Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek wegetariański

0
223min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 mg
Zakwas na żurek
200 ml
Kwaśna śmietana
3 
Suszone borowiki
3 łyżek
Chrzan tarty
1 
Cebula
1 Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.89 g
Węglowodany
5.54 g
Tłuszcze
9.67 g
Wartość energetyczna
115.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

223 min
Krok 1
195 min
Suszone grzyby wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, a następnie ugotuj w wodzie w której się moczyły.
Krok 2
5 min
Przestudzone grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar odcedź od ewentualnego piasku i igliwia.
Krok 3
2 min
Bulion warzywny rozpuść w 1 l wrzącej wody.
Krok 4
5 min
Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
Krok 5
5 min
Do bulionu wlej zakwas, dodaj przesmażoną cebulę.
Krok 6
4 min
Całość gotuj na bardzo małym ogniu ok. 3-4 minuty, często mieszając.
Krok 7
3 min
W trakcie gotowania dolej przecedzony wywar z gotowania grzybów oraz pokrojone grzyby.
Krok 8
3 min
Pod koniec gotowania dodaj chrzan, majeranek i wlej śmietanę.
Krok 9
1 min
Żurek podawaj w głębokim talerzu, jako dodatek podaj gotowane ziemniaki okraszone masłem lub olejem.
Żurek wegetariański

Krok 1 z 9

Suszone grzyby wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, a następnie ugotuj w wodzie w której się moczyły.

Żurek wegetariański

Krok 2 z 9

Przestudzone grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar odcedź od ewentualnego piasku i igliwia.

Żurek wegetariański

Krok 3 z 9

Bulion warzywny rozpuść w 1 l wrzącej wody.

Żurek wegetariański

Krok 4 z 9

Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oleju.

Żurek wegetariański

Krok 5 z 9

Do bulionu wlej zakwas, dodaj przesmażoną cebulę.

Żurek wegetariański

Krok 6 z 9

Całość gotuj na bardzo małym ogniu ok. 3-4 minuty, często mieszając.

Żurek wegetariański

Krok 7 z 9

W trakcie gotowania dolej przecedzony wywar z gotowania grzybów oraz pokrojone grzyby.

Żurek wegetariański

Krok 8 z 9

Pod koniec gotowania dodaj chrzan, majeranek i wlej śmietanę.

Żurek wegetariański

Krok 9 z 9

Żurek podawaj w głębokim talerzu, jako dodatek podaj gotowane ziemniaki okraszone masłem lub olejem.

Chociaż to klasyczny żurek z kiełbasą jest nieodłącznym elementem Wielkanocy, to wegetariański żurek z grzybami może być równie satysfakcjonujący smakowo jak jego tradycyjna wersja. Żurek wegetariański ma oryginalny smak, dzięki któremu na stałe mógłby wejść do bezmięsnych diet – nie tylko od święta!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika