Kalafior pieczony w całości

Oceń ten przepis!

4/5 4 23 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 23 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  2. W garnku dostatecznie dużym, żeby zmieścił całego kalafiora podgrzej wodę.
  3. Do gotującej wody dodaj Buliony drobiowe WIINARY, czosnek, gałązki świeżych ziół.
  4. Następnie włóż kalafiora i gotuj pod przykryciem przez ok. 12-15 minut na wolnym ogniu. Kalafior powinien być już trochę miękki z zewnątrz.
  5. Wyjmij kalafior z garnka i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Obłóż ząbkami czosnku i ziołami z którymi się gotował.
  7. Polej rozpuszczonym masłem i obsyp przyprawami.
  8. Piecz przez około pół godziny, aż kalafior nabierze złotego koloru.
  9. Podawaj jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

Opis przepisu:


Kalafior pieczony w całości w piekarniku może być podawany jako dodatek do dania głównego (np. zamiast surówki do ziemniaków oraz mięsa) lub jako samodzielna i lekka potrawa. Doskonały smak i aromat zapewni gotowanie kalafiora w Bulionie drobiowym WINIARY z dodatkiem czosnku i świeżych ziół (oregano czy tymianku) oraz późniejsze pieczenie z przyprawami – do momentu, w którym kalafior będzie całkowicie miękki i przybierze złoty kolor. Nie ograniczaj swojej inspiracji – możesz wybrać inną kompozycję ziół!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?