Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żurek wegetariański
Dodaj do CookBook

Żurek wegetariański

(2)
3 godz 43 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
500  ml
Zakwas na żurek
200  g
Kwaśna śmietana
3 
Suszone borowiki
3  łyżek
Chrzan tarty
1 
Cebula
1  Płaska łyżka
Olej
1  łyżeczka
Majeranek
3 
Jajko ugotowane na twardo
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.5 g
Wartość energetyczna
157.7 kcal
Tłuszcze
10.7 g
Białko
5.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chociaż to klasyczny żurek z kiełbasą należy do tradycyjnych potraw wielkanocnych, to wegetariański żurek z jajkiem i z grzybami może być równie satysfakcjonujący smakowo, jak jego klasyczna wersja. Żurek wegetariański ma oryginalny smak, dzięki któremu na stałe mógłby wejść do bezmięsnych diet – nie tylko od święta!


Żurek bez mięsa - zupa dla smakoszy

Żurek to tradycyjne danie polskiej kuchni. Nazwa zupy pochodzi od niemieckiego słowa "sauer", co oznacza kwaśny, ukiszony. Na ziemiach polskich żurek jest znany co najmniej od XV wieku. W zależności od regionu charakterystyczny zakwas może być przyrządzony na bazie mąki żytniej lub pszennej. Jedną z wersji tej aromatycznej zupy jest przepyszny żurek wegetariański. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonały smak możesz uzyskać, jeśli wykorzystasz suszone borowiki i bulion warzywny WINIARY.

Żurek bez mięsa to sycące danie, które należy przyrządzać etapami. Do zrobienia zupy o wyrazistym smaku będzie Ci potrzebny zakwas na żurek, kwaśna śmietana, tarty chrzan i cebula. Ważnym składnikiem jest również majeranek, jajko ugotowane na twardo i olej. Gotowanie zupy rozpocznij od zrobienia wywaru z grzybów i podsmażenia cebulki na oleju. Następnie wyjmij grzyby z wody i pokrój na drobne paseczki. Do wywaru z grzybów dodaj 1 litry wody i podgrzej całość. Kolejnym krokiem będzie wlanie bulionu warzywnego WINIARY, zakwasu na żurek i dodanie podsmażonej cebulki. Tak powstały wywar gotuj na małym ogniu przez około 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając składniki. Na koniec wsyp do garnka pokrojone grzyby, chrzan, majeranek i śmietanę. Gotowy żurek bez kiełbasy podawaj z połówkami jajek ugotowanych na twardo.


Żurek wegetariański - poznaj jego wyjątkowy smak

Żurek wegetariański przepis to sprawdzony sposób na przygotowanie pysznej i pozbawionej mięsa zupy. Wywar z grzybów umożliwia otrzymanie głębokiego smaku, a chrzan i majeranek doskonale równoważą kwaśny posmak zakwasu. Idealny żurek bez mięsa jest gęsty i ma aksamitną konsystencję. Jednocześnie to ważne, aby nie było w nim grudek. Żurek wegetariański podaje się ze świeżym chlebem, grzankami, ziemniakami lub ugotowanym jajkiem. Ta rozgrzewająca zupa świetnie się sprawdzi podczas różnego rodzaju okazji. Żurek wegetariański z ziemniakami możesz zaserwować gościom na Wielkanoc, uroczysty obiad urodzinowy lub jako ciepły dodatek do kolacji. Zupa może być mniej lub bardziej kwaśna w zależności od preferencji domowników. Poprawnie przyrządzone danie powinno być również odrobinę słodkie i słone. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, to dodaj do wywaru czosnek. Przepis na aromatyczny żurek wegetariański jest niezwykle prosty. Korzystając z niego, zaoszczędzisz czas i przygotujesz wyśmienite danie dla całej rodziny.

Przygotowanie

223 min
  • Krok 1

    15 min
    Wymoczone wcześniej (w zimnej wodzie, przez 2-3 godziny) suszone grzyby, ugotuj w tej samej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju.
  • Krok 2

    2 min
    Przestudzone grzyby wyjmij z wody (nie wylewaj jej, tylko przecedź w razie potrzeby) i pokrój w cienkie paseczki.
  • Krok 3

    8 min
    Wywar z grzybów uzupełnij wodą - do 1 litra - i podgrzej. Dodaj do niego Bulion warzywny WINIARY, zakwas na żurek i podsmażoną cebulę. Całość gotuj na małym ogniu 3-4 minuty, często mieszając.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie dodaj pokrojone grzyby, chrzan, majeranek oraz śmietanę i zagotuj całość.
  • Krok 5

    2 min
    Gotowy żurek podawaj z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Żurek wegetariański

Krok 1 z 5

Wymoczone wcześniej (w zimnej wodzie, przez 2-3 godziny) suszone grzyby, ugotuj w tej samej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju.

Żurek wegetariański

Krok 2 z 5

Przestudzone grzyby wyjmij z wody (nie wylewaj jej, tylko przecedź w razie potrzeby) i pokrój w cienkie paseczki.

Żurek wegetariański

Krok 3 z 5

Wywar z grzybów uzupełnij wodą - do 1 litra - i podgrzej. Dodaj do niego Bulion warzywny WINIARY, zakwas na żurek i podsmażoną cebulę. Całość gotuj na małym ogniu 3-4 minuty, często mieszając.

Żurek wegetariański

Krok 4 z 5

Następnie dodaj pokrojone grzyby, chrzan, majeranek oraz śmietanę i zagotuj całość.

Żurek wegetariański

Krok 5 z 5

Gotowy żurek podawaj z połówkami jajek ugotowanych na twardo.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    25 min Łatwy
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu