Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

(0)
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest MJane

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Pomidory
100  g
Kasza jęczmienna perłowa
1  l
WINIARY Bulion z kurczaka z ziele angielskie i liściem laurowym
6 
Suszone pomidory
30  g
Ser mozzarella
2  płaskich łyżek
Pietruszka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1  dag
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.31 g
Węglowodany
35.45 g
Tłuszcze
11.61 g
Wartość energetyczna
282.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną to pomysł na pyszny obiad, który przepięknie prezentuje się na talerzu. Niby to nic wielkiego, ale naprawdę robi wrażenie. Pyszne pomidory z kaszą jęczmienną ugotowaną w Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, z dodatkiem pietruszki, sera i suszonych pomidorów smakują naprawdę wyśmienicie.
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Z pomidorów ścinamy górę. Łyżką wydrążamy ze środka część miąższu z pestkami (ostrożnie, żeby nie naruszyć skórki) – zostawiamy tylko jędrną, zewnętrzną część pomidora. Wydrążone części nie będą więcej używane, można wykorzystać później np. do sosu lub zupy.
Krok 2
0 min
Kaszę jęczmienną wrzucamy do wrzącego bulionu i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Krok 3
5 min
Kaszę mieszamy ze startym serem, pietruszką i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Farszem napełniamy wydrążone pomidory. Przykrywamy odciętymi wcześniej “czapeczkami”.
Krok 5
0 min
Formę żaroodporną smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w niej pomidory. Zapiekamy około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 6
1 min
Podajemy na gorąco.
Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

Krok 1 z 6

Z pomidorów ścinamy górę. Łyżką wydrążamy ze środka część miąższu z pestkami (ostrożnie, żeby nie naruszyć skórki) – zostawiamy tylko jędrną, zewnętrzną część pomidora. Wydrążone części nie będą więcej używane, można wykorzystać później np. do sosu lub zupy.

Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

Krok 2 z 6

Kaszę jęczmienną wrzucamy do wrzącego bulionu i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.

Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

Krok 3 z 6

Kaszę mieszamy ze startym serem, pietruszką i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

Krok 4 z 6

Farszem napełniamy wydrążone pomidory. Przykrywamy odciętymi wcześniej “czapeczkami”.

Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

Krok 5 z 6

Formę żaroodporną smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w niej pomidory. Zapiekamy około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

Krok 6 z 6

Podajemy na gorąco.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika