Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

(0)
53min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Ciasto francuskie ( 1/2 opakowania)
1  szczypta
Cynamon do posypania ciasta
trochę
Cukier puder waniliowy do posypania ciasta
500  g
Rabarbar
300  g
Truskawki
2  łyżek
Śmietana 30%
90  g
Cukier
trochę
Mięta świeża
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.08 g
Węglowodany
65.63 g
Tłuszcze
15.01 g
Wartość energetyczna
368.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego jest moim pierwszym przepisem na blogu. Postanowiłam właśnie tą zupą przywitać się z Wami i Agatą. To takie moje smaki z dzieciństwa, coś do czego wracam z sentymentem i chciałabym zatrzymać na dłużej. Kiedyś w moim ogrodzie rósł rabarbar i jedliśmy go na surowo z cukrem. Robiliśmy z nim orzeźwiające kompoty i pyszną zupę.

Z czasem wprowadziłam pewne zmiany do starych przepisów mojej mamy. Do zupy z rabarbarem dodałam bowiem truskawki, które nadały potrawie piękny kolor i według mnie zdecydowanie na plus wpłynęły na smak dania. Zawsze też dodaję nieco świeżej mięty, która świetnie sprawdza się w przypadku owocowych zup. Nadaje im lekkości i jest przysłowiową kropką nad i.

Zupa z rabarbarem to idealne rozwiązanie w ciepłe dni, bo można ją podawać na ciepło jaki i na zimno. Sama w sobie może być za mało sycącym daniem, więc przygotowałam do niej paluchy z ciasta francuskiego pachnące wanilią i cynamonem.

Życzę Wam smacznego :)

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1 - Zupa

    5 min
    Rabarbar i truskawki dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Krok 2

    4 min
    Rabarbar kroimy na małe kawałki i przekładamy razem z truskawkami do garnka.
  • Krok 3

    3 min
    Posypujemy 6-7 łyżkami cukru i zalewamy wodą ponad wysokość truskawek i rabarbaru.
  • Krok 4

    12 min
    Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż rabarbar i truskawki będą miękkie.
  • Krok 5

    5 min
    Zabielamy śmietanką. Tak przygotowaną zupę dokładnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
  • Krok 6 - Paluchy z ciasta francuskiego

    3 min
    Ciasto francuskie kroimy na paski około 1 cm.
  • Krok 7

    2 min
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Krok 8

    3 min
    Każdy pasek ciasta francuskiego skręcamy tworząc spiralkę i wykładamy na papierze do pieczenia.
  • Krok 9

    3 min
    Posypujemy cukrem pudrem waniliowym i cynamonem.
  • Krok 10

    10 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy do momentu aż ciasto zacznie się przyrumieniać.
  • Krok 11

    3 min
    Zupę podajemy z listkami świeżej mięty i paluchami z ciasta francuskiego.
Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 1 - Zupa z 11

Rabarbar i truskawki dokładnie myjemy i osuszamy.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 2 z 11

Rabarbar kroimy na małe kawałki i przekładamy razem z truskawkami do garnka.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 3 z 11

Posypujemy 6-7 łyżkami cukru i zalewamy wodą ponad wysokość truskawek i rabarbaru.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 4 z 11

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż rabarbar i truskawki będą miękkie.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 5 z 11

Zabielamy śmietanką. Tak przygotowaną zupę dokładnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 6 - Paluchy z ciasta francuskiego z 11

Ciasto francuskie kroimy na paski około 1 cm.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 7 z 11

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 8 z 11

Każdy pasek ciasta francuskiego skręcamy tworząc spiralkę i wykładamy na papierze do pieczenia.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 9 z 11

Posypujemy cukrem pudrem waniliowym i cynamonem.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 10 z 11

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy do momentu aż ciasto zacznie się przyrumieniać.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 11 z 11

Zupę podajemy z listkami świeżej mięty i paluchami z ciasta francuskiego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

    Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

    1 godz 39 min Średni
  • Zupa owocowa z makaronem

    Zupa owocowa z makaronem

    39 min Łatwy
  • Zupa dla dzieci – truskawkowa z bezikami

    Zupa dla dzieci – truskawkowa z bezikami

    29 min Łatwy
  • Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

    Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

    1 godz 26 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu