Kapsalon

Oceń ten przepis!

4/5 4 22 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 53 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 4

4/5 4 22 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na frytki, polewamy olejem i posypujemy solą.
  2. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni na 30 minut- od czasu do czasu mieszamy.
  3. Po tym czasie zwiększamy temperaturę w piekarniku na 220 stopni albo włączamy termoobieg i pieczemy frytki jeszcze 5 min. aż się zarumienią dobrze.
  4. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski i wymieszać z 3 łyżeczkami przyprawy gyros. Smażymy na rozgrzanej patelni do momentu aż mięso będzie ładnie przyrumienione.
  5. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  6. Gdy frytki i mięso będą gotowe, do foremek nakładamy: frytki, mięso i posypujemy serem- wstawiamy do piekarnika aż ser się rozpuści.
  7. Kapustę szatkujemy, pomidora kroimy w kostkę, ogórka w plasterki, cebule w półksiężyce. Kukurydze odsączamy z zalewy.
  8. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.
  9. Do foremek gdy ser się rozpuści nakładamy: po 3 łyżki sosu czosnkowego, kukurydzę, pomidory, ogórek, cebulę, na wierzch kapustę pekińską i polewamy ketchupem.

Opis przepisu:

Kapsalon to nazwa holenderskiego dania typu fast food na które składają się frytki przykryte szoarmą albo zamiennie gyrosem posypane startym serem i zapieczone do momentu roztopienia sera, a następnie pokryte warstwą sałatki i polane sosem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?