Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 3

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Z pomidorów ścinamy górę. Łyżką wydrążamy ze środka część miąższu z pestkami (ostrożnie, żeby nie naruszyć skórki) – zostawiamy tylko jędrną, zewnętrzną część pomidora. Wydrążone części nie będą więcej używane, można wykorzystać później np. do sosu lub zupy.
  2. Kaszę jęczmienną wrzucamy do wrzącego bulionu i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
  3. Kaszę mieszamy ze startym serem, pietruszką i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Farszem napełniamy wydrążone pomidory. Przykrywamy odciętymi wcześniej “czapeczkami”.
  5. Formę żaroodporną smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w niej pomidory. Zapiekamy około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
  6. Podajemy na gorąco.

Opis przepisu:

Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną to pomysł na pyszny obiad, który przepięknie prezentuje się na talerzu. Niby to nic wielkiego, ale naprawdę robi wrażenie. Pyszne pomidory z kaszą jęczmienną ugotowaną w Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, z dodatkiem pietruszki, sera i suszonych pomidorów smakują naprawdę wyśmienicie.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?