Golonka pieczona

Oceń ten przepis!

3/5 3 112 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 36 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 20 min.

  • Porcje 4

3/5 3 112 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Marynata

Bulion do gotowania

Przygotowanie:

  1. Obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Warzywa wraz z liśćmi laurowymi wrzuć do bulionu przygotowanego z Bulionu na żeberkach Winiary (2 kostki na 1,5 litra wody).
  3. W tak przygotowanym bulionie gotuj golonki przez około 1,5 godziny.
  4. Po tym czasie, golonki wyjmij, a wywar użyj np. do zupy.
  5. Przyprawę w płynie MAGGI wymieszaj z piwem oraz olejem i majerankiem, czosnkiem (grubo pokrojonym), miodem oraz pieprzem.
  6. Skórę na golonkach natnij ostrym nożem w kratkę.
  7. Przygotowaną marynatą natrzyj golonki i obłóż cebulą pokrojoną w plasterki. Pozostaw na 2-3 godziny w lodówce.
  8. Zamarynowane golonki wraz z marynatą piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C do momentu zrumienienia czyli przez około 20 minut.
  9. Następnie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180-190°C i piecz do momentu, kiedy golonki będą miękkie a skóra chrupiąca.
  10. Uwaga! – W trakcie pieczenia golonkę polewaj wytworzonym podczas pieczenia sosem i zwróć uwagę, aby golonka zbyt mocno się nie zrumieniła. W tym celu obróć golonkę lub zmniejsz temperaturę do 160°C.
  11. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.

Opis przepisu:

Przepis na pieczoną golonkę, gotowaną wstępnie w wywarze na bazie bulionu na żeberkach WINIARY, a następnie pieczoną w marynacie z piwa, miodu, warzyw i przyprawy w płynie MAGGI, to idealna propozycja na smakowite danie mięsne na każdy dzień.

Golonka pieczona w piwie nie jest prosta do przygotowania, ale dzięki naszym radom i szczegółowym instrukcjom na pewno ci się uda. Przepis na golonkę pieczoną w piwie można podzielić na trzy etapy: wstępne gotowanie, marynowanie oraz pieczenie.

Zacznij od przygotowania wywaru: rozpuść dwie kostki bulionu na żeberkach WINIARY w 1,5 l wody, następnie dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę, seler oraz 2 liście laurowe. Wrzuć golonki i gotuj 1,5 godziny.

Przygotuj marynatę: przyprawę w płynie MAGGI zmieszaj ze szklanką piwa, dodaj olej, majeranek, czosnek, miód i pieprz. Gdy golonki się ugotują, natnij ich skórę, a następnie natrzyj marynatą i włóż do lodówki na 3 godziny.

Pora na pieczenie. Zamarynowane golonki wraz z pozostałą marynatą przełóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego na 210 stopni. Piecz 20 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni. W czasie pieczenia polewaj mięso marynatą. Wyciągnij, gdy mięso będzie miękkie, a skórka chrupiąca.

Przepis na golonkę pieczoną w piwie pozwoli ci perfekcyjnie przyrządzić to niełatwe danie. Podawać je możesz tradycyjnie – z pieczonymi ziemniakami oraz kiszoną kapustą – lub z innymi dodatkami, według własnego uznania.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?