Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

(0)
53min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Ciasto francuskie ( 1/2 opakowania)
1  szczypta
Cynamon do posypania ciasta
trochę
Cukier puder waniliowy do posypania ciasta
500  g
Rabarbar
300  g
Truskawki
2  łyżek
Śmietana 30%
90  g
Cukier
trochę
Mięta świeża
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.08 g
Węglowodany
65.63 g
Tłuszcze
15.01 g
Wartość energetyczna
368.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego jest moim pierwszym przepisem na blogu. Postanowiłam właśnie tą zupą przywitać się z Wami i Agatą. To takie moje smaki z dzieciństwa, coś do czego wracam z sentymentem i chciałabym zatrzymać na dłużej. Kiedyś w moim ogrodzie rósł rabarbar i jedliśmy go na surowo z cukrem. Robiliśmy z nim orzeźwiające kompoty i pyszną zupę.

Z czasem wprowadziłam pewne zmiany do starych przepisów mojej mamy. Do zupy z rabarbarem dodałam bowiem truskawki, które nadały potrawie piękny kolor i według mnie zdecydowanie na plus wpłynęły na smak dania. Zawsze też dodaję nieco świeżej mięty, która świetnie sprawdza się w przypadku owocowych zup. Nadaje im lekkości i jest przysłowiową kropką nad i.

Zupa z rabarbarem to idealne rozwiązanie w ciepłe dni, bo można ją podawać na ciepło jaki i na zimno. Sama w sobie może być za mało sycącym daniem, więc przygotowałam do niej paluchy z ciasta francuskiego pachnące wanilią i cynamonem.

Życzę Wam smacznego :)

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1 - Zupa

    5 min
    Rabarbar i truskawki dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Krok 2

    4 min
    Rabarbar kroimy na małe kawałki i przekładamy razem z truskawkami do garnka.
  • Krok 3

    3 min
    Posypujemy 6-7 łyżkami cukru i zalewamy wodą ponad wysokość truskawek i rabarbaru.
  • Krok 4

    12 min
    Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż rabarbar i truskawki będą miękkie.
  • Krok 5

    5 min
    Zabielamy śmietanką. Tak przygotowaną zupę dokładnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
  • Krok 6 - Paluchy z ciasta francuskiego

    3 min
    Ciasto francuskie kroimy na paski około 1 cm.
  • Krok 7

    2 min
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Krok 8

    3 min
    Każdy pasek ciasta francuskiego skręcamy tworząc spiralkę i wykładamy na papierze do pieczenia.
  • Krok 9

    3 min
    Posypujemy cukrem pudrem waniliowym i cynamonem.
  • Krok 10

    10 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy do momentu aż ciasto zacznie się przyrumieniać.
  • Krok 11

    3 min
    Zupę podajemy z listkami świeżej mięty i paluchami z ciasta francuskiego.
Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 1 - Zupa z 11

Rabarbar i truskawki dokładnie myjemy i osuszamy.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 2 z 11

Rabarbar kroimy na małe kawałki i przekładamy razem z truskawkami do garnka.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 3 z 11

Posypujemy 6-7 łyżkami cukru i zalewamy wodą ponad wysokość truskawek i rabarbaru.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 4 z 11

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż rabarbar i truskawki będą miękkie.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 5 z 11

Zabielamy śmietanką. Tak przygotowaną zupę dokładnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 6 - Paluchy z ciasta francuskiego z 11

Ciasto francuskie kroimy na paski około 1 cm.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 7 z 11

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 8 z 11

Każdy pasek ciasta francuskiego skręcamy tworząc spiralkę i wykładamy na papierze do pieczenia.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 9 z 11

Posypujemy cukrem pudrem waniliowym i cynamonem.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 10 z 11

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy do momentu aż ciasto zacznie się przyrumieniać.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 11 z 11

Zupę podajemy z listkami świeżej mięty i paluchami z ciasta francuskiego.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

    1 godz 39 min Średni
  • Zupa owocowa z makaronem

    39 min Łatwy
  • Zupa dla dzieci – truskawkowa z bezikami

    29 min Łatwy
  • Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

    1 godz 26 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu