1

2

Przepisy

Golonka pieczona

3/5 3 38 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 210 minut

porcje: 4 porcje

Przepis na pyszną golonkę z piekarnika, gotowaną w wywarze na bazie Bulionu na żeberkach WINIARY, a następnie pieczoną w marynacie z piwa, miodu, warzyw i Przyprawy w płynie MAGGI, to idealna propozycja na smakowite danie mięsne na każdy dzień.

Golonka pieczona w piwie powinna być delikatnie zarumieniona i aromatyczna, pachnąca czosnkiem i miodem, podawana z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą. Jeżeli zależy Ci na bardziej goryczkowym smaku pieczeni z golonki, wybierz mocno chmielowe jasne piwo – być może z owocowym aromatem?

składniki:

Liczba porcji:

Marynata

Bulion do gotowania

Przygotowanie:

  1. Obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Warzywa wraz z liśćmi laurowymi wrzuć do bulionu przygotowanego z Bulionu na żeberkach Winiary (2 kostki na 1,5 litra wody).
  3. W tak przygotowanym bulionie gotuj golonki przez około 1,5 godziny.
  4. Po tym czasie, golonki wyjmij, a wywar użyj np. do zupy.
  5. Przyprawę w płynie MAGGI wymieszaj z piwem oraz olejem i majerankiem, czosnkiem (grubo pokrojonym), miodem oraz pieprzem.
  6. Skórę na golonkach natnij ostrym nożem w kratkę.
  7. Przygotowaną marynatą natrzyj golonki i obłóż cebulą pokrojoną w plasterki. Pozostaw na 2-3 godziny w lodówce.
  8. Zamarynowane golonki wraz z marynatą piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C do momentu zrumienienia czyli przez około 20 minut.
  9. Następnie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180-190°C i piecz do momentu, kiedy golonki będą miękkie a skóra chrupiąca.
  10. Uwaga! – W trakcie pieczenia golonkę polewaj wytworzonym podczas pieczenia sosem i zwróć uwagę, aby golonka zbyt mocno się nie zrumieniła. W tym celu obróć golonkę lub zmniejsz temperaturę do 160°C.
  11. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: