Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Pomidory
100 g
Kasza jęczmienna perłowa
6 
Suszone pomidory
30 g
Ser mozzarella
2 płaskich łyżek
Pietruszka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 dag
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
1194.19 kcal
Węglowodany
32.84 g
Białko
28.92 g
Tłuszcze
81.02 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Z pomidorów ścinamy górę. Łyżką wydrążamy ze środka część miąższu z pestkami (ostrożnie, żeby nie naruszyć skórki) – zostawiamy tylko jędrną, zewnętrzną część pomidora. Wydrążone części nie będą więcej używane, można wykorzystać później np. do sosu lub zupy.
Krok 2
0 min
Kaszę jęczmienną wrzucamy do wrzącego bulionu i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Krok 3
5 min
Kaszę mieszamy ze startym serem, pietruszką i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Farszem napełniamy wydrążone pomidory. Przykrywamy odciętymi wcześniej “czapeczkami”.
Krok 5
0 min
Formę żaroodporną smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w niej pomidory. Zapiekamy około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 6
1 min
Podajemy na gorąco.
Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

Krok 1 z 6

Z pomidorów ścinamy górę. Łyżką wydrążamy ze środka część miąższu z pestkami (ostrożnie, żeby nie naruszyć skórki) – zostawiamy tylko jędrną, zewnętrzną część pomidora. Wydrążone części nie będą więcej używane, można wykorzystać później np. do sosu lub zupy.

Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

Krok 2 z 6

Kaszę jęczmienną wrzucamy do wrzącego bulionu i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.

Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

Krok 3 z 6

Kaszę mieszamy ze startym serem, pietruszką i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

Krok 4 z 6

Farszem napełniamy wydrążone pomidory. Przykrywamy odciętymi wcześniej “czapeczkami”.

Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

Krok 5 z 6

Formę żaroodporną smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w niej pomidory. Zapiekamy około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

Krok 6 z 6

Podajemy na gorąco.

Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną to pomysł na pyszny obiad, który przepięknie prezentuje się na talerzu. Niby to nic wielkiego, ale naprawdę robi wrażenie. Pyszne pomidory z kaszą jęczmienną ugotowaną w Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, z dodatkiem pietruszki, sera i suszonych pomidorów smakują naprawdę wyśmienicie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika