1

2

Przepisy

Grzyby z patelni w sosie śmietanowym

3/5 3 5 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 4 porcje

Poznaj nasz przepis na duszone grzyby z patelni w sosie śmietanowym i tak przyrządzone dodawaj je na przykład do tarty z grzybami, placków ziemniaczanych czy jesiennej zupy z grzybami.

Przygotowanie grzybów z patelni w sosie śmietanowym zajmie Ci jedynie pół godziny, a w efekcie otrzymasz uniwersalne jesienne danie, które skomponujesz praktycznie ze wszystkim. Duszone grzyby ze śmietaną możesz jeść też prosto z patelni! Niektórzy twierdzą, że właśnie tak podawane potrawy smakują najlepiej.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Grzyby umyj, oczyść i pokrój w paseczki. Pokrój cebulę w cienkie plastry.
  2. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż cebulę. Gdy się zrumieni, przełóż ją do osobnego naczynia.
  3. Połóż na patelni więcej masła i grzyby. Duś około 15 minut, często mieszając.
  4. Dodaj przyrumienioną cebulę, kilka kropli Przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY, pieprz i rozmaryn.
  5. Duś jeszcze kilka minut.
  6. Na koniec zalej grzyby śmietaną i zagotuj, ciągle mieszając.
  7. Podawaj posypane natką pietruszki.
  8. Grzyby z patelni doskonale smakują z plackami ziemniaczanymi lub tartą.

1 wskazówka do przepisu

  • fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
    Grzybów z całą pewnością myć i moczyć jest nie warto. Najlepszym sposobem i za razem najszybszym możliwym patentem na oczyszczenie grzybów to pędzelek z włosiem syntetycznym - taki zwykły do farby. Kształt i kolor nie ma większego znaczenia. Grzyby świeże powinny być absolutnie suche przed obróbką - nie powinny zalegać ani jednej zbędnej sekundy w workach czy pojemnikach plastikowych. Powinny leżeć w suchym, zacienionym i przewiewnym miejscu aby oddały nadmiar wody i się nie ślimaczyły :)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: