Nasze przepisy rabarbar

rabarbar

Chyba każdy z nas pamięta z czasów młodości smak nieco kwaśnego rabarbaru jedzonego z cukrem? Rabarbar to nie tylko słodka przekąska do pochrupania dla najmłodszych i nieco starszych... Oprócz tego rabarbar ma wiele innych zastosowań kulinarnych, które zebraliśmy w naszych przepisach na dania i wypieki z rabarbarem! Coś na słodko, czy coś wytrawnie? Znajdziesz tutaj wyjątkowy tort bezowy z rabarbarem i truskawkami - prawdziwy przebój lata, a także przepyszną tartę na cieście francuskim z rabarbarem doprawionym Ziarenkami Smaku WINIARY. Poza tym kochamy ciasta z kruszonką i rabarbarem, rabarbarowe lemoniady dla ochłody, pyszne ciastka z rabarbarem do kawy, a nawet... zupy z rabarbarem! Poznaj nasze przepisy i koniecznie korzystaj ze smaków lata, póki jeszcze masz na nie czas!

Kalorie

21 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

100 g rabarbaru zawiera 136 mg potasu, a także niewielkie ilości pozostałych składników mineralnych, takich jak wapń czy magnez. Niestety zawiera również kwas szczawiowy, który utrudnia wchłanianie się wapnia. Zbyt częste spożywanie rabarbaru mogłoby skutkować powstaniem kamicy szczawianowej, a także wypłukiwaniem wapnia z organizmu.

Ciekawostki

Rabarbar dobrze znosi zamrożenie, bezproblemowo można więc robić z niego zapasy na zimę.