Żurek wegetariański

(2)
3 godz 43 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  ml
Zakwas na żurek
200  g
Kwaśna śmietana
3 
Suszone borowiki
3  łyżek
Chrzan tarty
1 
Cebula
1  Płaska łyżka
Olej
1  łyżeczka
Majeranek
3 
Jajko ugotowane na twardo

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.46 g
Węglowodany
9.49 g
Tłuszcze
10.71 g
Wartość energetyczna
157.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chociaż to klasyczny żurek z kiełbasą jest nieodłącznym elementem Wielkanocy, to wegetariański żurek z jajkiem i z grzybami może być równie satysfakcjonujący smakowo jak jego tradycyjna wersja. Żurek wegetariański ma oryginalny smak, dzięki któremu na stałe mógłby wejść do bezmięsnych diet – nie tylko od święta!
Gotujmy

Przygotowanie

223 min
Krok 1
15 min
Wymoczone wcześniej (w zimnej wodzie, przez 2-3 godziny) suszone grzyby, ugotuj w tej samej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju.
Krok 2
2 min
Przestudzone grzyby wyjmij z wody (nie wylewaj jej, tylko przecedź w razie potrzeby) i pokrój w cienkie paseczki.
Krok 3
8 min
Wywar z grzybów uzupełnij wodą - do 1 litra - i podgrzej. Dodaj do niego Bulion warzywny WINIARY, zakwas na żurek i podsmażoną cebulę. Całość gotuj na małym ogniu 3-4 minuty, często mieszając.
Krok 4
5 min
Następnie dodaj pokrojone grzyby, chrzan, majeranek oraz śmietanę i zagotuj całość.
Krok 5
2 min
Gotowy żurek podawaj z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Żurek wegetariański

Krok 1 z 5

Wymoczone wcześniej (w zimnej wodzie, przez 2-3 godziny) suszone grzyby, ugotuj w tej samej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju.

Żurek wegetariański

Krok 2 z 5

Przestudzone grzyby wyjmij z wody (nie wylewaj jej, tylko przecedź w razie potrzeby) i pokrój w cienkie paseczki.

Żurek wegetariański

Krok 3 z 5

Wywar z grzybów uzupełnij wodą - do 1 litra - i podgrzej. Dodaj do niego Bulion warzywny WINIARY, zakwas na żurek i podsmażoną cebulę. Całość gotuj na małym ogniu 3-4 minuty, często mieszając.

Żurek wegetariański

Krok 4 z 5

Następnie dodaj pokrojone grzyby, chrzan, majeranek oraz śmietanę i zagotuj całość.

Żurek wegetariański

Krok 5 z 5

Gotowy żurek podawaj z połówkami jajek ugotowanych na twardo.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika