Nasze przepisy Dania ze słoniną

Dania ze słoniną


Dobrej jakości słonina powinna być kremowo-biała, bez przebarwień i zanieczyszczeń. Jada się ją na surowo z solą lub wędzoną (często z dodatkiem mielonej papryki). Słonina jest wyjątkowo kaloryczna (797 kcal/100g) i zawiera dużo cholesterolu - jest on niezbędny do budowy organizmu, ale zbyt wysoki poziom HDL we krwi ma niekorzystny wpływ na nasz organizm.

Jednocześnie tłuszcz sprawia, że słonina jest doskonałym „nośnikiem smaków” - dodana do potraw podnosi ich walory smakowe. Wytopiony ze słoniny domowy smalec (ze skwarkami, czasem z dodatkiem cebuli, czosnku, jabłka, ziół itp.) świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem i razowym chlebem, może także posłużyć do usmażenia pożywnej jajecznicy lub polania domowych klusek czy pierogów.

Wśród przepisów na dania ze słoniną znajdziecie aromatyczne smalce, pomysły na rozmaite ziemniaczane kluski, kiszki i nadziewane ziemniaki, gołąbki, bitki, pasztety, sycący żur i barszcz czerwony z dodatkiem ziemniaków, a na przekąskę – wędzoną własnoręcznie słoninę, domową konserwę oraz pikantne ciasteczka ze skwarek.