Ryba po grecku

Oceń ten przepis!

4/5 4 121 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 38 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 6

4/5 4 121 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rosół drobiowy rozpuść w ok. 1,5 l wrzącej wody. Do gotującego się bulionu wrzuć filety.
  2. Po 20 minutach rybę odcedź i ułóż na półmisku.
  3. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i utrzyj na grubej tarce, a cebulę drobno posiekaj.
  4. Olej rozgrzej na patelni, wrzuć warzywa i duś na małym ogniu.
  5. Do miękkich warzyw dodaj rozmieszany z wodą koncentrat pomidorowy i duś jeszcze ok. 15 minut.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gorącym sosem zalej filety i ostudź.
  7. Przed podaniem rybę polej sokiem z cytryny.

Opis przepisu:

Co prawda w Grecji nie jada się ryby po grecku, ale za to przepada za nią większość miłośników kuchni polskiej. Najlepszy przepis na rybę grecką to taki, który docenią wszyscy Twoi najbliżsi – a idealną okazją do jej podania są święta. Dzięki kolorowym warzywom oraz świeżym ziołom, z którymi możesz podać rybę po grecku, wigilijna potrawa doskonale uzupełni świąteczne menu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?