Żurek wegetariański
223min
Łatwy
2 kostek
500 mg
Zakwas na żurek
200 ml
Kwaśna śmietana
3
Suszone borowiki
3 łyżek
Chrzan tarty
1
Cebula
1 Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka
Majeranek
.
Wartości odżywcze
Białko
1.89 g
Węglowodany
5.54 g
Tłuszcze
9.67 g
Wartość energetyczna
115.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
223 min
Krok 1
195 min
Suszone grzyby wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, a następnie ugotuj w wodzie w której się moczyły.
Krok 2
5 min
Przestudzone grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar odcedź od ewentualnego piasku i igliwia.
Krok 3
2 min
Bulion warzywny rozpuść w 1 l wrzącej wody.
Krok 4
5 min
Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
Krok 5
5 min
Do bulionu wlej zakwas, dodaj przesmażoną cebulę.
Krok 6
4 min
Całość gotuj na bardzo małym ogniu ok. 3-4 minuty, często mieszając.
Krok 7
3 min
W trakcie gotowania dolej przecedzony wywar z gotowania grzybów oraz pokrojone grzyby.
Krok 8
3 min
Pod koniec gotowania dodaj chrzan, majeranek i wlej śmietanę.
Krok 9
1 min
Żurek podawaj w głębokim talerzu, jako dodatek podaj gotowane ziemniaki okraszone masłem lub olejem.
Chociaż to klasyczny żurek z kiełbasą jest nieodłącznym elementem Wielkanocy, to wegetariański żurek z grzybami może być równie satysfakcjonujący smakowo jak jego tradycyjna wersja. Żurek wegetariański ma oryginalny smak, dzięki któremu na stałe mógłby wejść do bezmięsnych diet – nie tylko od święta!
Komentarze 0