
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Żurek wegetariański
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
2 minKrok 3
8 minKrok 4
5 minKrok 5
2 min
Krok 1 z 5
Wymoczone wcześniej (w zimnej wodzie, przez 2-3 godziny) suszone grzyby, ugotuj w tej samej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju.

Krok 2 z 5
Przestudzone grzyby wyjmij z wody (nie wylewaj jej, tylko przecedź w razie potrzeby) i pokrój w cienkie paseczki.

Krok 3 z 5
Wywar z grzybów uzupełnij wodą - do 1 litra - i podgrzej. Dodaj do niego Bulion warzywny WINIARY, zakwas na żurek i podsmażoną cebulę. Całość gotuj na małym ogniu 3-4 minuty, często mieszając.

Krok 4 z 5
Następnie dodaj pokrojone grzyby, chrzan, majeranek oraz śmietanę i zagotuj całość.

Krok 5 z 5
Gotowy żurek podawaj z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0