Panna cotta

4/5 4 5 5 1
4/5 4 5 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 20 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Galaretkę przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Gdy trochę ostygnie wlej do przygotowanych naczyń do połowy i dodaj pokrojone truskawki.
  2. Blaszkę na muffiny wyłóż ściereczką kuchenną i ułóż naczynia pod lekkim kątem. Odstaw do stężenia.
  3. Żelatynę zalej wodą. Do drugiego garnuszka wlej śmietankę(300g) i mleko, dodaj cukier. Przekrój wzdłuż laski wanilii i wyciągnij nasionka, dodaj je do mleka i śmietanki.
  4. Garnek postaw na piec i podgrzewaj mieszając drucianą trzepaczką. Kiedy śmietanka zacznie się gotować wyłącz ogień i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia. Całość odłóż do wystudzenia mieszając raz na jakiś czas.
  5. Śmietankę przelej do przygotowanych naczyń dopiero, kiedy zacznie lekko tężeć – dzięki temu nie rozpuścisz galaretki, a nasionka wanilii nie zbiją się na jej powierzchni.
  6. Gotowy deser udekoruj ubitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

Opis przepisu:

Aksamitny, lekko waniliowy smak panna cotty to wyśmienity sposób na letni deser. Wersja z truskawkami to idealny pomysł na wykorzystanie sezonu na te smakowite owoce. Popularny deser z Włoch sprawi, że nawet upalne dni w środku miasta staną się przyjemne i pełne wakacyjnych doznań dla kubków smakowych. Sprawdź nasz przepis!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?