Pyszna mięsno – warzywna tarta

5/5 5 28 5 1

przygotowanie: 1 h 5 min

oczekiwanie: 1 h 20 min

porcje: 10 porcji

289 calories kalorie: 289 kcal / porcja

Zaskocz wszystkich podając wytrawną tartę z mięsem mielonym. Wystarczy wyłożyć podsmażone mięso z warzywami na ciasto i upiec! Prawda, że proste? Udekoruj swoją tartę ulubionymi dodatkami – w naszej wersji są to pomidorki koktajlowe i tymianek.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę, zimne masło i posiekaj, dodaj 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Następnie ciasto rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy na tatrę, nakłuj widelcem lub przykryj papierem i obciąż grochem lub fasolą.
  3. Piecz 20 minut w temp. 200°C.
  4. Cebule, czosnek i papryki oczyść i pokrój w kostkę
  5. Na oleju zeszklij cebule i czosnek, dodaj papryki, duś kilka minut. Następnie dodaj mięso, koncentrat, przyprawy Kostki Mięsne.
  6. Smaż ok. 10 minut, cały czas mieszając, ostudź.
  7. Jajko połącz ze śmietaną i tymiankiem, wymieszaj z mięsem, wyłóż farsz na podpieczony spód.
  8. Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na pół i poukładaj na tarcie według uznania.
  9. Wstaw do nagrzanego do 200°C.piekarnika i piecz 30 minut. Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.