Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pomidory zapiekane z fetą

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8 
Pomidory
4 ząbków
Czosnek
0.5 paczka
Ser feta
6 plastrów
Chleb tostowy
4 łyżek
Masło
1 łyżeczka
Tymianek
1 trochę
Bazylia świeża
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz ziołowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
13.87 g
Węglowodany
18.38 g
Wartość energetyczna
224.68 kcal
Białko
8.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
Kromki chleba tostowego pokroić w dość drobną kostkę. Czosnek obrać, a następnie bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Krok 2
5 min
Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić czosnek. Do czosnku na patelni dodać pokrojony w kostkę chleb tostowy, po czym zrumienić go na zloty kolor, mieszając aby tostowe grzanki przypiekły się z każdej strony.
Krok 3
5 min
Pomidory starannie umyć i osuszyć. Następnie ściąć ich górną część z ogonkiem na ok. 1/4 wysokości. Przecięte pomidory wydrążyć, a miąższ pokroić w drobną kostkę.
Krok 4
5 min
Ser feta również pokroić w drobną kostkę. Dodać do niego pokrojony miąższ pomidora oraz przygotowane wcześniej grzanki. Wymieszać oraz doprawić do smaku.
Krok 5
5 min
Do środka każdego wydrążonego pomidora nałożyć farsz. Nafaszerowane pomidory posypać posiekanym tymiankiem. Następnie zakryć pomidory "czapeczkami" z odciętych wierzchów. Aby nie spadały, przymocować je delikatnie wykałaczkami.
Krok 6
15 min
Pomidory zapiekać przez około 15 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni. Podawać na ciepło.
Pomidory zapiekane z fetą

Krok 1 z 6

Kromki chleba tostowego pokroić w dość drobną kostkę. Czosnek obrać, a następnie bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Pomidory zapiekane z fetą

Krok 2 z 6

Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić czosnek. Do czosnku na patelni dodać pokrojony w kostkę chleb tostowy, po czym zrumienić go na zloty kolor, mieszając aby tostowe grzanki przypiekły się z każdej strony.

Pomidory zapiekane z fetą

Krok 3 z 6

Pomidory starannie umyć i osuszyć. Następnie ściąć ich górną część z ogonkiem na ok. 1/4 wysokości. Przecięte pomidory wydrążyć, a miąższ pokroić w drobną kostkę.

Pomidory zapiekane z fetą

Krok 4 z 6

Ser feta również pokroić w drobną kostkę. Dodać do niego pokrojony miąższ pomidora oraz przygotowane wcześniej grzanki. Wymieszać oraz doprawić do smaku.

Pomidory zapiekane z fetą

Krok 5 z 6

Do środka każdego wydrążonego pomidora nałożyć farsz. Nafaszerowane pomidory posypać posiekanym tymiankiem. Następnie zakryć pomidory "czapeczkami" z odciętych wierzchów. Aby nie spadały, przymocować je delikatnie wykałaczkami.

Pomidory zapiekane z fetą

Krok 6 z 6

Pomidory zapiekać przez około 15 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni. Podawać na ciepło.

Planujesz przyjęcie? Z tym przepisem wszystko wyjdzie perfekcyjnie! Pomidory zapiekane z zerem feta to genialny dodatek na różne imprezy. Świetnie smakuje, jest proste w przygotowaniu, a do tego bardzo ładnie wygląda. Goście szybko zjedzą wszystko i bądźcie pewni – pojawią się pytania o dokładkę!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika