
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Pomidory zapiekane z fetą

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
5 minKrok 6
15 min
Krok 1 z 6
Kromki chleba tostowego pokroić w dość drobną kostkę. Czosnek obrać, a następnie bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Krok 2 z 6
Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić czosnek. Do czosnku na patelni dodać pokrojony w kostkę chleb tostowy, po czym zrumienić go na zloty kolor, mieszając aby tostowe grzanki przypiekły się z każdej strony.

Krok 3 z 6
Pomidory starannie umyć i osuszyć. Następnie ściąć ich górną część z ogonkiem na ok. 1/4 wysokości. Przecięte pomidory wydrążyć, a miąższ pokroić w drobną kostkę.

Krok 4 z 6
Ser feta również pokroić w drobną kostkę. Dodać do niego pokrojony miąższ pomidora oraz przygotowane wcześniej grzanki. Wymieszać oraz doprawić do smaku.

Krok 5 z 6
Do środka każdego wydrążonego pomidora nałożyć farsz. Nafaszerowane pomidory posypać posiekanym tymiankiem. Następnie zakryć pomidory "czapeczkami" z odciętych wierzchów. Aby nie spadały, przymocować je delikatnie wykałaczkami.

Krok 6 z 6
Pomidory zapiekać przez około 15 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni. Podawać na ciepło.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0