Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

4/5 4 22 5 1

przygotowanie: 30 min

oczekiwanie: 5 h 30 min

porcje: 10 porcji

217 calories kalorie: 217 kcal / porcja

Przepis na pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy to pomysł na smaczną pastę do chleba, ale również dodatek do obiadu – plasterki pasztetu z soczewicy i kaszy możesz polać Sosem pieczeniowym jasnym Na Każdy Dzień WINIARY z borówkami oraz podać do ziemniaków, ryżu czy kaszy. Smak pasztetu wzbogaci Bulion z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, tymianek, czosnek oraz przyprawa Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY.

składniki:

Liczba porcji:

Sos pieczeniowo - borówkowy

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zalej dwiema szklankami wody, ugotuj na papkę na bardzo małym ogniu, odcedź i ostudź.
  2. Kaszę zalej dwiema szklankami Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY i ugotuj. Ostudź.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.
  4. Czosnek pokrój w drobną kosteczkę lub przeciśnij przez praskę.
  5. Połącz wszystkie składniki, dopraw do smaku Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, solą, pieprzem i tymiankiem.
  6. Przełóż do formy (keksówki) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 50-60 minut.
  8. Ostudź i wstaw do lodówki do schłodzenia na około 4 godziny.
  9. Sos pieczeniowy jasny WINIARY przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Dodaj borówki, podduś.
  10. Pasztet pokrój na plastry i podaj z Sosem pieczeniowo-borówkowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.