szybki placek drożdżowy

4/5 4 46 5 1
4/5 4 46 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 5 min.

  • Porcje: 15

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kostkę drożdży rozpuszczamy z lekko podgrzanym mlekiem, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżkami mąki. Mieszamy wszystko na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut
  2. Jajka ubijamy z pozostałą częścią cukru i mąki. Dodajemy rozczyn i olej. Mieszamy.
  3. Z 5 łyżek mąki, 3 łyżek cukru i 2 łyżek masła robimy kruszonkę.
  4. Ciasto wlewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę. Nakładamy umyte i osuszone owoce posypujemy kruszonką.
  5. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Opis przepisu:

Placek drożdżowy to jeden z najsmaczniejszych deserów, jakie możesz stworzyć dla siebie i Twojej rodziny! Pyszne ciasto ze słodką kruszonką i owocami to przysmak, który bez wątpienia nigdy się nie znudzi. Sprawdź nasz przepis na pyszny i szybki placek drożdżowy.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?