Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Oceń ten przepis!

5/5 5 106 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 4

5/5 5 106 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, mające grubość ok. 3-4 mm.
  2. Obraną cebulę pokrój w półplasterki i razem ze zmielonym mięsem wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Całość oprósz delikatnie solą i pieprzem i smaż tak długo, aż cebulka się zeszkli.
  3. Naczynie żaroodporne natłuść i na przemian układaj w nim warstwy – najpierw ziemniaki, potem mięso mielone z cebulką. W takiej samej kolejności ułóż drugą warstwę.
  4. Do 200 ml zimnej wody i 100 ml śmietany 12%, dosyp zawartość torebki i dokładnie wymieszaj.
  5. Ziemniaki oraz mięso z cebulką ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowaną mieszanką.
  6. Żółty ser zetrzyj i posyp nim wierzch potrawy.
  7. Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw do niego naczynie i piecz potrawę przez 50 minut.

Opis przepisu:

Połączenie ziemniaków i mięsa mielonego to coś, co sprawdza się zawsze, szczególnie w tradycyjnych polskich daniach. Dlatego też WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym to propozycja, którą zachwycisz wszystkich. Zaserwuj ją swoim bliskim jako smaczne i sycące danie. Dzieciaki pokochają je za pierzynkę z żółtego sera – ciągnącego od spodu i chrupiącego od wierzchu. Przekonaj się, że zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to danie idealne, które doceni nawet największy niejadek.

Przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie około 1,5 godziny, ale za to możesz zyskać solidną porcję obiadu na dwa dni. Zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w cienkie plasterki. Ich grubość nie powinna przekraczać 4 mm. Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmaż na patelni razem z mielonym mięsem. Dodaj nieco soli i pieprzu, poczekaj aż cebulka uzyska złoty kolor.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układaj warstwami naprzemiennie ziemniaki i mięso z cebulką. W 200 ml wody i 100 ml śmietany 12% rozpuść zawartość torebki WINIARY POMYSŁ NA… i wymieszaj, po czym wlej do naczynia żaroodpornego. Wierzch dania posyp startym serem. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut.

Jest to świetna propozycja na obiad w ciągu tygodnia, ale równie dobrze sprawdzi się jako danie na kolację lub na spotkanie w gronie przyjaciół. Z pewnością doceni je każdy!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?