę bulionu zostaw) i wszystko razem ugotuj.
  4. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy pod koniec gotowania. Kiełbasę pokrój w paseczki i także dodaj do zupy. Boczek drobno pokrój, stop na łyżce oleju. Skwarki przełóż do zupy.
  5. Cebulę obierz, umyj, posiekaj. Podsmaż na oleju. Przełóż do zupy. Dodaj majeranek.
  6. Z oleju i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź zimnym bulionem.
  7. Zagotuj z zupą. Dopraw pieprzem i roztartym z solą czosnkiem.

Opis przepisu:

Domowa grochówka z kiełbasą, pachnąca czosnkiem i majerankiem to wymarzona zupa dla zmarzniętych i zgłodniałych domowników. Jest wyjątkowo pyszna, bo ugotowana na Bulionie warzywnym WINIARY, z dodatkiem ziemniaków, podsmażonej cebuli oraz chrupkich skwarek z wędzonego boczku. Zaprawiamy zasmażką z mąki i podajemy udekorowaną natką lub gałązką świeżego majeranku. Świetnie smakuje z tostami z pełnoziarnistego, ciemnego pieczywa.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?