Nasze przepisy Przepisy z płatków kukurydzianych

Przepisy z płatków kukurydzianych

Przepadają za nimi dzieci i dorośli, i aż trudno wyobrazić sobie, że płatki kukurydziane zostały wynalezione - i to przez przypadek! – dopiero pod koniec XIX. wieku! Są najpopularniejszą w świecie śniadaniową przekąską, ale można z nimi przyrządzać przeróżne dania: od najprostszej w świecie mlecznej zupy po egzotyczne przysmaki. Sprawdzają się w słodkich deserach, torcikach i ciastach bez pieczenia, a także jako składnik chrupiących, pikantnych lub ziołowych panierek do warzyw, mięs, ryb oraz krewetek. Przepisów na potrawy z płatkami kukurydzianymi zebraliśmy całe mnóstwo - są wśród nich dania obiadowe, jak wegetariańskie kotleciki z ryżu lub kaszy, nuggetsy czy kurczak po tajsku oraz proste kompozycje z owocami i jogurtem, idealne na lunch, deser albo lekkie śniadanie.

Kalorie

357 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Płatki kukurydziane to najuboższe z płatków pod względem zawartości składników mineralnych i witamin, a także błonnika. Ponadto zawierają bardzo dużo sodu (aż 729 mg/100 g), którego spożycia w nadmiarze powinniśmy się wystrzegać.

Ciekawostki

Na śniadanie warto jeść płatki kukurydziane w połączeniu z płatkami owsianymi, dzięki czemu indeks glikemiczny posiłku będzie mniejszy, a my będziemy dłużej nasyceni dzięki większej porcji błonnika.