1

2

Przepisy

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

4/5 4 20 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 10 porcji

217 calories kalorie: 217 kcal / porcja

Przepis na pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy to pomysł na smaczną pastę do chleba, ale również dodatek do obiadu – plasterki pasztetu z soczewicy i kaszy możesz polać Sosem pieczeniowym jasnym Na Każdy Dzień WINIARY z borówkami oraz podać do ziemniaków, ryżu czy kaszy. Smak pasztetu wzbogaci Bulion z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, tymianek, czosnek oraz przyprawa Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zalej dwoma szklankami wody, ugotuj na papkę na bardzo małym ogniu, ostudź.
  2. Kaszę zalej dwoma szklankami Bulionu i również ugotuj. Ostudź.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zrumień na maśle.
  4. Czosnek pokrój w drobną kosteczkę lub przeciśnij przez praskę.
  5. Połącz wszystkie składniki, dopraw do smaku przyprawą Ziarenka Smaku, solą, pieprzem i tymiankiem.
  6. Przełóż do formy (keksówki) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 50-60 minut. Ostudź i wstaw do lodówki do schłodzenia na około 4 godziny.
  8. Sos przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Dodaj borówki, podduś.
  9. Pasztet pokrój na plastry i podaj z Sosem pieczeniowo - borówkowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: