Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Oceń ten przepis!

5/5 5 103 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 4

5/5 5 103 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, mające grubość ok. 3-4 mm.
  2. Obraną cebulę pokrój w półplasterki i razem ze zmielonym mięsem wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Całość oprósz delikatnie solą i pieprzem i smaż tak długo, aż cebulka się zeszkli.
  3. Naczynie żaroodporne natłuść i na przemian układaj w nim warstwy – najpierw ziemniaki, potem mięso mielone z cebulką. W takiej samej kolejności ułóż drugą warstwę.
  4. Do 200 ml zimnej wody i 100 ml śmietany 12%, dosyp zawartość torebki i dokładnie wymieszaj.
  5. Ziemniaki oraz mięso z cebulką ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowaną mieszanką.
  6. Żółty ser zetrzyj i posyp nim wierzch potrawy.
  7. Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw do niego naczynie i piecz potrawę przez 50 minut.

Opis przepisu:

Dzięki WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym podasz swoim bliskim pyszne i sycące danie, a dodatek czosnku i cebuli jeszcze bardziej podkreśli smak potrawy. A do tego absolutny niezbędnik każdej zapiekanki – cudownie ciągnący się ser żółty. Naszym zdaniem zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to obiad idealny!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?