1

2

Przepisy

Kapsalon

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 60 minut

porcje: 4 porcje

Kapsalon to nazwa holenderskiego dania typu fast food na które składają się frytki przykryte szoarmą albo zamiennie gyrosem posypane startym serem i zapieczone do momentu roztopienia sera, a następnie pokryte warstwą sałatki i polane sosem.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na frytki, polewamy olejem i posypujemy solą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni na 30 minut- od czasu do czasu mieszamy. Po tym czasie zwiększamy temperaturę w piekarniku na 220 stopni albo włączamy termoobieg i pieczemy frytki jeszcze 5 min. aż się zarumienią dobrze.
  2. W czasie gdy pieczemy frytki robimy mięso: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski i wymieszać z 3 łyżeczkami przyprawy gyros. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy pierś- smażymy do momentu aż mięso będzie ładnie przyrumienione (ja smażę na głębokiej patelni z przykryciem).
  3. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Gdy frytki i mięso będą gotowe, do foremek nakładamy: frytki, mięso i posypujemy serem- wstawiamy do piekarnika aż ser się rozpuści.
  5. Kapustę szatkujemy, pomidora kroimy w kostkę, ogórka w plasterki, cebule w półksiężyce. Kukurydze odsączamy z zalewy.
  6. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.
  7. Do foremek gdy ser się rozpuści nakładamy: po 3 łyżki sosu czosnkowego, kukurydzę, pomidory, ogórek, cebulę, na wierzch kapustę pekińską i polewamy ketchupem.
  8. Od razu podajemy.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: