Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chociaż to klasyczny żurek z kiełbasą jest nieodłącznym elementem Wielkanocy, to wegetariański żurek z jajkiem i z grzybami może być równie satysfakcjonujący smakowo jak jego tradycyjna wersja. Żurek wegetariański ma oryginalny smak, dzięki któremu na stałe mógłby wejść do bezmięsnych diet – nie tylko od święta!
Przygotowanie
223 min
Krok 1
15 min
Wymoczone wcześniej (w zimnej wodzie, przez 2-3 godziny) suszone grzyby, ugotuj w tej samej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju.
Krok 2
2 min
Przestudzone grzyby wyjmij z wody (nie wylewaj jej, tylko przecedź w razie potrzeby) i pokrój w cienkie paseczki.
Krok 3
8 min
Wywar z grzybów uzupełnij wodą - do 1 litra - i podgrzej. Dodaj do niego Bulion warzywny WINIARY, zakwas na żurek i podsmażoną cebulę. Całość gotuj na małym ogniu 3-4 minuty, często mieszając.
Krok 4
5 min
Następnie dodaj pokrojone grzyby, chrzan, majeranek oraz śmietanę i zagotuj całość.
Krok 5
2 min
Gotowy żurek podawaj z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Krok 1
z
5
Wymoczone wcześniej (w zimnej wodzie, przez 2-3 godziny) suszone grzyby, ugotuj w tej samej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju.
Krok 2
z
5
Przestudzone grzyby wyjmij z wody (nie wylewaj jej, tylko przecedź w razie potrzeby) i pokrój w cienkie paseczki.
Krok 3
z
5
Wywar z grzybów uzupełnij wodą - do 1 litra - i podgrzej. Dodaj do niego Bulion warzywny WINIARY, zakwas na żurek i podsmażoną cebulę. Całość gotuj na małym ogniu 3-4 minuty, często mieszając.
Krok 4
z
5
Następnie dodaj pokrojone grzyby, chrzan, majeranek oraz śmietanę i zagotuj całość.
Krok 5
z
5
Gotowy żurek podawaj z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0