Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Żurek wegetariański

Żurek wegetariański

(2)
3 godz 43 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
500  ml
Zakwas na żurek
200  g
Kwaśna śmietana
3 
Suszone borowiki
3  łyżek
Chrzan tarty
1 
Cebula
1  Płaska łyżka
Olej
1  łyżeczka
Majeranek
3 
Jajko ugotowane na twardo
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.46 g
Węglowodany
9.49 g
Tłuszcze
10.71 g
Wartość energetyczna
157.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chociaż to klasyczny żurek z kiełbasą jest nieodłącznym elementem Wielkanocy, to wegetariański żurek z jajkiem i z grzybami może być równie satysfakcjonujący smakowo jak jego tradycyjna wersja. Żurek wegetariański ma oryginalny smak, dzięki któremu na stałe mógłby wejść do bezmięsnych diet – nie tylko od święta!

Przygotowanie

223 min
  • Krok 1

    15 min
    Wymoczone wcześniej (w zimnej wodzie, przez 2-3 godziny) suszone grzyby, ugotuj w tej samej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju.
  • Krok 2

    2 min
    Przestudzone grzyby wyjmij z wody (nie wylewaj jej, tylko przecedź w razie potrzeby) i pokrój w cienkie paseczki.
  • Krok 3

    8 min
    Wywar z grzybów uzupełnij wodą - do 1 litra - i podgrzej. Dodaj do niego Bulion warzywny WINIARY, zakwas na żurek i podsmażoną cebulę. Całość gotuj na małym ogniu 3-4 minuty, często mieszając.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie dodaj pokrojone grzyby, chrzan, majeranek oraz śmietanę i zagotuj całość.
  • Krok 5

    2 min
    Gotowy żurek podawaj z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Żurek wegetariański

Krok 1 z 5

Wymoczone wcześniej (w zimnej wodzie, przez 2-3 godziny) suszone grzyby, ugotuj w tej samej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju.

Żurek wegetariański

Krok 2 z 5

Przestudzone grzyby wyjmij z wody (nie wylewaj jej, tylko przecedź w razie potrzeby) i pokrój w cienkie paseczki.

Żurek wegetariański

Krok 3 z 5

Wywar z grzybów uzupełnij wodą - do 1 litra - i podgrzej. Dodaj do niego Bulion warzywny WINIARY, zakwas na żurek i podsmażoną cebulę. Całość gotuj na małym ogniu 3-4 minuty, często mieszając.

Żurek wegetariański

Krok 4 z 5

Następnie dodaj pokrojone grzyby, chrzan, majeranek oraz śmietanę i zagotuj całość.

Żurek wegetariański

Krok 5 z 5

Gotowy żurek podawaj z połówkami jajek ugotowanych na twardo.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapusta z grochem

    Kapusta z grochem

    1 godz 1 min Łatwy
  • Zupa borowikowa

    Zupa borowikowa

    50 min Łatwy
  • Żurek wiejski z białą kiełbasą

    Żurek wiejski z białą kiełbasą

    55 min Łatwy
  • Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

    Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

    4 godz 16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu